Cake met blauwe bessen en citroen
Pinterest is en blijft voor mij een heerlijk medium om inspiratie op te doen, voor van alles en nog wat. Maar de rode draad door mijn Pinterest feed is toch wel food. Ik heb al zoveel recepten opgeslagen, dat ik het in dit leven niet eens meer allemaal kan maken. Sommige gerechten of baksels zijn echt niet te weerstaan en moét ik gewoon gelijk maken, zoals deze cake met blauwe bessen en citroen.
Hij is oorspronkelijk afkomstig uit het bakboek van Menno de Koning, “Bakken met Menno”. Het recept dat ik gebruikt heb komt van Lian van Rens van “Cakeje van eigen Deeg”. Ik voegde alleen nog een snufje zout toe want dat miste ik in het recept.
Ik ben gek op cake en het lekkerste vind ik een beetje kleffe cake. Toch had best nog een beetje moeite deze cake mooi af te bakken omdat ik op mijn oven alleen de keuze heb tussen 150 en 175 graden. Voor hetelucht is 175 graden eigenlijk net iets te hoog waardoor de cake gaat openbarsten. Ik heb de oven teruggezet op 150 graden toen hij te snel omhoog kwam. Misschien is gewoon onder- en bovenwarmte voor het bakken van een cake beter. Ondanks dat hij een beetje robuust uit de oven kwam smaakte hij er zeker niet minder om. De combinatie van het zoet van de cake met de blauwe bessen en het zuur van de citroen is zalig.
Hoewel ik de blauwe bessen door de bloem heb gehaald zijn ze toch naar beneden gezakt tijdens het bakken. Het is voor het plaatje minder mooi maar voor de smaak maakt het zeker niet uit. Laat je niet afschrikken door de dingen die mis zouden kunnen gaan. Ga deze cake zeker een keer bakken want hij is makkelijk te maken en goddelijk lekker.
Ingrediënten:
- 175 gr ongezouten roomboter
- 175 gr fijne kristalsuiker
- 3 biologische eieren
- 1 tl vanille extract
- 225 gr bloem
- 4 tl bakpoeder
- snufje zout
- rasp van 1 biologische citroen
- 140 gr zure room (sour cream)
- 150 gr blauwe bessen en extra voor decoreren
- extra bloem voor bestuiven en bessen
- boter om in te vetten
Voor het glazuur:
- sap van een halve citroen
- 100-150 gr poedersuiker
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor 170 °C en vet een cakeblik in met boter en bestuif met bloem, klop het overtollige bloem er weer uit.
- Mix in een mengkom met een staande mixer of handmixer de boter en suiker tot een romige massa. Het geheel moet bleek van kleur worden, ongeveer 3 minuten.
- Voeg één voor één de eieren toe en schraap tussendoor de zijkanten schoon met een spatel.
- Voeg de vanille, bloem, bakpoeder en rasp van een citroen toe en mix tot een glad beslag.
- Voeg de zure room toe en mix op de hoogste stand tot je een glad en luchtig beslag hebt.
- Voeg wat bloem toe aan de blauwe bessen en zorg dat de bessen bedekt zijn in een laagje bloem. Vouw de bessen voorzichtig door het beslag totdat ze goed verdeeld zijn.
- Doe het beslag in de cakeblik en strijk de bovenkant met de spatel glad.
- Zet de blauwe bessencake in de oven en bak goudbruin in 40-50 minuten. (Ik heb ik de temperatuur van mijn heteluchtoven verlaagd naar 165 °C en de cake 50 minuten gebakken.)
- Test met een satéprikker of de cake gaar is; de prikker moet er schoon uitkomen.
- Laat de cake enkele minuten in de vorm afkoelen totdat deze iets loslaat van de randen. Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
- Voor het glazuur doe je het sap samen met 100 gram poedersuiker in een kommetje en roer je dit goed door totdat je een glad glazuur krijgt. Wellicht dat je voor een dik glazuur nog extra poedersuiker moeten toevoegen. Dat hangt af van de hoeveelheid citroensap. Zorg dus dat je minstens 150 gram poedersuiker klaar hebt staan.
De cake zag er onweerstaanbaar lekker uit. Sterker nog…. Hij ís onweerstaanbaar lekker. Zo lekker dat ik een stukje voor mijzelf heb moeten veilig stellen omdat de cake ook in de smaak viel bij de pubers.
Op zoek naar meer bakrecepten?
♥ Mini cheesecake met amerena kersen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.