BEST CARROT CAKE EVER
Eén van mijn lievelingstaarten is worteltaart, oftewel carrot cake. Heel apart dat je van wortelen zulke lekkere taart kunt maken, terwijl ik een gewone wortel helemaal niets aan vind. Er gaat echter zoveel suiker door deze taart dat het niet anders kan dan lekker worden. De taart is een echte caloriebom, maar als je belooft dat je niet de hele taart in een onbewaakt ogenblik op zult eten, mag je een punt van deze taart zeker niet missen.
De taart is niet alleen lekker, maar ook nog redelijk simpel om te maken én een lust voor het oog. Als je een feestje te vieren hebt, een high tea organiseert of je gasten een plaatje van een taart voor wilt zetten dan is dit ‘The Cake To be!”
Het recept is genoeg voor één enorme drie laags carrot cake (20 cm) of een 2 laags van 22 cm. Ik heb voor de laatste gekozen omdat ik twee springvormen in die maat heb. Wel moest ik de cakes één voor één afbakken omdat ik een kleine combi-oven heb.
De glazuurlaag is een echte caloriënbom maar dat hoort nu eenmaal bij de worteltjestaart. Als je wat minder glazuur wilt gebruiken zou je er een ‘naakte’ taart van kunnen maken door de zijkanten wel mooi af te smeren maar met een dunnere laag waardoor de lagen van de taart zichtbaar blijven.
Ingrediënten:
- 360 ml – 1½ cup zonnebloem of archideolie
- 200 gram – 1 cup suiker
- 180 gram – 1 cup bruine basterdsuiker
- 6 eieren
- 1 el vanille extract
- 410 gram – 3¼ cup bloem
- 1 el kaneel
- 2 tl baking soda
- 2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl nootmuskaat
- snuf kruidnagelpoeder
- 450 gram fijn geraspte wortel
- optioneel een handje gehakte walnoten en/of een half handje rozijnen
Voor de frosting:
- 3 pakjes (± 225 gram per stuk) roomkaas op kamertemperatuur
- 200 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- ½ tl zout
- 600 gram poedersuiker
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn anders krijg je, net als ik had, klontjes in je frosting.
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet de springvormen in met wat olie en bestrooi ze heel licht met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm.
- In een beslagkom of in de keukenmachine de olie, suiker, bruine suiker goed doormixen tot een mooie gladde massa. Voeg één voor één de eieren toe en dan het vanille extract tot een mooi glad geheel.
- In een aparte kom de droge ingrediënten, meel, kaneel, baking soda, zout, bakpoeder, nootmuskaat en kruidnagelpoeder door elkaar roeren.
- Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe aan het ‘natte’ beslag. Mix het door op een gematigde snelheid. Zorg ervoor dat alle droge ingrediënten goed vermengd worden.
- Voeg dan de geraspte wortel toe en roer dit met de hand goed door het beslag heen. Als je eventueel noten en/of rozijnen toe wilt voegen doe je dat nu.
- Verdeel het beslag over de springvormen. En bak deze af in 25-30 minuten. Check aan het eind van de baktijd met een satéprikker in de cake of deze er schoon uitkomt. Dan is de cake goed. Laat de cakes even afkoelen in de springvorm en haal ze dan uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rek tot deze afgekoeld is tot kamertemperatuur.
- Als de bovenkant opgebold is tijdens het bakken, snijd de bolling er dan met een groot mes af zodat je twee mooie cakelagen krijgt.
- Mix op een gemiddelde snelheid de roomkaas en de boter voor 1 minuut tot een gladde massa zonder klontjes. Voeg een snufje zout toe. Voeg de poedersuiker langzaam toe. Zet je mixer op een lage snelheid anders zit je hele keuken onder een laagje poedersuiker. Zodra het goed vermengd is zet je de mixer op een wat snellere stand tot alles mooi met elkaar vermeng is. Als je denkt dat de frosting te dik is voeg je één of twee theelepels water toe en als hij te dun is naar je zin nog wat poedersuiker.
- Leg de cake lagen op elkaar met daartussen in een laag cream cheese frosting. Decoreer de cake met een dikke laag frosting om de hele taart heen.
Op zoek naar meer bakrecepten?
♥ Appelkruimeltaart met bitterkoekjes
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.