Bamboe mode: duurzaam, luxe en zijdezacht

Terwijl Martine nog even geniet van een welverdiende vakantie, neem ik op deze dinsdag het modestokje even van haar over. Ik weet niet of het jou is opgevallen, maar de laatste tijd zie ik steeds meer producten verschijnen van bamboe.

Niet alleen voedsel voor panda’s

Bamboe kennen we van de tuinschuttingen, als irritante woekeraar in de tuin en is het belangrijkste voedsel van de panda beren. Maar daarnaast gebruiken wij bamboe steeds meer in ons dagelijkse leven en voor uiteenlopende producten. Zoals in de bouw, de bio-industrie, voedingsindustrie, de auto- en sportindustrie en zelfs in de textiel industrie.

Bamboe is niet alleen een mooie en decoratieve plant, maar ook nog eens de snelst groeiende plant ter wereld. Sommige soorten kunnen wel een meter per dag groeien! Het is gemakkelijk te verbouwen omdat de planten eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig hebben. Extra water heeft de plant niet nodig. Bamboe maakt van zichzelf een anti-bacteriële stof aan waardoor het niet nodig is de plant te bewerken met pesticiden. Een gezond product voor de grond en onze huid.

Hoewel de teelt van bamboe dan duurzaam mag zijn, zijn er wel wat twijfels of bamboe kleding in het productie-proces wel zo duurzaam is als wordt beweerd. Toch is bamboe kleding wel weer duurzaam in gebruik. Er is minder water en energie voor nodig om het te wassen. De stof blijft lang mooi en de kleuren helder. Een kledingstuk van bamboe gaat lang mee. Bovendien is het ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Je verwacht het misschien niet, maar bamboe is super zacht. Heb je een gevoelige huid of allergie voor bepaalde textiel, bamboe kun je met een gerust hart dragen. Daarnaast neemt het vocht op, meer nog dan katoen. En het beschermt je tegen schadelijke UV-stralen. In de zomer ademt de stof voldoende en in de zomer heeft het juist een isoleren effect. Het heeft een luxe uitstraling en kan toch gewoon op 30 graden in de wasmachine, liefst zonder wasverzachter, gewassen worden.

Bamboe jack HEMA | ENJOY! The Good Life

Bamboo kleding

Zelf heb ik goede ervaringen met een lichtgewicht jasjes gemaakt van bamboe. Je propt ze zo in je tas en loopt daardoor nooit te zeulen met een zware jas. Wat ik ook prettig vind is dat ze heel dun zijn en je toch goed warm houden. Zelfs in de winter. Waar ik eerder mijn neus ophaalde als ik zag dat het van bamboe gemaakt was, ga ik nu juist op zoek naar kleding die van bamboe gemaakt wordt. Je hoeft er overigens niet ver naar te zoeken want alle grote ketens hebben inmiddels wel items, gemaakt van bamboe, in de collectie.

Een kledingstuk wat bij uitstek goed geschikt is om van bamboe te produceren is ondergoed. Your Bamboo Basics heeft dat goed begrepen. Voor een ultiem draagcomfort kozen zij voor deze heerlijk zachte stof die geen vervelende afdrukken achterlaat en een luxe uitstraling heeft door de subtiele glans. De stof is hypoallergeen en de garen bevatten geen weerhaakjes die de huid kunnen irriteren.

Ik vind het een mooie ontwikkeling dat er op steeds meer duurzame manieren wordt geproduceerd. Martine heeft eerder al over duurzame labels gesproken zoals badmode gemaakt van plastic en het hergebruik van sarongs. Gelukkig ziet de mode industrie steeds meer de goede eigenschappen van bamboe en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Heb jij al een kledingstuk van bamboe in je kast hangen?

ENJOY! sustainable fashion

Beeld: ENJOY! The Good Life & Pexels.

 

 

 

 

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.