BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille | ENJOY! The Good Life

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille

Als je een bezoek brengt aan Lille mag je deze hotspot zeker niet missen! Het is alweer even geleden dat ik een geweldige avond beleefde in Florent Ladeyn’s restaurant Bloempot in Lille. Wij hadden ongelooflijk veel geluk om hier aan te mogen schuiven. Normaliter is het hier al maanden van te voren volgeboekt.

Zelden heb ik zo culinair gegeten in een ‘laid back’ sfeertje. Dat is ook precies het doel dat Florent samen met vriend Kevin Rolland nastreeft. De fijne sfeer tussen het personeel hier is voelbaar. Het lijkt net of een groep vrienden er hier samen elke avond een feestje van maken.

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille

De Vlaamse Kantine

De Vlaamse Kantine Bloempot ligt aan de rand van Vieux Lille, het oude centrum van de stad. Diep verscholen in een voormalig houtbewerkingsbedrijf vind je deze hotspot. In een oase van rust, midden in het bruisende hart van Lille. Als je de poort binnengaat en het smalle steegje doorloopt kom je op een klein binnenplaatsje waar het charmante restaurantje opdoemt. En je voelt al dat hier iets speciaals staat te gebeuren.

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille

Rustiek

Het restaurant kan veertig gasten ontvangen en straalt ondanks de industriële restanten, de oude bakstenen muren en stalen balken, een rustieke en warme sfeer uit. De open keuken met de veelal ‘beknotte en bebaarde’ vrolijk uitziende mannen die het scepter zwaaien in dit kookdomein.

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille

Auberge du Vert Mont

Alles draait hier om eenvoud en natuur. En dat is niet zo vreemd als je de achtergrond van dit restaurant een beetje kent. De keukenbrigade werkte namelijk al een aantal jaar als een hecht team samen in Auberge du Vert Mont. De lokale producten die in Bloempot gebruikt worden zijn afkomstig uit de eigen moestuin en kassen van de Auberge. Hiermee heeft Florent altijd de kwaliteit voor handen waar hij mee aan de slag wil in beide keukens. En dat proef je!

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille

“Les Yeux Fermés”

Het restaurant heeft een kleine menukaart of eigenlijk geen menukaart. Je eet hier wat de chef met de seizoenen mee kookt. Voor de lunch heb je keuze uit twee of drie gangen voor respectievelijk € 19,50-€25,- (incl. een glas wijn) en het diner “les yeux fermés” drie, vier of vijf gangen voor €34-50. En geloof mij… dit is heel betaalbaar voor het niveau waarop hier gekookt wordt.

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille

A table

We starten gelijk goed met heel prettige wijn van het huis. En zoals alles hier biologisch is, is ook de goddelijke rode huiswijn biologisch. Nu heb ik alles keurig vastgelegd de hele avond behalve de naam van de wijn….. Bij de wijn krijgen we een amuse geserveerd van geroosterde kippenvel met een kippelevermousse. En een uienring met een gerookte mayonaise. On the side…. Brood van de barbecue met gefermenteerde boter met malt bier.

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille | ENJOY! The Good Life

Oeps….

Zoals zo vaak vergat ik weer iets te fotograferen. Ik ging zo op in dit gerecht dat ik het op had voordat ik er erg in had. Florent kwam aan onze tafel of alles naar wens was en ik biechtte op dat er iets vervelends was gebeurt. Zichtbaar geschrokken vroeg hij wat er aan de hand was. “Het is op”…. Zijn gezicht klaarde weer op en zei gevat dat, dat ok de bedoeling was bij Bloempot. Geen foto? Geen probleem, dan maak ik het gerechtje nog een keer voor je…. En zo kon ik op mijn gemakje het gerecht alsnog fotograferen. Ik was gelijk maar zo brutaal om te vragen of ik het dan ook maar op mocht eten want man!!!!!…. wat was dit lekker. Florent kon de humor er wel van inzien en wenste mij nogmaals een smakelijk eten 🙂

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille | ENJOY! The Good Life

Coquille

En dit is dan het gerecht waar het om ging. Coquille met radijs en oestersaus. Waanzinnig lekker!

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille | ENJOY! The Good Life

Winterspinazie

Vervolgens een visgerecht. Welke vis is mij niet helemaal duidelijk want de autocorrectie heeft er een ‘Kookcursus’ van gemaakt. Op zich ook een leuk idee. In ieder geval was het een witvis en ik schat zo in een koolvisfilet met winterspinazie met een crisp van potato, vlierbloesem en azijn.

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille | ENJOY! The Good Life

Maroilles kaas

Vervolgens een heel verrassend gerecht van aardappel met Maroilles kaas. Een lokale specialiteit.

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille

Amuse

Als extra amuse voor het nagerecht gefermenteerde peer met vlierbloesem, appeltjes, Helyantes wortel en Jeruzalem artisjok. Heel subtiel zo vlak voor kerst….

BLOEMPOT, Vlaamse kantine in Lille | ENJOY! The Good Life

Finale

Geflambeerd eiwitschuim, met cake en christmas pine.

Ik vond het een geweldige beleving bij Bloempot en raad je, als je een echte culy of foodie bent, dan ook van harte aan hier een tafeltje bemachtigen. Dat is best een opgave want het restaurant is immens populair. Maar……

Geheimpje

Ik ga een geheimpje verklappen….. Als je rond lunchtijd naar het restaurant gaat heb je kans dat je toch nog terecht kunt voor de lunch die dag en misschien zelfs voor het diner. Er worden namelijk altijd een paar tafeltjes vrij gehouden of er is weleens een annulering.

Lille is absoluut een aanrader voor een city tripje. Goed te bereiken met de auto maar ook perfect om met de Thalys heen te reizen. Binnen 2,5 uur sta je vanuit Amsterdam CS in het centrum van Lille. Het is een prachtige stad, lekker overzichtelijk en met eindeloos veel winkels, bezienswaardigheden en leuke restaurantjes. Eerder schreef ik al eens een blog over Lille met heel veel leuke tips om te winkelen en hotspots om te eten en te logeren. Hier lees je dit terug.


Bloempot Cantine Flamande, 22 rue des bouchers. 59800. Lille website


ENJOY! avec les yeux fermés a Bloempot, un cantine Flamande.

Pictures: @ ENJOY! The Good Life

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.