TONIJNBURGER van Bart van Olphen
Heb jij de nieuwe Allerhande al meegenomen van de Appie? Zo niet, dan zou ik zeker nog even op een drafje deze fijne zomerse uitgave halen. De laatste tijd scheur ik pagina’s uit tijdschriften die ik wil bewaren of van recepten die ik later nog wil maken maar deze uitgave van de Allerhande is op een paar pagina’s na helemaal uit elkaar gescheurd. Niet te doen, zoveel lekkere zomerse gerechten. En omdat ik een enorme hamster ben als het om tijdschriften en zelfs uitgescheurde artikelen gaat besloot ik gelijk maar met de recepten van de nieuwe Allerhande aan de slag te gaan.
Bij gebrek aan…
Bij gebrek aan Vongole schelpjes voor de pasta Vongole die ook in deze Allerhande staat, ging ik voor iets vissigs en dat werd de tonijnburger van Bart van Olphen. Ik ben een enorme fan van Bart. Ik volg hem op Instagram en pen altijd als een dolle alle ingrediënten mee met zijn super korte filmpjes op Instagram. Hij is van het type ‘no nonsense’ net als zijn vriendje Jamie Oliver. Ik heb een filmpje van Bart, die dit gerecht ‘prept’ onder dit bericht geplakt. Leuk om te zien en misschien ook handig om vooraf te kijken hoe hij dat doet.
Dus…. op jacht naar tonijn. Dat is ook nog een opgave in dat ‘durp’ van mij. Helaas bleek de ‘visboer’ geen verse tonijn doordeweeks te hebben. WHAT!! Je mag hier alleen in het weekend ‘fancy’ eten??…. Gelukkig vond de vriendelijke medewerkster nog een paar stukjes diepgevroren tonijn. En aangezien ik er toch een soort gehakt van maak en die tonijnburger al op mijn netvlies had, besloot ik er maar voor te gaan.
Neem je tijd….
Nu had ik een kleine inschattingsfout gemaakt want hoewel een burger bereiden en Bart van Olphen voor een makkelijke en snelle maaltijd staan…. Bleek dit recept van een culinaire klasse en toch al snel zo’n 45 minuten bereidingstijd in beslag te nemen. Altijd goed lezen vooraf 🙂
De dames puber had twee oppaskindjes op zich wachten en ik probeerde binnen de beschikbare tijd, behoorlijk oververhit de tonijnburgers in elkaar te draaien. Hij is dan ook niet zo allemachtig prachtig geworden als ik in gedachten had maar ‘joie’ Beetje jammer wel is dat de damespuber de burger vanwege tijdgebrek uiteindelijk als een holbewoner naar binnen moest werken. Om als oppasmevrouw te laat te komen is niet zo representatief. Ik heb hem zelf, nadat de damespuber met stofwolken het huis, verliet eens heerlijk laten smaken. Hopla, nog een wijntje erbij 🙂 Wat is deze goed!!! Een absolute aanrader.
Zoveel ingrediënten?
Nu snap ik, dat als je deze enorme lijst met ingrediënten ziet, je denkt… toedeledokie!. Lees het toch even door want de meeste dingen heb je vast gewoon al in huis. Maar bijvoorbeeld verse peterselie…. niet iedereen heeft dat vers in huis of tuin… het kan ook prima met peterselie die je nog in de vriezer hebt liggen. Het is sowieso handig die pakjes bevroren kruiden van de Appie. Ik heb altijd standaard dille, peterselie en koriander in de vriezer.Geen sjalot? Dan neem je een gewone ui. Ik nam een rood uitje dat ik nog had liggen. Heb je nog witte bollen in de lade liggen van een paar dagen oud. Prima! Heb ik ook gedaan. Gewoon een beetje op gevoel anders wordt het als je alles van de lijst aan moet schaffen een begrotelijke burger 🙂 Sorry Appie, jullie hele marketing plan naar de haaien… Maar het moet wel leuk blijven!
Ingrediënten voor 4-personen:
- 6 el witte wijnazijn
- 1 el suiker
- ½ komkommer
- 1 citroen (schoongeboend)
- 4 el mayonaise
- 1½ rode peper
- ½ plantje peterselie
- 1 teen knoflook (fijngesneden)
- 1 kleine augurk
- 1 el kappertjes
- 100 ml olijfolie
- 4 broodjes (naar keuze)
- 600 gram tonijnsteaks
- 1 ei
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 8 sprietjes bieslook
- 1½ eetlepel paneermeel
- 1 el olijfolie
- 8 blaadjes sla
- 1 tomaat in plakken
Hoe te maken:
- Meng de azijn en suiker in een kom tot de suiker is opgelost. Schaaf de komkommer erboven met een dunschiller of kaasschaaf in plakken en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
- Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de helft van het citroenrasp en de helft van het citroensap met de mayonaise.
- Snijd de ½ rode peper inclusief zaadlijsten fijn. Knip de peterselie van het plantje en snijd fijn. Meng de ½ gesneden rode peper en peterselie in een kom met de knoflook, augurk, kappertjes, de rest van het citroensap en 100 ml olie tot een saus.
- Verhit de grillpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Snijd de broodjes in de lengte doormidden en gril op de snijkant in 2 min. goudbruin.
- Verwijder de steelaanzet van 1 rode peper, halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd de peper fijn.
- Snijd de tonijnsteak in stukjes van een ½ x een ½ cm. Meng de rest van het citroenrasp, de fijngesneden hele rode peper, de tonijn, het ei, de sjalot, bieslook en het paneermeel in een kom. Voeg extra paneermeel toe als het mengsel plakkerig aanvoelt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel het mengsel met vochtige handen in 4 gelijke ballen. Druk plat tot burgers en bestrijk met het kwastje aan beide kanten met 1 el olie. Verhit de grillpan op middelhoog tot hoog vuur en gril de burgers afhankelijk van de dikte in ca. 3 min. gaar. Keer halverwege.
- Bestrijk de onderste helften van de broodjes met de helft van de citroenmayonaise. Verdeel er achtereenvolgens de ijsbergsla, tonijnburgers, 4 el saus, de tomaat en gemarineerde komkommer over. Bestrijk de bovenste helften van de broodjes met de rest van de citroenmayonaise en leg op de burgers. Serveer met de rest van de saus.
Ik ben benieuwd wat je van deze heerlijke, licht verteerbare burger vindt. Wij aten er, in de haast niets meer bij, maar je zou er een simpele salade of wat patatjes bij kunnen serveren. En oh ja…. hij kan natuurlijk ook prima op de BBQ!