gezonde ontbijt ideeën | ENJOY! The Good Life

6 gezonde ontbijt ideeën.

Ontbijten is heel belangrijk. Een goed gevulde maag is de beste start van je dag. Vroeger was het heel gebruikelijk om je dag te beginnen met een boterham of beschuitje maar inmiddels ontbijt ik niet meer met brood maar heb daar andere, veel lekkerder, alternatieven voor gevonden.

1. Smoothie

smooth20

Een tijdje terug heb ik aan de Smoothie Challenge meegedaan van Viv online. Heel leuk voor 30 dagen maar ik heb mijn eigen recept en die is toch het allerlekkerst. Die groene griezel smoothies zijn aan mij niet besteed en ik houd van vullende smoothies. Ik heb dan ook altijd een paar standaard ingrediënten en vul de rest aan met wat ik in huis heb of trek in heb.

De vaste ingredienten:

 • Havermout
 • Cranberry
 • Goji bessen
 • Yoghurt (geiten of plantaardig)
 • Amandelmelk
 • Honing
 • Banaan
 • Lijnzaadolie

Ik maal de eerste drie ingrediënten eerst even voor in de blender want ik hou niet van stukjes in mijn smoothie. Daarna kieper ik alles naar wens erbij. Naast de vaste ingrediënten hou ik van: citroen, blauwe bessen, frambozen, bramen (al dan niet uit de diepvries), nectarines… Je kunt eindeloos combineren.

TIP: In verband met de fruitvliegjes invasie, bewaar ik het meeste fruit in de koelkast of in een afgesloten kast. Nu heb ik laatst twee overrijpe bananen zo de vriezer ingekieperd omdat ik even niet meer wist wat ik ermee moest. Achteraf gezien heel handig. Misschien handiger om hem even te pellen voordat je hem invriest. Zo heb je altijd een banaan voor handen voor in je sommatie.

2. Overnight Oats

ontbijt overnight oats

Havermout is niet alleen heel gezond het is ook nog eens heel makkelijk te verwerken. Had het vroeger een beetje suf imago…. nu is het hip en happening. Ik gebruik havermout op diverse manieren en vind het ook echt heel erg lekker. Een heel makkelijke variant is de overnight oats. De havermout maak ik de avond van te voren en de volgende dag voeg ik nog vers fruit, lijnzaad en honing toe.

ontbijt overnight oats

 • 3 hele flinke eetlepels havermout
 • 200 ml amandel-, geiten- of soyamelk
 • flinke snuf kaneel
 • kleine snuf zout

Voeg alles samen in een schaaltje en roer dit alles goed door elkaar. Zet dit, de avond van te voren, afdekt in de koelkast weg. De volgende ochtend heb je een heerlijk havermout papje waar je van alles aan toe kunt voegen.

Wist je?….. Dat de combinatie kaneel en honing heel gezond is?

3. Overnight Oats uit de oven

ontbijt havermout oven

Als ik iets troostvoer vind dan is het wel een warm ontbijt. Dus soms doe ik mijn overnight oats nog even in de oven. Dan voeg ik er wat appel, cranberry en rozijnen aan toe en doe ik het ongeveer 15-20 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 graden.

4. Brinta

Ontbijt ideeën Brinta

Hier zullen een hoop mensen van gruwelen maar ik vind het heerlijk! Ook weer lekker warm. De gewone Brinta vind ik lekker maar meestal gebruik ik de Brinta met appel en rozijn.

 • 250 ml melk (geiten-, soya- of amandelmelk)
 • 5 eetlepels Brinta (40 gram)

Doe de melk in een kom en zet die ongeveer 1,5 tot 2 minuten in de magnetron. Voeg dan de eetlepels Brinta toe, roer het door en laat het een klein beetje dikker worden. Overigens doe ik altijd maar wat met de hoeveelheden. Soms is het heel dun en een soort drinkpap en soms is het schokbeton.

In de appel/rozijn variant zit overigens best wat toegevoegde suikers. Niet zo gezond maar wel erg lekker en je hebt zeker tot de lunch geen honger.

5. Granola

Ontbijt griekse yoghurt granola

Sinds kort heb ik de Granola ontdekt. Dit voeg je toe aan yoghurt of kwark. Mijn Granola heb ik gekocht bij Bakkerij Beerse in Alkmaar en die is echt goddelijk lekker. In de granola zit o.a. havervlokken, zonnebloempitten, honing, pompoenpitten, lijnzaad, rozijnen, kokos, amandelen, olijfolie, walnoten, cranberry etc… Ik voeg een paar flinke eetlepels granola toe aan mijn Griekse yoghurt, kwark of geitenyoghurt. En voeg daar dan nog wat vers fruit en honing aan toe.

ontbijt griekse yoghurt granola fruit

Granola kun je ook makkelijk zelf maken. Op internet zijn daar tal van recepten voor te vinden. Bij een goede bakker of biologische winkel kun je het kant en klaar kopen.

6. Ontbijt Pannenkoekjes

Ontbijt Havermout pannekoekjes

Over de ontbijt pannenkoekjes heb ik al eerder een post geschreven maar ik wil ze graag aan deze lijst toevoegen. Het is een heerlijk gezond ontbijt. Het lijkt veel werk maar het is echt zo gepiept. En weer een warm ontbijt waarmee je dag niet meer stuk kan. Het recept kun je in de link vinden.

Ik hoop dat jullie mijn tips leuk en lekker vinden en ben benieuwd of je ze eens uit gaat proberen. Heb jij nog een lekkere ontbijt tip? Leuk!…. laat het mij weten.

ENJOY! your breakfast.

 

 

 • Avatar
  AlettA

  Het leest weer heerlijk weg, alle verhalen hoor.
  Heb je wel eens overwogen om zelf amandelmelk te maken? Ik ga het dit weekend proberen, laat je wel weten wat het resultaat is

  augustus 20th, 2014 10:57
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Ik heb daar op Facebook al eens iets over gedeeld. Maar het is er nog niet van gekomen… Wil graag weten wat het resultaat was 🙂

   augustus 20th, 2014 11:20
   Reply
   02
 • Avatar
  AlettA

  Strange…

  augustus 20th, 2014 11:22
  Reply
  03
 • Avatar
  AlettA

  Ga het nog een keer proberen. Helft van m’n bericht zie ik niet meer. Ik ga het recept van Culy proberen, maar met gepelde amandelen, ben bang dat het anders bitter is. http://www.culy.nl/recepten/zelf-amandelmelk-maken-supersimpel-superlekker/

  augustus 20th, 2014 11:25
  Reply
  04
  • Avatar
   José

   Ik heb je bericht wel gezien 🙂 Goede tip!

   augustus 20th, 2014 11:43
   Reply
   05

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.