Vegetarische lasagne van gegrilde groenten | ENJOY! The Good Life

Vegetarische lasagne van gegrilde groenten

Nooit zijn wij heel bewust flexitariërs geworden. Door een vriendin werd ik ooit geïnspireerd om minder vlees te eten. In plaats van drie stukken vlees, voor haar drie persoons huishouden, kocht zij voortaan twee stukken. Deze sneed ze per stuk in drieën en per persoon gaf zij dan twee stukjes vlees. Snap je het nog, haha?

Dat ben ik ook toe gaan passen en had gedacht veel weerstand te krijgen. Gek genoeg hebben de pubers stiekem het gevoel meer te krijgen omdat ze nu twee stukken vlees krijgen. En in plaats van 500 gram gehakt door pasta of chili deed ik nog maar 300 gram.

Minder vlees

Nu eten we heel weinig vlees. Hooguit éénmaal per week. Niet bewust, het is er een beetje in geslopen. Daar ben ik heel blij om. Regelmatig vlees eten is nu eenmaal niet gezond en ook niet goed voor het milieu. Wij missen het niet en als we trek hebben in een stukje vlees, eten we dat ook gewoon. Een gordon blue of een biefstuk van Loetje is favoriet.

Er zijn momenteel ook zoveel lekkere recepten waar je geen vlees voor nodig hebt. Ik ben altijd heel nieuwsgierig hoe dat uitpakt. Vaak lijkt het mij niet heel smakelijk. Toch word ik vrijwel altijd aangenaam verrast! Zoals deze vegetarische lasagne van gegrilde groenten en ricotta.

Vegetarische lasagne van gegrilde groenten | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten:

  • 25 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 250 ml melk
  • flinke snuf nootmuskaat
  • 1 aubergine, in dunne plakken in de lengte
  • 1 courgette, in dunne plakken in de lengte
  • 2 rode uien, in dunne plakken
  • 1 rode paprika in brede repen
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, klein gesneden of uitgeperst
  • gedroogde Italiaanse kruiden
  • eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels Balsamico azijn
  • 2 blikken tomatenblokjes (400gram p.stuk)
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram Parmezaanse kaas of pittige oude kaas
  • peper en zout

Vegetarische lasagne van gegrilde groenten | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht).

Groente

Snijd in de tussentijd de groente in plakken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de groenten in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Schuif de bakplaat voor 15 minuten in de hete oven. Na 15 minuten draai je de oven terug naar 200 graden, draai de groenten, kwast ze nog even in met olie en zet ze voor nog eens 15 minuten in de oven.

Saus

Verwarm in een pan, met een dikke bodem, 3 eetlepels olijfolie en fruit hierin zachtjes de ui en de knoflook. Wanneer deze mooi gaar en lichtbruin zijn, bak je even de tomatenpuree mee en blus af met de Balsamico azijn. Voeg twee blikken tomatenblokjes erbij, peper, zout en de Italiaanse kruiden naar smaak. Laat dit zachtjes pruttelen met de deksel schuin op de pan tot het een beetje inkookt. Ongeveer een half uurtje.

Bechamelsaus

Laat in een steelpannetje de roomboter smelten, voeg hierbij de bloem en laat dat even mee bakken tot het naar versgebakken koekjes ruikt. Giet de melk er al roerend met een garde, in delen bij, zodat er een gladde saus ontstaat. Voeg de nootmuskaat en wat peper en zout naar smaak toe. Laat de bechamelsaus nog even 5 minuutjes doorgaren op een heel laag pitje. Voeg op het laatst de nootmuskaat toe.

Vegetarische lasagne van gegrilde groenten | ENJOY! The Good Life Vegetarische lasagne van gegrilde groenten | ENJOY! The Good Life

Stapelen

Nu kun je gaan stapelen. Zet de oven vast aan op 175 graden. Je begint met een paar flinke lepels saus. Vervolgens een laag aubergine, wat ui en paprika. Daarna de helft van de ricotta, weer een paar flinke lepels saus, de courgette, de rest van de ui en paprika en de rest van de ricotta. Als je nog saus over hebt, die er ook over en eindigen met de bechamelsaus. Rasp de Parmezaanse kaas erover.

Vegetarische lasagne van gegrilde groenten | ENJOY! The Good Life

Bak de lasagne af in de warme oven op 175 graden (hetelucht) in 30 minuten.

Vegetarische lasagne van gegrilde groenten | ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

Wil je liever lasagne bladen gebruiken voor je lasagne? Stapel de lasagne bladen tussen de lagen. En wil je dit gerecht liever met vlees? Voeg gehakt door de tomaten saus. Het is aan jou. Met of zonder vlees, met of zonder lasagne bladen. Het wordt zeker smullen!

Ben jij ook minder vlees gaan eten? Of zie je dat nog niet zo zitten? En als jij flexitariër, vegetariër of vegan bent. Wat is dan jouw favoriete gerecht?

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life
José
http://www.enjoythegoodlife.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.