Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana

Deze zomer geef ik niet alleen een kijkje in mijn moestuin en een update van de oogst, maar laat ik ook zien wat ik van de groente maak. Dit keer gaat het over de aubergine en het heerlijke Italiaanse gerecht, Melanzane alla Parmigiana, dat ik daarvan maakte.

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

De aubergine

Dit jaar voor het eerst heb ik aubergine gezaaid. Door het warme weer is het gelukt om de aubergine planten buiten op te kweken. Het zijn echte zon en warmte aanbidders die eigenlijk het beste gedijen in de kas. Ik heb echter geen kas. De zaadjes heb ik ontkiemd in een zaaibakje en daarna heb ik ze de eerste tijd binnen gehouden met hun snoet in de zon. Daarna op een beschut plekje in de tuin.

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

De bloemetjes van de aubergine zijn beeldschoon. Deze ontpoppen zich met een beetje mazzel tot de aubergine.

Aubergines behoren, net als de tomaat , tot de nachtschadefamilie en komt oorspronkelijk uit Birma. Het woord aubergine betekent vrij vertaald uit het Oud-Indisch, ‘de plant die winderigheid geneest’ Dat is mooi meegenomen ūüėČ

Een aubergine kun je niet rauw eten. Het stofje solanine dat in de aubergine zit veroorzaakt maag- en darmklachten. Na verhitting verdwijnt deze stof. Aubergines kun je roerbakken, stoven en roosteren op de grill of in de oven. Een bekend gerecht met aubergine uit de Griekse keuken is Moussaka. Ik maakte van de aubergine deze Melanzane alla Parmigiana.

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

Melanzane alla Parmigiana

Ingredi√ęnten voor 4 personen:

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, heel fijn gesnipperd
  • een flinke theelepel Proven√ßaalse- of Italiaanse kruiden
  • 2 blikken (400 gam) tomatenstukjes
  • zout, peper
  • eetlepel tomatenpuree
  • afgestreken eetlepel suiker
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • een flinke berg vers geraspte Parmezaanse kaas (200 gram)
  • een bol mozzarella

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 225¬ļC (hetelucht).

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

Voor de saus

Neem een pan met een dikke bodem. Ik gebruik voor mijn pastasaus altijd mijn geliefde Le Creuset. Verwarm een flinke scheut olijfolie en fruit hierin op een niet al te hoog vuur de ui en knoflook. Zorg dat die laatste niet verbrand want anders krijgt je saus een bittere smaak. Als deze mooi glazig zijn bak je de tomatenpuree en de balsamico azijn mee. Flink doorroeren zodat de balsamico wat inkookt. Voeg dan de blikken tomaten toe en roer alles goed door. Zet het vuur laag en breng de saus op smaak met peper, zout, suiker en kruiden. Laat de saus een halfuur tot driekwartier zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

Aubergine grillen

Terwijl de saus op staat snijd je de kroon van de aubergine en snijd je de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de plakken aubergine op. Smeer ze met een kwastje in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Zet de bakplaat in de hete oven en bak de aubergine 15 minuten. Haal de bakplaat dan uit de oven en draai de aubergine plakken om, bestrijk nog met wat olijfolie en zet ze weer voor 15 min in de oven. Daarna zijn de aubergines mooi gegrild. Je kunt de plakken ook in de grillpan bakken, maar dan moet je erbij blijven omdat niet alles in één keer in de pan kan.

Uit de moestuin: Melanzane alla Parmigiana | ENJOY! The Good Life

Stapelen maar

Draai de temperatuur van de oven terug naar 175 graden (hetelucht). Neem een ovenschaal en begin met een laagje tomatensaus op de bodem, dan strooi je een laagje Parmezaanse kaas erover en verdeel je plakken aubergine erover tot de saus bedekt is en zo stapel je door. Eindig met de tomatensaus en Parmezaanse kaas en verdeel hierover de in stukjes gescheurde bol mozzarella.

Schuif de ovenschaal in de oven en bak het gerecht in een half uurtje af. Serveer het direct met een salade en/of Italiaans brood. Het brood kun je lekker in de saus dopen. Dit gerecht is ook heel geschikt om van te voren klaar te maken. Dan smaakt het nóg lekkerder en ook koud is het erg smakelijk.

Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #enjoythegoodlife

Op zoek naar meer recepten? 

Uit de moestuin: Tuinbonen salade met komijndressing | ENJOY! The Good Life

 

♥  Uit de moestuin: Tuinbonensalade

 

Gegrilde groenten uit de oven | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Gegrilde groenten uit de oven

 

SASHIMI BOWL ZALM EN AVOCADO | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Sashimi bowl

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your own grown veggies.

Foto’s:¬†¬©ENJOY! The Good Life

 

 

 

  • Rory
    http://www.40envoorheteerstmoeder.nl

    Wat een grappige wetenswaardigheden. Tegen winderigheid. En dat je aubergines niet rauw kon eten wist ik niet. Niet dat ik het zou willen proberen hoor trouwens. Ik ben niet zo heel erg van de aubergines (ik vind de substantie niet zo lekker). Dit klinkt daarentegen wel weer als een heel lekker recept…

    augustus 1st, 2018 17:09
    Reply
    01

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *