Vorig leven | ENJOY! The Good Life

Vorig leven….

Eigenlijk heb ik altijd gedacht dat ik in een vorig leven een Portugese was. Ik heb een ongelooflijk gevoel voor drama, kan boos krijsen als de beste en houd van het goede- en vooral bourgondische leven. Eten uit de zee, drinken uit de wijnvelden en dat alles op de perfecte idyllische plek. Ik probeer het vaak thuis, maar verder dan zwierig in de pannen roeren met een glaasje rode wijn binnen handbereik kom ik niet. Maar toch… het zit ergens diep verscholen. Een bestaan aan de Mediterranee….. Aan de Atlantische, Ionische of Egeïsche zee zou ik overigens ook geen probleem mee hebben.

Toch is er iets veranderd de laatste jaren. Want hoewel ik nog steeds van het goede leven in een zonnig oord houd, is het mij vaak veel te warm, te druk en zijn er teveel stijle, smalle straatjes in plaatsjes die geplaveid zijn met ongelijke oude stenen waar ik mijn nek over breek. Als een melaatse hang ik aan de gevels om maar niet uit te glijden en een doodsmak te maken. Niet geheel zonder reden want vorig voorjaar maakte ik dus ook, in een onbewaakt ogenblik, bijna een doodsmak waar ik nog steeds van aan het bijkomen ben.

Scandinavische

De laatste jaren voert een ander vorig leven de boventoon. Ik ga er gemakshalve maar even van uit dat ik behoorlijk wat levens versleten heb. Dit leven is van een Scandinavische. Hetzij een struise Noorse, een beeldig blonde Zweedse of misschien wel een ultiem gelukkige Deense. Dat houd ik even in het midden. Duidelijk is wel dat er een ommezwaai is gekomen in wat mij inspireert.

Zweden

Vond ik vroeger, toen mijn veel oudere broer en zus naar de Scandinavische landen gingen, ze maar een stelletjes geiten wollen sokken. Nu betrap ik mijzelf er steeds vaker op dat ik alles uit het hoge noorden mateloos interessant vind. Tot grote hilariteit van mijn broer, want die haalt altijd even fijntje aan hoe minnetjes ik over hem dacht, in zijn Scandinavische periode. Vaak ben ik naar Zweden geweest en meestal de eerste nacht bedacht ik al hoe ik de volgende dag dat godverlaten oord zou kunnen verlaten. Het eerste dat ik zou doen was mijn ticket om boeken en zo snel mogelijk weer naar huis. Gelukkig ging dat niet en eind van het liedje viel ik mijn zus, die daar woonde, huilen in de armen bij het afscheid omdat ik nooit meer naar huis wilde.

Grote niets

Het grote niets wat mij na aankomst naar de strot vloog, werd naast de heerlijke tijd die ik met mijn familie doorbracht, het grootste geluk dat ik in Zweden vond. Gewoon helemaal niets. Opstaan zonder te weten wat je die dag gaat doen. Simpelweg omdat er in de wijde omgeving niets is. Geen enkel vertier op een half dichtgetimmerde bioscoop die dienstdoet als sexclub, met een scheve paal midden in de ruimte waar een losgeslagen ouwe hippie zich omheen probeert te kronkelen. Zelfs dat was er niet, maar mijn zwager en ik maakte er altijd weer een smeuïg verhaal van.

Gewoon helemaal niets. Wist je dat, dat ook heel fijn kan zijn? Geen overvloed aan winkels. Alleen de buurtsuper in het dorp waar het hoognodige verkrijgbaar is. Geen uitgaansmogelijkheden. Geen restaurants behalve een aftandse afhaal pizzeria, waar je onder tl licht best een pizzaatje weg mocht knagen als je echt geen thuiskomen had. De dichts bijzijnde ‘stad’ was op anderhalf uur rijden afstand. Om gek van te worden? Nou, eigenlijk niet. Het leven is ineens heel erg simpel. Het grote niets. Dat kan best fijn zijn. Behalve dan, dat ook de alcohol op anderhalf uur rijden afstand verkrijgbaar is.

Eenvoud en stijl

Later ging ik eens een weekend naar Stockholm . Je kijkt je ogen uit daar. Want hoewel het ook iets van het grote niets heeft, vind je hier alleen maar mooie mensen. Maar niemand is bezig met zien, en gezien worden. Iedereen doet zijn ding en richt zich geheel en al op zijn eigen gezelschap. Mannen, vrouwen en kinderen uitermate eenvoudig, maar ultiem stijlvol gekleed. Winkels, op de tientallen H&M’s na, niet overvol met junk, maar met een overzichtelijk aanbod van louter mooie design spullen. Oké, het kost allemaal een klein fortuin, maar ik koop bergen prullaria als kastvulling terwijl ik daar best had willen investeren in zo’n mooi Zweeds design artikel. Gelukkig redde, het reizen met handbagage, mij van een faillissement.

Verknocht

Maar sinds die tijd ben ik verknocht aan het hoge noorden. De mode- en interieurstijl, de mentaliteit, de films en series. Ja, zelfs de rode houten huizen en de overweldigende natuur weten mij te raken. En natuurlijk de Scandinavische keuken. De kladdkakka, Kötbullar, Kanelbullar, Smørrebrød, Zalm met dille en Toast Skagen komen hier bij ENJOY! met regelmaat op tafel.

Dan de Zweedse taal. Een favoriete manier van communiceren tussen mij en de damespuber met uiteindelijk resultaat dat we samen van de bank afrollen van het lachen.  Ik durf dus best te zeggen…. Ik hou van Scandinavië, ook al heb ik er nog amper iets van gezien. Maar hè, dat is het voordeel hebben van meerdere levens 😉

Heb jij ook iets met Scandinavië, of misschien heb jij dat gevoel wat ik heb, wel met een ander land? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal….

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

♥ 8-harige-poten-8-ogen-en-nooit-alleen

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Dateleed: Say what??!!

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Moderne familie….

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday

Picture header @Meijnhout Fotografie

 

 

 

 • Anne-Marie
  http://www.myhappykitchen.nl

  Ik heb helemaal niets met scandinavië, maar moet zeggen dat ik alleen maar 2x in Kopenhagen ben geweest. Het trekt me op een of andere manier niet. Mijn hart maakt een sprongetje als ik in de Oostenrijkse bergen ben. Ben dus meer een soort Heidi 🙂

  mei 13th, 2018 11:05
  Reply
  01
  • José

   Haha… een vorig leven als jodeldame…. jodelahiti! Oostenrijk is ook heel mooi inderdaad. In mijn jeugd wel geweest en later op wintersport. Hmmmm… nu heb ik trek in Schnitzel en Kaisersmarren.

   mei 14th, 2018 12:57
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.