Blauwe bessen havermout koekjes
Zo af en toe krijgen wij de ingeving om even niet meer te snoepen. Nou ja, heel even dan…. Ik kan je melden dat de sfeer daar in huize ENJOY! niet gezellig op wordt. Afgelopen week hadden we weer zo’n goed voornemen, maar eigenlijk zitten we in een spannende fase en hebben we gewoon af en toe iets te eten nodig dat ons een beetje opfleurt.
Zelf aan de slag
Een ander zal naar de supermarkt rennen voor roze koeken, mergpijpjes of gooit een heel pak speculaasje achterover. Dat kan ik dan weer niet over mijn hart verkrijgen. Ik duik het internet op, om op zoek te gaan naar ‘gezonde’ koekjes. Als je dan zondigt hoef je, je alleen druk te maken om wat suiker en niet ook nog eens over al die chemische toevoegingen.
De pubers zagen deze koekjes eigenlijk helemaal niet zitten en wilden het liefst zo hard mogelijk naar de buurtsuper rennen. “Je had toch belooft dat je lekkere koekjes zou bakken??!!” Eh ja? Deze zijn lekker? Bij de eerste hap waren ze verkocht. Binnen no time was de hele bakplaat leeg gegraasd. Dat was nu weer niet de bedoeling. Ik geef ze geen ongelijk want deze ‘healthy bites’ zijn superlekker!
Echte healthy bites zijn dit natuurlijk niet want er zit behoorlijk wat suiker in. Als je niet de hele bakplaat gelijk leeg eet en het bij één koekje houdt dan is het leed best te overzien qua suiker. Ik zal de gezondheid guru’s en anti-suiker clan even voor zijn. Het gaat ook om genieten en zorgen dat je geen zuurpruim wordt. Wat scheelt is dat je deze koekjes zelf maakt en dus zelf kunt bepalen hoeveel suiker je toevoegt. Dat is niet het geval met alle rommel die je kant en klaar in de supermarkt koopt. Maak de koekjes volgens het recept en als je minder, of geen suiker wilt gebruiken doe je wat jou happy maakt 🙂
Ingrediënten:
- ½ cup zachte kokos olie of boter (104 gram)
- ¾ cup donker bruine basterdsuiker (150 gram)
- 1 tl vanille extract of een flinke snuf vanille poeder
- 1 ei
- 1 cup bloem (140 gram)
- 1¼ cup havermout (106 gram)
- ½ tl baking soda
- ¼ tl zout
- ½ cup blauwe bessen (100 gram, vers of bevroren)
Aan de slag:
- In een beslagkom of in de keukenmachine de kokosolie/boter en de suiker mixen tot een gladde massa. Voeg hierbij het ei en de vanille en mix dit nog 2 minuten door.
- Voeg de bloem, havermout, baking soda en zout toe en mix alles nog even goed door elkaar.
- Spatel met een houten lepel voorzichtig de blauwe bessen door het deeg. Dek de kom af en zet hem voor tenminste 20 minuten in de koelkast.
- Als je de koekjes gaat afbakken, rol je ronde balletjes van het deeg en die leg je op een bakplaat voorzien van bakpapier. Druk de balletjes aan de bovenkant een klein beetje in.
- Bak de koekjes 10-13 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat de koekjes voor een paar minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #enjoythegoodlife
Op zoek naar meer recepten?
♥ Cakerol met nutella en framboos
♥ Mini cheesecake met amerena kersen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.