lieve gevel (1)

Belgisch restaurant LIEVE, Amsterdam

Vorige week mocht ik sfeer komen proeven in Belgisch restaurant Lieve aan de Herengracht in Amsterdam. Dit fameuze restaurant is onlangs flink uitgebreid en het gehele interieur is gerestyled.

Hoewel ik toch een Amsterdamse van origine ben en vaak in de stad te vinden ben had ik nog niet eerder van dit restaurant gehoord. Verrast was ik te horen dat het inmiddels al 25 jaar een begrip is in Amsterdam. Het staat bekend om zijn bourgondische inslag, awel hè…. dat is niet zo verwonderlijk! Belgen weten wel wat lekker is. Ook staat het restaurant bekend om haar fijne prijs-kwaliteitsverhouding en het bijzondere concept.

Belgisch restaurant LIEVE, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Alice, aangenaam…

En het concept is zeker bijzonder te noemen. Want niet alleen waan je je Alice in Wonderland maar ze is ook nog eens aanwezig. Niet in eigen persoon maar de dame hangt zittend op een stoel aan de wand. Best bijzonder en geloof mij…. elk vertrek nodigt uit tot ontdekking. Ik neem je mee.

Belgisch restaurant LIEVE, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Grachtenkamer

Je komt binnen in de Grachtenkamer. Deze wordt aan de ene kant gekenmerkt door de bakstenen muur met de drie opvallende foto’s die symbool staan voor de drie eetbelevingen.

Belgisch restaurant LIEVE, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Aan de andere kant is de muur ‘bezaaid’ met verschillende Belgische bierflesjes. En natuurlijk ontbreekt het uitzicht over de gracht niet.

lieve duo mos

Patio

Achter de bar bevindt zich de Patio. Het enorme glazen plafond, dat open kan bij mooi weer, geeft een echt buitengevoel. Een fijne lichte ruimte met een felgroene wand van mos. Hier kregen wij de gerechten geserveerd van de ‘Madame Champoepel‘ kaart.

Lieve duo champoepel

Naast de gegrilde botervis met Hollandaise van grapefruit en kasteelaardappeltje kregen wij ook deze heerlijke ‘Geen draad aan vast te knopen’ Een stukje dubbel gebakken sukade met romige polenta en jus van sjalotjes. Een zalig stukje stoofvlees. Ik ben daar echt gek op!

Lieve duo bier

Bij het stoofvlees werd de St.Bernardus Abt 12 geschonken. Dit is een donker bier met een fruitig aroma. Wij kregen bij de gerechten een bierarrangement. In totaal wel acht verschillende Belgische biertjes. Ik heb alleen een beetje genipt want ik ben geen bierdrinker én moest nog met de auto naar huis.

lieve duo gin

De Bar

De gezellige bar waar niet alleen de Belgische biertjes geschonken worden maar waar ook heerlijke Belgische Gin Tonic. Gastheer Thomas Mutsaers adviseert je graag.

lieve achter

Belgisch Barok

In deze ruimte wordt er geserveerd van de ‘Belgisch Barok‘ kaart. Een ruimte met een enorme roomdivider van Belgische bierkratten.

lieve duo mams

Wij kregen hier allemaal gerechtjes geserveerd die we met elkaar konden delen. Konijnenpaté, Carpaccio van rode biet met linzensalade en hangop, huisgemaakte pastrami met tafelzuren, gebakken ricotta met oranjebloesem (mijn favoriet!), koud gerookte tonijn en bij elk gerechtje natuurlijk weer een bijpassend biertje.

Belgisch restaurant LIEVE, Amsterdam | ENJOY! The Good Life

Ook deze gerechten hebben weer heel originele namen als ‘Met je dille-billen in het wafelijzer‘ Een wafel van zalm met mosterd dille mayonaise.

AMSTERDAM - Restaurant Lieve. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Wijnkamer

Helemaal achterin de zaak bevindt zich de intieme Wijnkamer waar de gasten daadwerkelijk tussen de wijnflessen eten en drinken.

lieve duo keuken

Open keuken

Bij Lieve worden klassieke Belgische gerechten en gerechten met een Belgische twist geserveerd. Stoverijen, patés, parfaits en streekgerechten verlaten de open keuken waar chefkok Saskia Doornkate het skepter zwaait.

lieve duo tira

Haardkamer

In de haardkamer krijgen wij het nagerecht geserveerd. Een Tiramisu met kriekbier en kersen. De haardkamer is een klassieke ruimte met een authentieke achttiende eeuwse schouw, balkenplafonds en een Venetiaanse kristallen kroonluchter.

Bij Lieve maak je samen met gastvrouw Céline Jonckheere een keuze in welke ruimte je de avond wilt doorbrengen. Verschillende gerechtjes bij Belgisch Barok, culinair smikkelen van een viergangen diner bij Madame Champoepel of aan Mams Keukentafel voor een toegankelijk driegangen menu. Aan jou de keus.

Mijn avond bij restaurant Lieve was een ware ontdekkingstocht door de enorme zaak. Leuk om alle sferen te mogen beleven en te genieten van al die heerlijke gerechten, fijne biertjes en de enthousiaste gastvrouwen en heer. Echt een aanrader!


 Restaurant Lieve | Herengracht 88 | 1015 BS Amsterdam website


 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.