moestuin 2015 tomaat

Al een aantal jaar probeer ik mijn eigen tomaatjes te kweken. Met wisselend resultaat. Vorig jaar was daar één dikke tomaat aan mijn tomatenplant die maar niet rood wilde worden.

Ik weet nu dat tomaten graag beschut staan en niet van regen houden op hun blaadjes. Én dat je de zijscheuten er steeds uit moet knippen. Op het dakterras is geen beschutting, geen bescherming tegen regen en dat van die zijscheuten schoot er een beetje bij in omdat op mijn dak een soort van vergeten groenten groeide. Mijn enthousiasme voor de moestuin was verdwenen na  het uitblijven van oogsten.

Tuinvermaak #Kweek zelf je tomaatjes | ENJOY! The Good Life

In mijn tuin had ik ook een tomatenplant staan die wél lekker beschut stond en waar mijn broer na elk bezoek de scheuten uitbrak. Ik heb daar een paar smakelijke cherrytomaatjes uit gegeten. Het kan dus wel.

Tuinvermaak #Kweek zelf je tomaatjes | ENJOY! The Good Life

Dit jaar ben ik heel serieus met mijn moesdak in de weer. Ik heb een prachtig groot terras, met overzichtelijke bakken, kistjes en rieten manden. Er is al lekker geoogst. Een dozijn spinaziebladeren, aardbeitjes en er staan dikke kroppen sla te wachten om gegeten te worden. Ik heb er ook echt lol in en laat vol trots mijn moesdak aan iedereen zien. Of hij/zij het nou leuk vindt of niet….Het enthousiasme blijft éénzijdig.

Wel zit ik met die tomaten. Het dak is dus geen optie. Ik heb een tactiek bedacht. Ik heb behoorlijk wat tomatenplantjes voor het raam van mijn garage weten te kweken. Dat gaat een stuk beter als ze binnen met hun snuitjes achter glas staan. De bedoeling is dat ik de helft van de tomaten buiten zet zodra het iets beter weer wordt en de andere helft ga ik in de garage kweken. Ik ben heel benieuwd hoe dat project gaat uitpakken.

moestuin 2015 verpotten

Wist je dat je tomaatjes gewoon kunt kweken uit de pitjes van een tomaat? Ik kocht daar eerder speciaal gedroogde zaadjes voor. Toen ik een paar weken geleden een babyboom in mijn tuin vond en het boompje de grond uit trok zag ik tot mijn schrik dat er een hele noot uit de grond kwam. Typisch een actie van de pubers. Een gevonden beukennootje in de grond gestopt. En voor je het weet heb je een boom. Dat zette mij aan het denken….

Wat met een beukennootje kan, kan natuurlijk ook met de pitjes uit die overheerlijke honingtomaatjes! Ik heb een kloddertjes zaad dat uit de tomaatjes kwam in de aarde gestopt. En binnen een week had ik een heel bosje tomatenplantjes. Werkt als een tierelier. Deze schatjes ga ik koesteren en ik hoop dat er net zulke lekkere tomaatjes aankomen als degene die ik van de groentejuwelier had.

Hoe doe je dat?

moestuin 2015 tomaat zaaien

Snijd een tomaatje doormidden.

moestuin 2015 tomaatzaad planten

Haal wat zaadjes uit het tomaatje en plant dat in speciale zaai en stekgrond. Ik heb mijn zaadjes in plastic bekertjes gepland. Vergeet niet op het bekertje te schrijven wat er in zit en in het geval van de tomaten welke soort.

 

Succes en ENJOY!

 

 • Deborah
  http://deborahhamar.wordpress.com

  Oh wat leuk… Ik ben gek op stekjes en kweken. Maar daarna is het altijd een drama. Want waar laat ik het…
  Maar hier krijg ik toch echt weer de kriebels van. Gaan we dus ook proberen…

  mei 31st, 2015 14:37
  Reply
  01
  • José

   Haha… herkenbaar. De kids vroegen mij ook al waar ik alles zou gaan laten. Maar voor een tomatenplantje is vast wel een klein plekje te vinden toch?! Succes, ben benieuwd….

   mei 31st, 2015 19:42
   Reply
   02
  • José

   Haha… Herkenbaar. Ik ben blij dat ik de garage ontdekt heb. Want in huis wordt het een zootje met pubers en een eigenwijze kater die dan die plantjes weer omver stoten. Ben benieuwd wat je gaat kweken 🙂

   juni 13th, 2015 6:29
   Reply
   03

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.