Boterkoek met walnoten | ENJOY! The Good Life

Boterkoek met walnoten

Tijdens het online boodschappen doen gaat er weleens iets fout. Per ongeluk bestel ik dan iets dubbel. En dan bestel je twee doosjes walnoten omdat die dan lekker voordelig zijn, zit je ineens met 4 doosjes die je elke keer aangapen als ik de kast opentrek. Die moesten nodig eens opgemaakt worden. En omdat wij nu toch aan huis gekluisterd zitten, vond de damespuber het een goed idee om met die noten aan de slag te gaan.

Omdat ze eigenlijk boterkoek wilde bakken, besloot zij dan maar om de walnoten door de boterkoek te verwerken. Dat leverde een verdomd beeldig plaatje op en een goddelijke lekkernij. Denk maar even niet aan de enorme hoeveelheid calorieën die erin zitten. In deze tijd van crisis doet een stukje comfort lekkers wonderen.

Cees Holtkamp

Het boterkoek recept haalde ze van ENJOY!. Dit is een recept dat uit het fijne boek “De Banketbakker” van Cees Holtkamp komt. Een geweldig bakboek met daarin alle recepten van bakkerij Holtkamp. Al jarenlang een favoriet hier in huize ENJOY!

Heel eenvoudig

Boterkoek bakken is kinderlijk eenvoudig en het resultaat superlekker. In dit recept wordt wat geduld gevraagd om het deeg te laten rusten en ook bij het afstrijken met ei. Dat is zoals meneer Holtkamp dat doet, voor het beste resultaat. Wij hebben dat geduld meestal niet en gaan in één moeite door. Toch moet ik het de oude heer nageven. Met wat extra geduld en moeite heb je een nóg lekkerder boterkoek.

Boterkoek met walnoten | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten:

  • 300 gram roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 300 gram bloem
  • 135 gram walnoten
  • losgeklopt ei om te bestrijken

Boterkoek met walnoten | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Houd 9 mooie walnoten apart. De rest hak je grof in stukjes. Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout. Kneed daarna de bloem en de walnoten stukjes erdoor tot een samenhangende deegbal. Het kneden kan overigens ook in de keukenmachine. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet de boterkoek vorm in met boter of gebruik bakpapier voor de bodem, als je een springvorm (24 cm Ø) gebruikt. Druk het deeg uit in de vorm. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat even rusten. Bestrijk na een ½ uur de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de boterkoek. De ruitjes zorgen ervoor dat het ei-strijksel niet loslaat tijdens het bakken. Druk de walnoten, die je apart gelegd hebt, in de bovenkant van het deeg. Geef ze desnoods nog een glansje met het eimengsel.

Bak de koek in ongeveer 20 minuten, tot deze goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Laat afkoelen (grootste uitdaging!) en verwijder de vorm.

Boterkoek met walnoten | ENJOY! The Good Life

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.