moestuin 2015 tomaat

Tomaatjes kweek je gewoon zelf!

Al een aantal jaar kweek ik mijn eigen tomaatjes. Met wisselend resultaat. Eindigde ik een paar jaar geleden het seizoen met één dikke tomaat aan mijn tomatenplant, die maar niet rood wilde worden. Afgelopen jaren heb ik een behoorlijke oogst van mijn geliefde mini trostomaatjes waar ik altijd de heerlijke maangedroogde tomaatjes van maak. Er zit dus behoorlijk progressie in.

Gardening is

cheaper than

therapy.

And you get tomatoes!

Zelf tomaatjes kweken

Wist je dat je tomaatjes gewoon kunt kweken uit de pitjes in een tomaat? Ik kwam op het idee omdat de pubers een keer een beukennootje in de grond hadden gestopt waar een klein boompje uitkwam. Wat met een beukennootje kan, kan natuurlijk ook met de pitjes uit die overheerlijke tomaatjes! Inmiddels stop ik alle zaadjes uit groenten en pitjes uit fruit in de grond.

moestuin 2015 tomaat zaaien

Hoe doe je dat?

Snijd een klein tomaatje doormidden of een grote tomaat. Het maakt niet uit. Een tomaat die jij lekker vindt.

moestuin 2015 tomaatzaad planten

Haal wat zaadjes uit het tomaatje en plant dat in potgrond. Ik heb mijn zaadjes in plastic bekertjes gekweekt, maar je kunt ze ook in eierschalen, lege toiletrollen of speciale zaaipotjes planten. Vergeet niet op het bekertje te schrijven wat er in zit als je meerdere soorten tomaten plant.

Houd ze binnen tot het behoorlijke plantjes zijn geworden. Zet ze het liefst op de vensterbank achter glas en in het zonnetje. Geef af en toe een beetje water. Tomaten geven zelf aan als je ze te weinig water geeft want dan gaan de blaadjes hangen. Ze groeien het best in de kas, maar aangezien ik die niet heb zet ik ze als ze naar buiten kunnen op een beschut plekje in de tuin. Meest ideaal is in het zonnetje, onder een afdakje.

Geen regen op hun hoofd

Tomaten staan graag beschut en houden niet van regen op hun blaadjes. Én je moet ze zo nu en dan ‘dieven’. Verder heb je er weinig omkijken naar. Ineens word je verrast met de prachtige kleine, rode schatjes. Inmiddels ben ik een pro als het gaat om tomaatjes kweken. En maak ik graag de mensen om mij heen enthousiast. Want je eigen groente en fruit kweken zorgt voor de nodige #geluksmomentjes.

Tomaatjes kweek je gewoon zelf! | ENJOY! The Good Life

 

Tuinvermaak #Kweek zelf je tomaatjes | ENJOY! The Good Life

Moesdak

Boven op de uitbouw heb ik een moesdak aangelegd. Het is een prachtig groot terras, met overzichtelijke bakken, kistjes en rieten manden. Elk jaar kan ik al lekker oogsten. Spinazie, aardbeitjes, dikke kroppen sla, courgette, aubergine enz. Ik heb er echt lol in en laat vol trots mijn moesdak aan iedereen zien. Of je het nou leuk vindt of niet…. 🙂

De tomaatjes kweek ik altijd tot ze groot genoeg zijn in de vensterbank van de garage. Onder de ramen heb ik een plank laten maken waar ik alle zaailingen op kan zetten. Zodra ze groot genoeg zijn en het warm genoeg is gaan ze naar buiten in de ‘volle’grond’.

 

moestuin 2015 verpotten SNAPSHOTS WEEK 14/2017 | ENJOY! The Good Life

Succes en ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Avatar
José
http://www.enjoythegoodlife.nl
 • Avatar
  Deborah
  http://deborahhamar.wordpress.com

  Oh wat leuk… Ik ben gek op stekjes en kweken. Maar daarna is het altijd een drama. Want waar laat ik het…
  Maar hier krijg ik toch echt weer de kriebels van. Gaan we dus ook proberen…

  mei 31st, 2015 14:37
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Haha… herkenbaar. De kids vroegen mij ook al waar ik alles zou gaan laten. Maar voor een tomatenplantje is vast wel een klein plekje te vinden toch?! Succes, ben benieuwd….

   mei 31st, 2015 19:42
   Reply
   02
  • Avatar
   José

   Haha… Herkenbaar. Ik ben blij dat ik de garage ontdekt heb. Want in huis wordt het een zootje met pubers en een eigenwijze kater die dan die plantjes weer omver stoten. Ben benieuwd wat je gaat kweken 🙂

   juni 13th, 2015 6:29
   Reply
   03

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.