Ben jij ook zo gek op Basilicum? Het is niet alleen een lekker kruid om te verwerken in de (Italiaanse) keuken maar ik vind het ook nog eens een heel mooi plantje. Met frisgroene blaadjes en prachtige kleine bloemetjes. Probleem is alleen dat ze wat lastig te houden zijn. Slakken en rupsen zijn namelijk ook gek op dit plantje dus als ik het buiten kweek dan eet de natuur er beter van dan ik. En de plantjes die ik in de supermarkt koop zijn binnen de kortste keren verlept of er huist een fruitvliegjes familie in. Jaks…. Nu had ik laatst een verdomd sterk plantje te pakken uit de supermarkt die ik een mooi zonnig plekje gaf en plechtig beloofde het elke dag flink te bewateren in het kommetje en niet op de aarde. Het plantje groeide zo hard dat het een weelderige bladeren dek werd op mijn vensterbank. Ik bedacht mij dat wij vroeger altijd de ‘kindjes op moeders schoot’ stekten en dat ik dat ook weleens uit kon proberen met de basilicum. Dus knipte ik behoorlijk wat takjes af. Net boven de plek waar blaadjes zitten. Volg je het nog? Niet?… Daarom heb ik er een plaatje van gemaakt en is hierboven te zien wat ik bedoel. Zorg ervoor dat de takjes goed in het water hangen en dan is het een kwestie van geduld hebben. In ongeveer 1,5 week beginnen er onderaan de takjes worteltjes te komen. Laat die vervolgens flink doorwortelen. Tot er uiteindelijk een flinke bos wortels aanzitten. Nog even geduld….. En dan mogen de gewortelde takjes in een potje met aarde geplant worden. Gebruik hiervoor goede stekgrond. Maar als je nog een restje gewone potgrond hebt staan volstaat dat ook. Zorg dat het plantje op een lekker lichte plek staat en zorg dat deze natnek flink water krijgt. Voor je het weet heb je weer een dichtbebost Basilicum plantje staan. Ik ben een beetje doorgeslagen wat overal staan nu glaasjes met stekjes. Ik ga voor een flinke voorraad zelfgemaakte pesto. Ik ben inmiddels meerdere plantjes aan het stekken. Zo ook de Rozemarijn. Dat werkt ook prima. Dus…. leef je uit als je net zo’n fan van kruidenplantjes bent als ik. Het zou zomaar met alle kruidenplantjes kunnen.
ENJOY! your herbs 🙂