snesie fourou header

Van de week maakte ik dit ‘familie’ recept en kwam erachter dat ik dit recept nog niet met jullie gedeeld heb. Snesie Fourou is zo’n ‘all times favourite’ die met regelmaat bij ons en onze gasten op tafel komt. Het is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens makkelijk te bereiden.

Snesie Fourou is een Surinaams kipgerecht. Wij eten het met witte rijst, komkommersalade en kroepoek. Maar je kunt er ook boontjes, doperwtjes, atjar tjampur of seroengdeng bij eten. En ook bij een rijsttafel is het een prima gerecht.

Zelf koop ik mijn kip en kipproducten bij de poelier. Die kippetjes zijn veel lekkerder. Als je geen poelier in de buurt hebt probeer dan te kiezen voor biologische kip. Het recept is oorspronkelijk met kipkarbonade maar ik vind het ook lekker om kippedijtjes te gebruiken. Die zijn nog net even malser. En als je geen zin hebt om te kluiven neem je kippedijenfilet. Kipfilet is niet geschikt voor dit gerecht want dat wordt veel te droog.

snesie fourou le creuset

Ik gebruik mijn Le Crueset pan voor deze lekkere gestoofde kip. Maar natuurlijk kan het ook in iedere andere braadpan als er maar een wat dikkere bodem onder zit en een deksel op kan.

Ingrediënten

  • 100 gram margarine
  • 8 kipkarbonaden zonder vel
  • 1/2 kopje sieuw (zoute! ketjap bijv. Conimex)
  • 1 theelepel 5-spices poeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 3 theelepels suiker
  • 3 teentjes knoflook (uitgeperst)

Bereiden:

Maak een marinade van de ketjap, kruiden, suiker en knoflook en laat de kip daar minimaal 2 uur in staan, dan kan de smaak er goed intrekken. Ik zet de kip vaak ’s ochtends al in de marinade.

snesie fourou pruttel 2

Braad de kip kort om-en-om in de margarine en voeg daarna het restant van de marinade erbij samen met een kopje water. Breng weer aan de kook en laat de kip dan ongeveer een 1 uur zachtjes stoven.

Serveren met rijst, komkommersalade (recept hieronder), kroepoek, boontjes, doperwtjes, atjar tjampoer of seroendeng.

Komkommersalade

  • 2 komkommers, schillen en in heel dunne plakjes raspen met de kaasschaaf of keukenmachine
  • 5 el. Sweet Chilli Sauce (bijv. van Conimex)
  • 2 el witte wijn azijn

Ik maak dit terwijl de kip staat te stoven. Het is lekker om in die tijd de komkommer in de saus te laten rusten. Lekker frisse combi bij de kip.

snesie fourou pin 2

ENJOY! your Snesie Fourou.

 

 

  • Avatar
    Deborah
    http://deborahhamar.wordpress.com

    Oh… Dat ziet er heel smakelijk uit!!

    augustus 18th, 2015 9:44
    Reply
    01
  • Avatar
    Jenn
    http://www.jennnsfigments.com

    Oh dat ziet er echt heerlijk uti!

    augustus 18th, 2015 11:05
    Reply
    02
  • Avatar
    Willemijn
    http://www.whatsthatsmell.nl

    Mmm, klinkt goed! Het feit dat dit een familierecept is, vind ik een warme aanbeveling. Binnenkort eens proberen!

    september 29th, 2015 10:45
    Reply
    03
    • Avatar
      José

      Leuk! Ben benieuwd wat je ervan zult vinden 🙂

      oktober 1st, 2015 9:28
      Reply
      04

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.