Afgelopen weekend was ik bij The Taste of Lapland. Het festival werd gehouden bij Villa Westend in Velsen. Weer eens heel iets anders dan de festivals en evenementen waar wij de hele zomer mee overspoeld zijn. Hoewel het een kleinschalig festival was zat de sfeer er goed in en er was flink uitgepakt. Ik neem je mee……
De hele afgelopen week stond Villa Westend in het teken van Lapland. Een mooie manier om kennis te maken met de sfeer en smaak van Lapland. Zo waren er echte rendieren, Samen (oorspronkelijke nomadische bewoners), huskyhonden, een echte Finse Kota en natuurlijk een sauna.
Overdag is het strand van Villa Westend het decor voor een winterse markt waar je talloze leuke cadeaus kunt vinden voor de feestdagen en konden bezoekers knuffelen met de schattige rendieren en de mysterieuze huskyhonden. En natuurlijk kon je ook relaxen in de sauna of weldadig badderen in de hottub. Zodra de avond valt gaan de kampvuurtjes en vuurkorven aan, wordt er sneeuw gespoten, gaat de buitenbar open en wordt alles omlijst met live muziek.
Wij hadden gereserveerd voor de smaak van Lapland. Dit 3-gangen diner werd gehouden in een traditioneel houten huis, een Kota. Voor dit diner waren er speciaal twee Finse koks overgekomen zodat er traditioneel Fins gekookt zou worden. Verschillende bereidingen van rendier en vers gerookte zalm.
Het sfeertje in de Kota was echt top. Heel traditioneel aangekleed met rendierhuiden. En midden in de Kota de vuurplaat waar de koks het eten op bereiden. Met een select gezelschap van 50 gasten hebben wij hier een topavondje gehad.
Het diner bestond uit een witvis soep vooraf. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik er niet veel van verwachtte maar het was echt heerlijk klaargemaakt. De huid van de witvis had zelfs een beetje bite. Het hoofdgerecht bestond uit een buffet dat je zelf op mocht scheppen op de vuurplaat.
Een stukje gegrilde rendierfilet, warm gerookte zalm, rendierworstjes, paddestoelen- en rauwkostsalade, aardappelpuree, gepofte aardappel en ingemaakte groenten. Alles echt heel smakelijk. Als nagerecht een gevuld flensje met bessen en frambozen. Ik ging voor het sfeertje maar was enorm verrast door het heerlijke eten.
René Pluijm van Pluijm’s Eetbare wereld was ook aanwezig. Hij is helemaal gegrepen door het natuurschoon van Lapland en kwam daar heel passioneel over vertellen en we zagen fragmenten van de uitzending die hij in Lapland had opgenomen. Als je het leuk vindt kun je hier fragmenten terugzien. Waarom kijk ik nu net weer zo malloot!
Taste of Lapland is georganiseerd in samenwerking met Buro Scanbrit, die bijzondere reizen organiseert zoals huskysafari’s, sneeuwscootertochten en een tocht naar het Noorderlicht.
Fins Lapland gaat zeker op mijn WANNAGO lijstje. Al een aantal keer heb ik een geweldige kerst in Zweden mogen beleven, wat vergelijkbaar is met Fins Lapland. Maar ik wil toch nog altijd een keer het Noorderlicht zien. Wie weet…..