Portugese Vis, een favoriet gerecht van ENJOY!
Deze Portugese vis is al eeuwen een favoriet gerecht van mij. Het recept kreeg ik ooit van mijn reislustige zuster en we eten het met grote regelmaat. Het was één van de eerste recepten die ik plaatste op ENJOY!, nu alweer 6 jaar geleden. Ik had toen nog de illusie dat ik You Tube filmpjes ging maken want er is zelfs een filmpje van (zie onderaan). Was geen succes en het is dus bij één filmpje gebleven.
Portugese sferen
Ik vroeg mij altijd af waarom het Portugese vis heette en had het vermoeden dat mijn zus er een creatieve draai aan gegeven had. Tijdens mijn trip naar Lissabon, afgelopen week, kwam ik erachter dat het daadwerkelijk een Portugees gerecht is. Het wordt ook graag koud gegeten als snack tussendoor. Ik geef die Portugezen geen ongelijk, want het is heerlijk, zowel warm als koud.
Wil je deze vis of andere Zuid-Europese gerechten mooi presenteren, zoals ik dat heb gedaan? Kijk dan eens naar de serveerschalen van Dishes & Co.
Zelf maak ik het met wat sla erbij en als wij grote trek hebben, bak ik er ook nog wat aardappeltjes bij. In het filmpje kun je precies zien hoe ik het klaar maak. Binnenkort zal ik ook eens een paar nieuwe foto’s van het gerecht maken, zodat het er nog appetijtelijker uitziet. Mooie foto’s of niet, dit gerecht wilde ik graag opnieuw met je delen. Niet alleen omdat ik nog in Portugese sferen zit, maar omdat het een verdomd lekker visje is. Binnenkort alles over mijn citytrip naar Lissabon. Op Instagram Stories kun je alvast alle kiekjes bekijken van mijn geweldige trip.
Ingrediënten:
- 500 gram kabeljauw of andere witvis
- 1 citroen
- 3 tenen knoflook
- peper en zout
- laurierblad
- oregano, Italiaanse of Provençaalse kruiden
- bloem
- 1 à 2 eieren
- 1 liter archide olie
Aan de slag:
Het lekkerste is het om de vis een dag van te voren in de marinade te leggen of anders ’s ochtends. Was en droog de vis. Snijd de filets in flinke stukken. Maak de marinade in een schaal of een grip zakje (Ikea). Voeg de uitgeperste citroen en eventueel wat geraspte schil, uitgeperste knoflook en de kruiden door elkaar. Leg hierin de vis en zorg dat de vis helemaal goed in de marinade ligt. Af en toe een beetje doorroeren of het zakje omschudden. Bereiding: Zet twee schaaltjes klaar. Eén met een losgeklopt ei en één met bloem. Laat de filets een beetje uitlekken en haal die dan eerste door de bloem en daarna door het ei. Bak de filets (niet te veel in één keer) vervolgens in de frituurpan of in olie voor ongeveer 3-5 minuten. Halverwege keren. HEERLIJK! Serveer met salade en gebakken aardappeltjes. Ook koud lekker voor bij een picknick of als snack tussendoor.
TIP: Ik bak de vis in een liter archide olie. Na gebruik schenk ik de olie, door een zeefje, terug in de fles zodat ik de olie nogmaals voor het bakken van vis kan gebruiken. Je kunt de vis ook in je frituurpan bakken, maar dan moet je daarna wel het vet vervangen.
Op zoek naar andere vis recepten?
Viskoekjes met tonijn #koolhydraatarm
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!