Zelf brood maken zonder kneden
We bakken wat af met z’n allen de laatste weken! Zoveel zelfs, dat bloem en meel lastig te krijgen is in de supermarkten. Koekjes, taarten, cake, pannenkoeken en zelfs brood zie ik op Instagram bij veel mensen voorbij komen. Ook in de keuken van ENJOY! wordt volop gebakken. De zoetigheden zijn even on hold gezet want ik groeide klem in mijn stoel.
Met Pasen bakte ik voor het eerst een Paasstol en met regelmaat bakken we zelf wraps. Ik laat maar één keer per week boodschappen bezorgen, dan grijp je weleens mis. Aangezien wraps zo’n beetje het favoriete voedsel van pubers is, bakken we ze bij gebrek aan voorraad zelf. Heel simpel te maken en superlekker.
Brood bakken is nog best bewerkelijk. Met dit recept, dat al heel wat jaartjes bij ENJOY! meegaat, kan zelf brood bakken niet mislukken. Met een paar simpele handelingen en wat geduld bak je een fantastisch huisgemaakt brood.
Het is ook niet nodig om speciale bakblikken te kopen voor brood. Dit brood bak je simpel in een gietijzeren pan. In mijn geval is natuurlijk mijn geliefde Le Creuset pan. Als koken en bakken je hobby is, dan mag deze geweldige pan niet ontbreken in je keuken. Het is even een investering, maar hij gaat een levenslang mee. Mits je hem een beetje met liefde behandeld.
Rijzen
Dit deeg heeft tijd nodig om te rijzen. De avond van te voren maak ik het deeg. Terwijl ik lekker lig te slapen laat ik ’s nachts het deeg rijzen. De volgende ochtend pak ik dan de draad weer op en bak ik het brood af.
Geen suiker
Houdt er rekening mee dat dit brood heel anders smaakt dan het brood dat je koopt bij de bakker, de supermarkt of wat je bakt van kant en klare broodmixen. Daar zit heel veel zout én suiker verwerkt. Door te experimenteren met zout en suiker, maak je het brood wat bij jou het beste in de smaak valt. Ik voeg alleen wat zout toe.
Wat heb je nodig:
- 450 gram broodmeel (3 cups)
- ¼ tl instant gist (uit een zakje van de supermarkt)
- 8 gram zout
- 350 ml lauw water (1½ cup)
Maatcups
Ik heb de cup hoeveelheden erbij vermeld. Ik werk heel graag met maatcups. Deze worden in het buitenland vaak gebruikt. Zo handig! Als je hier meer over wilt weten of waar je deze kunt kopen. Lees dan dit artikeltje even terug.
Het mixen van het deeg
- Doe alle ingrediënten in een grote schaal. Roer alles goed door met een houten lepel tot alle ingrediënten goed samen voegen en een compact geheel vormen. Het ziet er een beetje rommelig uit, maar heb vertrouwen…. Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het deeg op het aanrecht voor 12 tot 20 uur rusten.
Voorverwarmen en laatste handelingen
- Het deeg is na het rijzen kleverig en bobbelig. Strooi wat bloem op je werkplek (aanrecht) en laat het deeg, met hulp van een natgemaakte spatel, uit de kom op je werkblad vallen. Maak je handen nat, zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken, en trek aan de buitenranden van het deeg en vouw het naar binnen. Doe dit een paar keer en vouw dan de buitenranden naar onderen zodat er aan de bovenkant een bal ontstaat.
- Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en laat de deegbal hier op vallen en plaats dit in een andere kom. Dek het deeg af met een keukendoek en laat het nog rijzen voor ongeveer twee uur.
- Als het deeg nog een half uur moet rijzen zet je de pan, met deksel erop in de oven op 250 graden en laat je zowel de oven, als pan goed voorverwarmen.
Bakken:
- Je deeg moet nu verdubbeld zijn in omvang. Haal de pan uit de oven. Haal het deeg met de uiteinden van het papier uit de schaal en kieper het om in de pan. Maak je niet druk over de landing want de bovenkant hoeft er niet gladjes uit te zien voor een rustieke uitstraling. (ik heb overigens het deeg met bakpapier en al in de pan gedaan maar dat is niet nodig)
- Zet de oven terug op 225 graden. Doe de deksel op de pan en bak het brood voor 30 minuten.
- Haal dan de deksel van de pan en bak nog eens 20 minuten.
- Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
- En geniet van je zelfgebakken brood met een knapperige korst. Superlekker met een goede roomboter of je zelfgemaakte pesto. Het brood kan natuurlijk ook belegd worden met wat je maar lekker vindt.
Als je het brood niet meteen eet, maar je wilt wel zo’n lekkere knapperige korst alsof hij net gebakken is? Dan zet je het brood voor gebruik 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 175ºC.
ENJOY! your homemade bread.
Beeld: @ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥