Goodmorning!
Ik heb zojuist het levenslicht gezien en ben klaar voor het ontbijt. Elke ochtend maak ik een ontbijtje waar vrijwel altijd een aantal of alle 7 van deze ingrediënten inzitten. Dat kan een smoothie zijn, overnight oats, pap of pannenkoekjes.
Wist je dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Het is dé motor waar je dag op draait. Dus een flink ontbijt geeft je energie voor een positieve dag. Voor iedereen is het ontbijt ritueel natuurlijk anders….
De één sleept zich uit bed naar de koffiemachine en start de dag met een sterke kop koffie, de ander zit te muizelen op een droog crackertje en ik ken genoeg mensen die zonder ontbijt de auto inspringen en gestrest in de file aansluiten. Maar het kan ook anders en dat kost helemaal niet zoveel tijd.
Geniet even van een goed begin van de dag en dus van een goed ontbijt. Dat kan van alles zijn zolang het maar iets is wat jij lekker vindt en dus blij van wordt. Voor mensen die helemaal niets om eten geven (bestaan die?) is dit natuurlijk een hopeloze opgave. Druk eens niet drie keer op de snoozer maar spring gelijk je bed uit voor een kop thee/koffie, glas sap en een heerlijk ontbijt. Probeer het eens een weekje en je zult zien dat je de rest van de dag veel productiever zult zijn.
Mijn ontbijt bevat vrijwel altijd tenminste één van de genoemde 7 ingrediënten:
1. Havermout
‘Vroeger’ gruwelde ik alleen al van het woord… tegenwoordig kan ik niet meer zonder. Aangezien ik geen brood weg krijg in de ochtend heb ik wel iets nodig dat goed vult en ervoor zorgt dat ik tot de lunch geen knorrende beer in mijn maag heb zitten. Ik gebruik altijd de havermout van De Halm. Dit is havermout afkomstig van biologische teelt.
Havermout bevat grote hoeveelheden eiwitten en vezels die voor een verzadigd gevoel zorgen. Het hoge vezelgehalte draagt bij aan een gezonde darmflora en kan je cholesterolgehalte verlagen. De vezels binden zich aan de vetten in de bloedbaan en worden hiermee het lichaam uitgevoerd.
Ik gebruik havermout voor smoothies, overnight oats, havermoutkoek, mokcake en ontbijtpannenkoekjes.
2. Geitenyoghurt
Sinds kort heb ik mijn koemelk en yoghurt vervangen door geitenmelk en yoghurt van Betsie’s. Het is best even een omschakeling van koe- naar geitenmelk want hoewel er beweerd wordt dat de beide melksoorten amper qua smaak verschillen proef ik het wel degelijk. Maar dat is een kwestie van wennen.
Geitenmelk heeft een positief effect op de gezondheid. Het bevat minder verzadigd vet en natrium en is licht verteerbaar. Een bepaald type eiwit in koemelk (A1 bèta-caseïne) waarvan sterk wordt vermoed dat het diabetes type 1 en coronaire hartziekte bevordert, komt niet in geitenmelk voor.
Ik gebruik de geitenyoghurt in mijn smoothies, met muesli of bij mijn havermout/banaan pannenkoekjes.
3. Amandelmelk
Ik heb al heel veel soorten amandelmelk geprobeerd maar de amandelmelk van Provamel is favoriet. Deze melk is wat dikker en romiger dan bijvoorbeeld de amandelmelk van Alpro. Amandelmelk is puur plantaardig en bevat dus geen verzadigde vetten en is zeer licht verteerbaar. Het zit bomvol vitamine B en E. En mensen met een lactose intolerantie kunnen deze melk ook drinken.
Wist je dat je amandelmelk ook heel makkelijk zelf kunt maken? Diverse recepten hiervoor zijn te vinden op internet.
Ik gebruik de melk in mijn smoothies en mijn overnight oats.
4. Lijnzaadolie
Sinds ik hartpatiënte ben gebruik ik lijnzaadolie. Kort nadat ik ziek werd ben ik mij gaan verdiepen in voeding en het hart. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat lijnzaadolie reparerend kan werken bij ziekten die te maken hebben met een verstoorde stofwisseling, stress en negatieve omgevingsinvloeden. De olie kan heilzaam werken bij allergieën, aderverkalking, hoge bloeddruk, diabetes, kanker, psychische problemen zoals depressies en het heeft een positieve werking op het hart. Lijnzaadolie is namelijk een ware Omega 3 bom. Het bevat 20 keer meer omega 3 vetzuren dan in makreel.
Let op! De olie moet op een koele, donkere plek bewaard worden anders wordt hij ranzig.
Ik gebruik de lijnzaadolie van Idyl in mijn smoothies, door de overnight oats, salade en dressings.
5. Banaan en citroen
Als basis voor mijn dagelijkse ontbijt gebruik ik banaan en citroen. De banaan vult lekker en de frisse smaak van citroen zorgt ervoor dat ik een wakker en fris gevoel krijg
Natuurlijk voeg ik ook regelmatig ander fruit toe. Meestal seizoenen gebonden fruit of gedroogd fruit.
6. Cranberries
Gedroogde cranberries zijn niet alleen heerlijk, maar ondersteunen ook de gezondheid op veel verschillende manieren. Gedroogde cranberries kunnen als snack gegeten worden, en kunnen veel maaltijden perfect aanvullen. Gedroogde cranberries zitten niet alleen bomvol vitaminen en antioxidanten, ze remmen zelfs schadelijke bacteriën af. Dit is een van de redenen dat cranberries wereldberoemd zijn om urineweginfectie en blaasontsteking te bestrijden.
Ik vind de zure smaak een perfecte match voor in mijn smoothies, overnight oats en zelfs door de salade.
7. Kokosbloesemsuiker
Ik moet toegeven dat het mij nog niet gelukt is suiker geheel uit mijn dieet te bannen. Maar ik probeer wel bewuster met mijn suikerinname om te gaan. En dus gebruik ik voor mijn ontbijt altijd een klein beetje kokosbloesemsuiker. De meningen over deze suiker, ten opzichte van gewone suiker, zijn nogal verdeeld maar ik houd het erbij dat deze suiker biologisch is en volledig natuurlijk en ongeraffineerd geteeld wordt door kleine boeren in Aziatische landen.
De van nature aanwezige suikers worden langzaam in de bloedbaan opgenomen en veroorzaken dus geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel zodat je er langer energie uit kunt halen.
Ik gebruik deze suiker van het merk Lucovitaal alleen in mijn smoothie.
Deze ingrediënten gebruik ik dus voor allerhande ontbijtjes. Als je op de linkjes in het bericht klikt zul je diverse lekkere ontbijttips vinden. Binnenkort zal ik weer wat nieuwe smoothie en havermoutreceptjes met jullie delen.
Ontbijt jij ’s ochtends? En als je dat doet hoe ziet jouw favoriete ontbijt er dan uit?
ENJOY! your breakfast.