Chocoladetaart met olijfolie. Van misbaksel naar toptaart!
Het bakken van een chocoladetaart met olijfolie stond al een tijdje op mijn lijstje. En een recept maken van Nigella is altijd garantie voor goddelijk resultaat. Alleen pakte dat dit keer helemaal niet uit zoals ik had verwacht. De taart werd wat je noemt een misbaksel. Was dan alles voor niets? Nee! Het werd een toptaart.
Mixen
Voor het maken van deze taart gebruik ik natuurlijk mijn geliefde Kitchen Aid keukenmachine. Ik hou van de kracht, het snorrende geluidje en niet in de laatste plaats het design van deze mooie machine. Het liefst zou ik hem dagelijks gebruiken, maar hij staat nog weleens werkeloos mooi te zijn. Maar nu mocht hij zijn krachten weer eens tonen. En daar ging het nu precies mis.
De suiker, olijfolie en eieren moeten als eerste gemixt worden. Ik heb alles in de kom gedaan en de machine aangezet en hem op een flink hoge stand gezet zodat hij weer even aan het werk gezet kon worden. Ondertussen ben ik de rest van de ingrediënten bij elkaar gaan zoeken. Achteraf gezien was dat niet zo’n goed idee. Toen ik de taart uit de oven haalde, schrok ik mij een ongeluk. Er was een enorme krater geslagen in mijn taart!
Misbaksel
Hij zag er werkelijk niet uit. Normaal kan ik er wel om lachen als er iets mis gaat. Maar deze kon ik niet plaatsen en ik heb er een beetje wezenloos naar zitten kijken. Op internet ben ik gaan zoeken hoe het kan dat mijn taart is ingestort. Het bleek te liggen aan te lang en te hard mixen.
Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om eten zomaar weg te kieperen dus bedacht hoe ik er nog iets van zou kunnen maken. Met een flinke berg slagroom en wat frambozen moet ik dit misbaksel wel op kunnen fleuren. En dat bleek helemaal een schot in de roos. Want de metamorfose was enorm. Een beeldige taart als resultaat. En hij smaakt ook nog eens goddelijk.
Lactose- en glutenvrij
Door het gebruik van olijfolie in plaats van boter word de taart heel licht van structuur. Anders dan een normale, machtige chocoladetaart. En omdat er in plaats van bloem, amandelmeel wordt gebruikt, is de taart niet alleen lactosevrij, maar ook nog eens glutenvrij. Natuurlijk gebruik je geen slagroom om te garneren als je een lactose allergie hebt.
Hieronder vind je het oorspronkelijke recept van Nigella. Als bij jou alles goed gaat, heb je een mooie lage chocoladetaart. In dat geval versier je de taart met slagroom, rood fruit en poedersuiker. Hij is ook top als dessert met een bolletje ijs en slagroom. Maar presteer je het om net zo’n kratertaart te maken als die van mij? Dan vul je de taart met de slagroom, fruit en poedersuiker 😉
Ingrediënten:
- 50 gram goede kwaliteit cacaopoeder (gezeefd)
- 125 ml kokend water
- 2 theelepels vanille extract
- 150 gram gemalen amandelen (of 125 gram ‘normale’ bloem)
- halve theelepel baksoda
- 200 gram kristalsuiker
- 3 grote eieren
- 150 ml normale olijfolie
- mespuntje zout
Als garnering gebruik je 250 ml slagroom, rood fruit naar wens en poedersuiker. Om de taart te vullen heb je 500 ml slagroom nodig.
Aan de slag:
Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm (22-24 cm doorsnee) in; gebruik olijfolie. Om de taart gemakkelijk uit de vorm te krijgen beleg je de bodem van de vorm met bakpapier. Je bent nu klaar om met het bakken te beginnen.
- Doe de cacao in een kom en voeg beetje bij beetje het kokend water toe terwijl je roert. Als er een glad chocolademengsel is ontstaan, voeg je de vanille toe. Zet de kom dan even apart om af te koelen.
- Meng in een andere kom de gemalen amandelen (of meel), de baksoda en het mespuntje zout.
- Mix dan de suiker, olijfolie en de eieren tot een romig mengsel. Dit gaat het snelst met een elektrische mixer, maar met de hand kan het natuurlijk ook.
- Mix op een lage snelheid het chocolademengsel door het suikerdeeg en ga dan verder met de gemalen amandelen totdat alle ingrediënten vermengd zijn.
- Giet het deeg in de springvorm en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Een satéprikker zou schoon uit de taart moeten komen. Laat de chocoladetaart 30 minuten afkoelen.
ENJOY! your chocolate cake
Beeld: ©ENJOY! The Good Life