BOTERKOEK MET CITROEN EN ROZEMARIJN
Boterkoek is niet alleen één van de makkelijkste dingen om te bakken, het is ook nog eens ontzettend lekker. Eigenlijk was de boterkoek een beetje uit mijn systeem geraakt omdat wij tegenwoordig zo gefocust zijn op gezond, minder suiker, minder vet. En natuurlijk is het belangrijk dat je, je daarvan bewust bent maar zo af en toe moet je toegeven aan een heerlijkheid. En dan ga je ook gewoon lekker voor al die ingrediënten gaan die een boterkoek goddelijk lekker maakt.
Place du Nord
Ik kwam eigenlijk op het idee van deze boterkoek na een bezoek aan Place du Nord. De pop-up brasserie naast Kookpunt in Rotterdam. Zo af en toe moet ik in dit kookwalhalla even rondstruinen. Hier kreeg ik een stukje van hun boterkoek met citroen en rozemarijn bij mijn thee geserveerd. Dat smaakte naar meer en ik ging thuis aan de slag.
De Banketbakkers
Het werd ook hoog tijd weer eens een recept te maken uit het kookboek “De Banketbakker” van Cees Holtkamp. Als je van bakken houdt dan is dit boek zeker een aanrader! Ik heb hier al vaker iets uit gemaakt dat je op ENJOY! voorbij hebt zien komen. Eigenlijk is het een wens van mij om alle recepten uit dit boek een keer te maken. Maar ik vrees dat mijn aderen dan helemaal dichtslibben. Cees Holtkamp bakt namelijk op de traditionele manier en dat is gewoon als vanouds, lekker met roomboter en suiker. Want alle ‘healthy’ recepten ten spijt. Het is een goed alternatief maar niets zo lekker dan een authentiek baksel.
Ik gebruikte het basisrecept voor boterkoek van Cees Holtkamp:
- 300 gram roomboter
- 100 gram kristalsuiker
- 100 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 300 gram bloem
- losgeklopt ei om te bestrijken
Voor ‘mijn eigen twist’ voegde ik toe:
- rasp van 1 citroen
- theelepel gedroogde rozemarijn (heel fijngehakt)
Bereiden:
Meng de boter met de twee soorten suiker en het zout. Kneed daarna de bloem, de citroenrasp en rozemarijn erdoor tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Druk het deeg uit in een springvorm van 24 cm Ø of gebruik een speciale boterkoekvorm als je die hebt. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat rusten. Bestrijk na een ½ uur de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de boterkoek. De ruitjes zorgen ervoor dat het eistrijksel niet loslaat tijdens het bakken.
Bak de koek in ongeveer 20 minuten, tot hij goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Laat afkoelen en verwijder de vorm.
Deze boterkoek is echt superlekker om te maken en vooral met de citroen en rozemarijn wordt hij net even specialer. En geloof mij…. je maakt hem in een handomdraai!
Wil je ook dit geweldige bakboek van Cees Holtkamp bestellen? Hier is deze online verkrijgbaar voor € 35,-.
Hou jij ook zo van die ‘ouderwetse’ baksels uit grootmoederstijd? Welk recept zou jij op ENJOY! eens voorbij willen zien komen? Of misschien heb je zelf iets gemaakt dat ik echt eens moet uitproberen? Laat het weten 🙂
Op zoek naar ander lekkers? Misschien is dit een idee?
♥ Appeltaart met bitterkoekjes
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!