CITROENKIP met kaas en champignons | ENJOY! The Good Life

CITROENKIP met kaas en champignons

Dit is weer zo’n favoriet recept uit huize ENJOY! Eerlijk gezegd was ik het een beetje vergeten en ik had het al een heel lange tijd niet gemaakt. We aten de laatste tijd vrijwel geen kip meer omdat ons kippenboertje is gestopt met het verkopen van zijn heerlijke kippetjes. En geen enkele andere kip kon mij bekoren. Maar ik heb nu weer een lekker adresje gevonden en dus komt er weer met regelmaat kip op tafel.

CITROENKIP met kaas en champignons | ENJOY! The Good Life

USA chicken

Dit gerecht at ik in een heel ver verleden in Amerika. Ik maakte een rondreis door het Westen van de Verenigde Staten en logeerde in een hotel in Santa Monica. Vlakbij Los Angeles en Venice beach. In dat hotel at ik mijn lekkerste kippetje ever. Zo lekker dat ik alle avonden dat ik in het hotel verbleef dit gerecht wilde eten. Het was een sappig (naar Amerikaans formaat, dus ‘XL piece’) stuk kip met een uitgesproken citroen en knoflook smaak. Met daaroverheen een dikke laag gesmolten kaas en een berg gebakken champignons. Dit kippie liet mij niet meer los.

CITROENKIP met kaas en champignons | ENJOY! The Good Life

Experimenteren

Dus toen ik thuis kwam ben ik net zolang gaan experimenteren tot de smaak wel heel dicht in de buurt kwam van mijn ‘favourite dish’. Dit kipgerecht heb ik heel veel gegeten en het recept verspreidde zich als een olievlek destijds. Maar heel lang was het uit mijn systeem. Vorige week maakte ik het voor het eerst weer eens en ik moét dit gewoon met jullie delen. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie er van vinden.

CITROENKIP met kaas en champignons | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 flinke kippedijenfilets
 • sap van een citroen
 • 2 tenen knoflook (geperst)
 • peper en zout
 • 1½ theelepel gedroogde oregano of provençaalse kruiden
 • plakken kaas
 • 250 gram champignons in plakjes
 • bakboter

CITROENKIP met kaas en champignons | ENJOY! The Good Life

Bereiden:

Maak de marinade van het sap van een uitgeperste citroen. Als je van een sterke citroensmaak houdt, zoals ik, dan voeg je ook nog wat citroenrasp van de schil toe. Pers hierin twee tenen knoflook uit. Voeg peper, zout en de gedroogde kruiden toe. Doe hierin de kippendijen en zet het afgedekt weg in de koelkast. Ik zet de kip al in de ochtend voor het avondeten in de marinade en gedurende de dag roer in alles af en toe even om.

Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak de plakjes mooi goedbruin in een klontje bakboter of olijfolie. Zet ze apart.

Smelt een klontje bakboter en bak de kip aan tot de kippendijtjes mooi bruin zijn. Voeg de marinade toe en laat die iets inkoken. Zet het vuur laag en laat de kip met de deksel op de pan even garen. Na ongeveer 10 minuten leg je de plakjes kaas op de kip en strooi je de champignons er rijkelijk overheen. Ik gebruik boeren pittige kaas neem gerust een kaas die je voor handen hebt en die makkelijk smelt. Doe de deksel nog even op de pan zodat de kaas kan smelten en de champignons weer opwarmen.

Klaar om te serveren. Ik maak hier meestal een simpele salade bij met een zelfgemaakte vinaigrette en serveer er rozemarijn aardappeltjes uit de oven bij. Samen maakt dit een feestelijk maaltje.

Je kunt de kip ook van te voren klaarmaken en deze voor het opdienen nog even 20 minuten in de oven op 150-160°C. opwarmen. Eventueel voeg je dan pas de kaas en champignons toe.

Op zoek naar andere kipgerechten? Misschien is dit een idee?

SNESIE FOUROU | ENJOY! The Good Life

 

 

Snesie Fourou, Surinaams kipgerecht met rijst.

 

 

 

SNAPSHOTS week 38/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Kip in ‘t pannetje. Een feestelijk ovengerecht.

 

 

 

ZONDAGS KIPPETJE UIT DE OVEN

 

 

♥ Met de familie aan tafel? Ga dan voor het kippetje uit de oven.

 

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! this juicy lemon chicken.

 

 

 • Avatar
  AlettA

  Nomnomnom dat lijkt me een prima recept. Hier eten we ook liever kippendijfilet dan gewone kipfilet. Veel malser…. Elke donderdag wordt er hier kip gegeten. Heel soms kippeling maar meestal gebakken met champignons en afgemaakt met sambal.

  januari 24th, 2017 16:57
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Kippendijtjes zijn inderdaad veel malser. Ik gebruik zelf eigenlijk geen kipfilet meer. Jouw kipjes klinken ook lekker 🙂

   januari 24th, 2017 22:07
   Reply
   02
 • Avatar
  kirsten

  Het is inderdaad heel jammer dat de kippenboer in uitgeest gestopt is.
  Haalde er geregeld ook onze kip en was altijd uitstekend!

  Als je je adresje wilt delen, houd ik me hoog aanbevolen!
  Dit recept gaan we zeker een x maken!

  januari 24th, 2017 17:18
  Reply
  03
  • Avatar
   José

   Hi Kirsten, Zeker jammer. Was de lekkerste kip! Nu haal ik de kip bij de populier in Heemskerk. Martin Rolvink aan de Van Coevenhovenstraat. Die valt ook goed in de smaak.

   januari 24th, 2017 22:06
   Reply
   04

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.