American Pancakes
Als je weleens in de Verenigde Staten geweest bent dan weet je dat de Amerikanen flink ontbijten. Het liefst met scrambled eggs, bacon, sausages en American Pancakes. Ik weet nog dat ik het in eerste instantie echt heel vreemd vond, maar man… binnen een dag ging ik al overstag want vooral die pannenkoekjes zagen er zo superlekker uit.
Pancakes and Maple Syrup
En dat waren ze ook! En vervolgens at ik drie weken lang elke ochtend American Pancakes, al dan niet met blauwe bessen en vooral in een badje van Maple Syrup en kwam kogelrond terug van vakantie. Het is zowat een mensenleven geleden dat ik in de Verenigde Staten was en heb nooit meer aan die pancakes gedacht. Op deze zonnige zondagmorgen krijg ik ineens enorme trek in een flinke stapel van die heerlijke kleine dikkertjes.
Ik spring uit de kribbe en ga aan de slag. Zo fijn dat ik altijd genoeg voorraad heb. Mensen die mij goed kennen lachen mij vaak uit. Ze vinden mij een hamster. Nailed you! Wij hebben altijd een ‘comforting dish’ binnen handbereik en hoe heerlijk om in je PJ’s in de keuken wat ingrediënten door elkaar te kloppen en in een handomdraai met een bordje vol lekkers weer je bed in te duiken.
Alles erop en d’r aan
En wees niet bang. Dit doen wij niet dagelijks. Meestal is het hier heel verantwoord en gezond dus is het extra lekker om af en toe ‘all the way’ te gaan. Wij maakte de pancakes met een fijngesneden rijpe mango. Helaas had ik geen Maple Syrup in huis maar gebruikte daarvoor in de plaats agavesiroop. Deze is ook lekker dun, goed schenkbaar en heerlijk zoet. En ik kan mij zo voorstellen dat jullie nu ook wel trek hebben gekregen? Natuurlijk deel ik dit recept met jullie!
Wat heb je nodig:
- 260 gram bloem (2 cups)
- 1 tl baksoda
- 2 tl bakpoeder
- 3 el suiker
- ½ tl zout
- 2 eieren
- 240 ml karnemelk (1 cup)
- 240 ml volle melk (1 cup)
- 1 tl vanille extract
- roomboter of bakboter
Aan de slag:
- Doe de bloem, baksoda, bakpoeder, zout en suiker in een beslagkom en roer alles met een garde goed door elkaar.
- Voeg dan de karne- en volle melk toe en roer alles goed door.
- Voeg de eieren toe en roer stevig met de garde de klontjes uit het beslag
- Voeg nog een theelepel vanille extract toe en roer het nogmaals goed door.
- Als je het geduld op kunt brengen laat het beslag dan even een kwartiertje rusten. Mij lukt dat nooit 😉
- Verhit een klontje boter in de pan en schep drie kleine bergjes beslag verdeeld in de koekenpan. Zorg dat je niet teveel beslag gebruikt want het loopt nog een beetje uit. Al snel rijzen de pancakes en zodra er belletjes in het beslag ontstaan (als je nog fruit toe wilt voegen druk je die nu in het beslag) zijn ze goed om ze om te keren en de andere kant te laten garen.
- Geef ze nog een paar minuutjes…. En klaar zijn je pancakes! Herhaal dit een paar maal. Leg de pancakes die klaar zijn eventueel op een bord met een pan met kokend water eronder zodat ze warm blijven. Ik doe dat overigens nooit want vind dat de pancakes dan toch een beetje slapjes en plat worden. Niet erg als ze een beetje afgekoeld zijn. Dan kunnen we meteen aanvallen 🙂
- Als je nogal perfectionistisch bent dan zou je, om mooie ronde pancakes van gelijke afmeting te krijgen, een kookring kunnen gebruiken. Ik vind dat teveel gedoe, extra afwas en ben op dit gebied niet zo precies dus doe het op gevoel.
- Je kunt nog wat fruit over de pannenkoeken verdelen en er Maple Syrup of een andere zoete stroop overheen schenken.
ENJOY! your American Pancakes.
Pictures: @ENJOY! The Good Life