5 budget tips waar je flink geld mee kunt besparen | ENJOY! The Good Life

5 budget tips waar je flink geld mee kunt besparen

Niet het meest sexy onderwerp en je vraagt je misschien af wat het met ENJOY! The Good Life te maken heeft? Het leven is niet altijd een feest en soms kom je in een situatie waardoor je noodgedwongen op de centjes moet letten. Hoe fijn is het dan als wij elkaar kunnen helpen met budget tips. Iets met gedeelde smart…. En laten we eerlijk zijn. Ook als je wel genoeg pegels hebt kun je geld misschien wel beter besteden. Aan dingen die jou blij maken in plaats van grote bedrijven sponsoren.

Nu is het moment dat er flink bezuinigd kan worden op diverse vaste lasten. Als je geld zat hebt of het je geen malle moer interesseert of je een paar tientjes goedkoper uit bent, dan laat je dit artikel lekker voor wat het is. Maar voor iedereen die de broekriem een stukje aan moet trekken komend jaar of wie het een uitdaging vind om te bezuinigen lees dan vooral door. Je vindt hieronder handige tips die je flink wat geld op kunnen leveren.

Een aantal vaste lasten staan meestal gewoon vast zoals de huur, hypotheek en belastingen. Waar veel op te bezuinigen valt zijn de kosten voor energie, telefoon (Sim Only of een abonnement met fancy toestel), internet, abonnementen en zorgverzekering. Ik geef toe, het zijn niet de leukste klusjes, maar er is veel voldoening uit te halen en reken maar dat je blij wordt als je zomaar een paar honderd euro per jaar meer te besteden hebt. Ik zet de bezuinigingspunten voor je op een rijtje.

5 budget tips waar je flink geld mee kunt besparen | ENJOY! The Good Life

1. Energiekosten

Op deze post valt heel veel te bezuinigen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om over te stappen op zonnepanelen op je dak. Dat is niet alleen duurzaam maar daarmee bespaar je enorm veel kosten. Je moet dan wel een investering doen voor het plaatsen van de panelen op je dak. Heb je dat bedrag er niet voor over of heb je simpelweg daar geen budget voor dan zou je kunnen kiezen voor het leasen van panelen. Vraag bij je energieleverancier een offerte én hoeveel je zou kunnen besparen.

Als je (nog) niet aan zonnepanelen toe bent of het gewoon afzichtelijk vindt, waar ik in kan komen, dan zou je eens een rondje kunnen shoppen bij verschillende energie leveranciers. Vraag ze hun beste prijs en zet alles daarna op een rijtje. Het is even een klusje, maar het loont zeker de moeite. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een vergelijkingssite.

Je kunt natuurlijk ook gewoon bezuinigen door:

 • Zet de verwarming lager en kruip wat vaker gezellig samen onder een plaid (is goed voor de intimiteit :))
 • Doe de was op 30 graden in plaats van 40 of 60 graden.
 • Hang de was te drogen op een rekje of een waslijn en gebruik die energie slurpende wasdroger minimaal.
 • Vervang gloeilampen door ledlampen.
 • Vervang stokoude apparaten zoals koelkast, wasmachine, droger, vaatwasser en/of televisie door energie zuinige apparaten.
 • Haal stekkers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. De stand-by stand verbruikt ook stroom. En haal vooral ook de opladers uit het stopcontact!
 • Ontdooi de vriezer regelmatig.
 • Gebruik een thermoskan om heet water of filterkoffie in te bewaren. Zo hoef je niet steeds weer opnieuw de waterkoker of het koffiezetapparaat te gebruiken.

5 budget tips waar je flink geld mee kunt besparen | ENJOY! The Good Life

2. Telefoon

Als ik telefoon zeg, dan denk je gelijk aan Sim Only of een abonnementje met een kék toestel. Maar weet je dat heel veel mensen nog een vaste aansluiting hebben voor de telefoon? Hierop word je meestal alleen nog lastig gevallen door allerlei telefonische verkopers en/of een Microsoft medewerker uit India die je probeert op te lichten. Ik gebruik nooit de huistelefoon om te bellen en de laatste tijd pak ik hem ook niet meer op. Het abonnement kan dus opgezegd worden. Moet ik het alleen nog even doen 🙂 Dit artikel is een mooie stok achter de deur en wellicht ook voor jou!

Op je mobiele telefoonabonnement valt ook nog heel veel geld te besparen. Door niet opnieuw kiezen voor een abonnement mét telefoon als je abonnement is afgelopen. Ga voor een Sim Only abonnement. Ook hierin lopen de prijzen nog een beetje uitéén, dus doe dat belrondje. Vaak krijg je telefonisch een nog betere deal. Door niet weer een nieuwe telefoon te kiezen ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig.

Wil je wel de nieuwste telefoon omdat die veel mooiere foto’s maakt (voor mij heel belangrijk), of omdat hij sneller is, een groter geheugen heeft of omdat je er lekker mee voor de dag kan komen (ja, die mensen bestaan nog :)) ga dan rondshoppen en zoek de beste deal voordat je je laat verblinden door het toestel alleen. Je zit namelijk twee jaar aan een contract vast.

5 budget tips waar je flink geld mee kunt besparen | ENJOY! The Good Life

3. Internet

Heb je ooit voor je gamende puber een razendsnelle internetverbinding aangevraagd? Dopt zoonlief allang zijn eigen boontjes aan de grachtengordel? Heb je er weleens aan gedacht over te stappen op een goedkopere internet verbinding? Dat kan je flink wat geld besparen! Grijp je kans en kom in actie. Het is ook geen ramp om kinderen boven de 18 jaar een bijdrage te vragen als ze persé de snelste verbinding willen voor games en het uploaden van films. Ook van provider wisselen wil nog weleens iets opleveren. Lees wel eerst de reviews op internet over een provider want sommige internetproviders leveren je alleen maar kopzorgen.

5 budget tips waar je flink geld mee kunt besparen | ENJOY! The Good Life

4. Abonnementen en loterijen

Hoe vaak beland een tijdschrift niet ongelezen op een stapel? Soms zelfs nog in het plastic? Vaak heb je abonnementen uit gewoonte. Zeg het gewoon op en koop een tijdschrift in de winkel of online. Dan lees je het alleen als je er echt tijd voor hebt. Bijvoorbeeld in de vakantie of als je ziek bent. Voordeel is dat je dan ook eens een ander tijdschrift kunt lezen.

Wil je toch je abonnement houden, maar baal je dat je al vijf jaar de Linda. leest en nieuwe leden prachtige tassen krijgen en jij alleen de rekening? Klim in de telefoon en leg voor dat je wilt opzeggen tenzij je een welkomstcadeau krijgt. Wedden dat jij ook de zwier maakt met die mooie nieuwe tas? Dan lees je dat blad voor een jaar weer een stuk prettiger.

Speel je al 25 jaar mee met de loterij? Bedenk je eens hoeveel je had ‘gewonnen’ als je de maandelijkse inleg in een potje had gedaan. Elk jaar de jackpot als je niet meespeelt. En ja, je loopt de kans dat je een klapper van een prijs misloopt. Maar hé, die kans is zo klein en dat is dan maar zo. Van het geld dat je uitspaart kun je nú in ieder geval al leuke dingen doen.

Abonnement voor televisie? Veel mensen kijken alleen nog online. Vooral veel jongeren. Hoe vaak staat bij jou de televisie niet aan en zit je eigenlijk doelloos te zappen. Tegenwoordig kun je alles online terugkijken dus je hoeft niets te missen. Misschien een optie om het abonnement op te zeggen en flink te besparen.Als je het mist is het zo weer aangesloten. De televisie kun je gewoon houden om er mooie films op te kijken die je bij de bieb kunt lenen of misschien kun je onderling met familie en vrienden films ruilen. Gezellig samen bij elkaar kruipen voor een filmavondje!

Netflix en Spotify abonnementen zijn ook een post waar je op kunt bezuinigen. Deel een abonnement met familie of vrienden. Samen lol voor een prikkie. En ook hier zou je, als de nood aan de man is, best een bijdrage kunnen vragen aan kinderen boven de 18 jaar. Dat is geen schande. Vroeger betaalde wij kostgeld als we een baantje hadden. Dan vallen die paar euro’s per maand voor luxe spullen best mee. Boven de 18 jaar valt de kinderbijslag en het kindgebonden budget weg dus voor sommige ouders kan dat een behoorlijke aderlating zijn.

5 budget tips waar je flink geld mee kunt besparen | ENJOY! The Good Life

5. Zorgverzekering

Dit laatste punt is natuurlijk een inkoppertje. Je kunt altijd besparen door de prijzen van zorgverzekeraars te vergelijken. Check als je over wilt stappen ook goed de voorwaarden. Ook zou je kunnen kiezen voor een verhoogd eigen risico waardoor de maandlasten flink naar beneden gaan. Misschien durf je het niet aan? Kies er dan voor om bepaalde aanvullende verzekeringen te schrappen. Wees eerlijk, als je meestal alleen bij de tandarts komt voor een halfjaarlijkse controle dan kun je die beter zelf betalen. Dat geldt ook voor fysiotherapie, brillen en lenzen en kraamzorg. Wees kritisch en kijk goed wat van toepassing is en waar je risico loopt. Leg het geld apart dat je uitspaart met aanvullende verzekeringen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Loopt het potje flink op? Dan is het tijd om er iets leuks mee te doen 🙂

Extra tip: Verkoop spullen die je niet meer gebruikt of nodig hebt op Marktplaats.

Dit waren mijn tips om flink mee te besparen of die geld opleveren. Ik hoop dat je er, net als ik, iets aan hebt. Door de tips voor bezuinigingen online te zetten word ik ook weer even op scherp gezet en heb ik echt zin om ermee aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt en hoe jij omgaat met een budget. Wie weet heb je nog tips voor mij of de andere lezers. Laat van je horen hieronder in de comments.

ENJOY! bugeting. 

Photo credits: Pexels

 

 

 

 

Avatar
José
https://www.enjoythegoodlife.nl
 • Avatar
  Marie de Jonge
  https://www.vechtstedebewindvoerders.nl/nl/coevorden

  Het is inderdaad slim om je vaste contracten af en toe te bekijken. Wellicht zijn er op dit moment betere deals te vinden die je vaste lasten kunnen verminderen. Ook kan het zijn dat je abonnementen hebt lopen die je niet meer nodig hebt. Zo hou je een beter overzicht.

  april 2nd, 2020 9:25
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Ik probeer het elk jaar even door te lopen. Wat is er nog nodig en wat kan opgezegd worden. En inderdaad is het altijd een leuke uitdaging om budget vriendelijke polissen af te sluiten.

   april 13th, 2020 21:02
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.