Bietenburger met wortelfrietjes
De pubers beginnen zo langzamerhand genoeg te krijgen van al die vreemde maaltijden. Ze vragen de laatste tijd steeds vaker om ‘gewoon’ aardappelen, groente en vlees. Het moet niet gekker worden want nog niet zo lang geleden gruwelde ze daarvan. Niets veranderlijker dan een tiener. Als je het één doet, dan willen ze het ander.
Geen slechte ontwikkeling, dus haal ik af en toe aardappelen in huis, een zak snijbonen of andere groente en draai ik daar weer een ouderwetse gehaktbal bij. Vervolgens belt de één na de ander, dat hij of zij niet thuiskomt en daar zit je met je Hollandse hap.
Als ik van te voren weet dat ik alleen eet, dan maak ik altijd iets wat ik zelf erg lekker vind. Dat zijn bijvoorbeeld bietjes. Traditioneel klaargemaakt zijn ze lekker, maar je kunt er ook geweldig goed mee variëren. Zoals een bieten, haringsalade of deze goddelijke bietenburger met feta.
Dit heb je nodig voor 4 bietenburgers
- 2 rode bieten
- 100-125 gram havermout
- 1 kleine ui
- 100 gram feta
- 1 knoflookteen
- 1 ei
- 1 tl olijfolie
- handje grof gehakte basilicumblaadjes
- versgemalen peper en zout
toppings naar keuze
pittige saladesoort, zoals rucola of mosterdblad
avocado
mango
grote tomaat
rode ui
alfalfa of tuinkers
basilicumblaadjes
Aan de slag:
Schil de bieten en rasp ze in de keukenmachine samen met de ui en knoflook (kan ook met de hand, snipper dan de ui en knoflook heel fijn).
Doe de geraspte groenten in een mengkom. Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng alles door elkaar. Voeg nu de feta en de basilicumblaadjes toe. Breng goed op smaak met peper en zout.
Nu wordt het leuk: kneed alles met je handen tot alles goed gemengd is. Zet een half uurtje apart zodat de havermout het vocht kan opnemen. Dit is belangrijk, zodat alle ingrediënten aan elkaar blijven hangen.
Vorm nu 4 burgers van het bietenmengsel. Als het mengsel te los is, voeg dan nog wat havermout toe.
Verhit een grillpan op het vuur. Grill de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Als je geen grillpan hebt, kun je de burgers ook met wat olie bakken in een pan tot ze goudbruin zijn.
Ik heb de burger geserveerd op een meergranen bol die ik ook even in de grillpan mee heb laten warmen.
Dit heb je nodig voor de wortelfriet:
- 400 gram wortelen
- 1 tl olijfolie
- grof zeezout
- versgemalen peper
- kruiden naar smaak, bijvoorbeeld komijn, paprikapoeder, five spices poeder, ras-el-hanout kruiden, nootmuskaat, tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, knoflookpoeder.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de wortels in een leuk frietformaat. Doe ze in een kom en schud om met de olijfolie, zeezout en peper zodat alle wortelfrieten bedekt zijn. Verzin een lekkere kruiden combi en hussel door elkaar. Ik heb five spices, zout, peper, komijn en nootmuskaat gebruikt. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak in ongeveer 20-25 minuten in de oven. Als ze bruin beginnen te kleuren zijn ze klaar. Bestrooi met wat grof zeezout.De dip voor de frietjes maakte ik van mayonaise aangemaakt met een beetje komijn.
ENJOY! your beetroot burger
Beeld: ENJOY! The Good Life Recept: Yellow Lemon Tree