zweden Siljan meer

Zweden

Tot voor kort woonde mijn zus in Särna, Zweden. Heel wat keren heb ik haar daar bezocht. Zij woonde niet op een bapaald makkelijk bereikbare plek. Eerst moest ik vliegen naar Oslo. Dan ruim drie uur met de bus naar Trysil aan de Noors/Zweedse grens. En daar stond mijn zus mij dan op te wachten om mij naar hun huis te brengen met de auto. Ook nog een tocht van anderhalf uur.

zweden huis sarna

Scandinavië is hot

De eerste keer was ik nog nooit in Scandinavië geweest en het trok mij ook helemaal niet. Tegenwoordig is alles wat daar vandaan komt hip and happening maar rond die tijd vroeg men zich in mijn omgeving af wat ik daar in vredesnaam te zoeken had. En ik ook toen ik in de bus naar Trysil zat. De eerste tien minuten van de rit verbaasde ik mij over al die bomen en de mooie meren maar na die tien minuten kwam ik erachter dat deze rit mij niet meer ging bieden dan bomen en meren. Drie uur lang.

zweden sarna strand

Op jezelf terug geworpen

Na die eerste keer ben ik nog vaak terug gegaan. Meestal in de winter. Sprookjesachtig en heel koud was het er. En het aller prettigst vond ik dat ik daar echt helemaal tot rust kwam. Je hebt daar geen prikkels want er is gewoon helemaal niets. Geen winkels alleen een supermaktje voor de eerste levensbehoeften, geen restaurants, geen bioscoop, geen enkel vertier en dichtstbijzijnde ‘stad’ op twee uur rijden. Ik heb eens auto’s geteld tijdens de autorit van Trysil naar Särna. Ik kwam op dertien auto’s tijdens een rit van anderhalf uur. Maar als je mazzel had kwam je wel rendieren en elanden, soms zelfs met jong tegen.
zweden rendier
Je wordt dus erg op jezelf terug geworpen.
zweden waterval
Het grote ‘niets’
Dat was voor mij de eerste dagen altijd wennen en daarna kon ik mij overgeven aan het ‘niets’. Rustig ontbijten, een wandeling.
zweden wandelen
En onderweg vuurtje stoken en worstje grillen.
zweden worstjes grillen
Kletsen met mijn zus, lezen, samen koken, film kijken, grillen in de vuurhut in het bos.
zweden grillhut
Wijntje hier en daar. Wel zuunig aan want alcohol is niet makkelijk te krijgen.
zweden idre huis te koop
Mooi huis te koop in Idre. Dit huis ligt aan de voet van Idrefjall. Een gemoedelijk skigebied.
zweden golf
In Idre is een prachtige golfbaan waar ik weleens een balletje geslagen heb.
zweden golfbaan
Adembenemend mooi en je hebt de baan helemaal voor jezelf.
zweden golfen
Er stonden wel veel bomen in de weg 😉
vastenback
Droomhuis te koop
Eén van de laatste keren dat ik daar was, was in de zomer dat ik alleen in het huis van mijn zus was. En mijn broer die daar ook een huis heeft was er gelukkig ook want ik vond het ’s avonds en ’s nachts in mijn eentje best een beetje spooky. Zijn huis kon ik vanuit het slaapkamerraam zien 🙂
vastenback keuken
Zijn huis staat overigens te koop.
vastenback hal boven
Het is een beeldschoon oud huis. Er kunnen twee familie’s in verblijven of er kan een Bed & Breakfast van gemaakt worden. Ik wil het mijn pubers niet aandoen maar anders had ik het wel geweten….
vastenback tuin
En de enorme tuin. Heb je interesse kijk dan hier. Update: het huis is inmiddels verkocht.
zweden sightseeing
Uitstapjes
Samen hebben we allemaal leuke uitstapjes gemaakt in de omgeving. We hebben er zelfs een meerdaags tripje gemaakt anders kom je namelijk nergens.
zweden relax
De afstanden zijn erg groot. De paar dagen rond het Siljanmeer waren geweldig.
zweden meer
Je wordt hier zo Zen….
zweden yoga
Het verblijf in het Akerblads Hotel in Tallberg. Wat een geweldig hotel en die heerlijke ontbijt en lunchbuffetten met heel veel verse zalm etc.
Zweden akerblads
Loppis
En we zijn heel veel Loppissen afgegaan.
zweden loppis
Een Loppis is een rommelmarkt aan huis.
zweden loppis binnen
Je vindt heel veel bordjes langs de weg en je kunt hier echt juweeltjes vinden voor heel weinig geld. Jammer dat ik altijd met het vliegtuig was anders had ik van alles mee terug gesleept.
zweden loppis verkoop
Ook de inboedel veilingen zijn geweldig. In Zweden is het heel gebruikelijk als je gaat verhuizen of als iemand overleden is om de hele inboedel te laten veilen. Zo’n veiling duurt de hele dag. Is heel gezellig. Mensen komen van heinde en verre en hier kun je prachtige antieke Zweedse meubels, klokken, linnengoed etc. scoren. Werkelijk alles wat de mensen in huis hebben wordt geveild. Tot spijkers, tandenborstels, klosjes garen etc. Die veilingen worden heel veel gehouden in de zomer.
zweden stuga

Stuga

Veel Zweden hebben een gastenverblijf/zomerhuisje (Stuga) bij hun huis dat ze verhuren. Stuga bordjes vind je dus ook overal. Dat ik in Särna was waren er al gasten in de Stuga van mijn zus gelukkig. Anders had ik ’s avonds laat misschien een bebaarde Viking aan de deur gehad voor een slaapplaats brrrr.
zweden koffie met
Als ik er op terugkijk mis ik het. Het waren altijd bijzondere weken. Fijn met de familie en heel basic.
zweden Dalapaard

ENJOY! Dalarna.

 • Avatar
  Marion
  http://mijnkladblog.nl/

  Ooooh het lijkt wel een droom. Ooit… Ooit ga ik die kant op. Dat moet ik aan mijzelf beloven. Dat durf ik nu nog niet, maar dat zou ik moeten doen. Prachtig daar!

  september 5th, 2014 7:38
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Weet je Marion, jouw tijd komt echt. Voor je het weet kijk ik naar al die mooie plaatjes van Zweden op jouw blog 😉

   september 5th, 2014 11:57
   Reply
   02
 • Avatar
  ninja moeder
  http://www.ninjamoeder.nl

  Wat een prachtige foto’s! Het lijkt mij heerlijk rustig daar…Wat bijzonder dat je zus daar woont!

  september 6th, 2014 14:58
  Reply
  03
  • Avatar
   José

   Heul rustig 😉 Ook voor kids. Minder prikkels.

   september 6th, 2014 16:58
   Reply
   04

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.