BLOEMKOOL Anders….
Nu de herfst zijn intrede doet heb ik ook steeds meer behoefte aan Hollandse pot. Ik heb zelfs al zuurkool stampot gegeten. Ik was er gewoon aan toe met dit schurfterige weer. En het is mijn lievelingsmaaltje dus altijd een goede reden om het te eten.
En dan loop je in de buurtsuper tegen een bloemkool voor één euro aan. Dat vind ik dan weer een uitdaging om daar eens iets anders mee te doen dan het geijkte bloemkoolsausje, saucijsje, jus en aardappels waar je mij héeeelemaal niet wakker voor hoeft te maken.
Dus doen we vandaag Bloemkool Anders uit de oven en met een beetje pit. Geen aardappels voor een koolhydraten arme dag. Een gemarineerd speklapje erbij, dat dan weer wel 🙂 Dat eet ik eigenlijk nooit. Ik ben niet zo’n vleeseter en een speklap is eigenlijk een No Go maar als we het dan toch anders doen dan ook eens een ander stukje vlees. Wat overigens verdomde lekker was.
Anyway…. Stick to the bloemkool woman….
Wat heb je nodig:
- een kleine bloemkool
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels verse fijngesneden koriander
- 1 kleine rode ui
- teentje knoflook in schijfjes
- ½ eetlepel gedroogde oregano
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel chilipoeder
Verwarm de oven voor op 200º C.
Was de bloemkool en snijd zoveel mogelijk de kleine roosjes eraf. Grotere bloemkoolrozen in klein stukje snijden. Verpreid de bloemkoolstukjes en roosjes op de bakplaat of in een grote ovenschaal.
Sprenkel de olijfolie over de bloemkool en strooi alle andere ingrediënten, behalve de koriander, erover. Sprenkel de citroen erover en snijd als je van citroen houdt de rest van de citroen in plakjes en leg die tussen de bloemkool. Alles even lekker door elkaar husselen zodat de olie, citroen en kruiden goed door de bloemkool vermengd wordt.
Zet het het gerecht 35 minuten in de oven maar let wel goed op dat het niet te hard gaat. Het mag niet zwart worden maar moet wel een beetje knapperig zijn. Gebruik je een hete luchtoven zet die dan ietsje lager.
Roer vlak voor het serveren de fijngesneden koriander erdoor en hussel alles nog eens goed door elkaar. Past perfect in een koolhydraten vrij dieet. Anders eet je er lekker krieltjes bij en een stukje vlees naar keuze.
Nog een kleine waarschuwing. Wees een beetje voorzichtig met de chilipoeder. Ik had dat nogal kwistig erover heen gestrooid maar dan schieten de vlammen schieten je uit. Zeker als je dit met kinderen eet gebruik dan liever te weinig dan te veel.
En heb je nu nog wat leftovers? Geen punt. De volgende dag verwerk je dat in een ratatouille, omelet of een quiche.
ENJOY!