SMØRREBRØD MET GARNALEN | ENJOY! The Good Life

SMØRREBRØD MET GARNALEN

Omdat je weleens iets anders wilt dan een bruine boterham met kaas bedacht ik een heerlijk Scandinavisch lunchgerecht. Terwijl ik aan het bladeren was in het kookboek “De keukentafel van het Noorden” van Yvon Jaspers, en al die lekkere Scandinavische lunch gerechtjes voorbij zag komen, kreeg ik trek in een gerechtje uit het hoge Noorden. Dit lunchgerecht is geïnspireerd op het Deense Smørrebrød en het Zweedse Skager Shrimp Toast. De basis is roggebrood, garnalen en zalmeitjes.

SMØRREBRØD MET GARNALEN | ENJOY! The Good Life

Smørrebrød

Smørrebrød is in Denemarken een traditioneel lunchgerecht. Een snee roggebrood met van alles en nog wat. Rijkelijk belegd met vis, vlees, kaas of groente. Het geheel wordt versierd met een sausje en kruiden. Voorwaarde is wel dat het er aantrekkelijk uitziet.

SMØRREBRØD MET GARNALEN | ENJOY! The Good Life

Kalix Löjrom

Het Zweedse Skager Toast is een rond stukje toast dik belegd met garnalen, room en dille, met een grote toef kuit van de zalmachtige vis Marene, ook wel Houting  genoemd. De kuit van deze vis mag als een Zweedse delicatesse beschouwd worden. In Zweden heet het Kalix löjrom.

SMØRREBRØD MET GARNALEN | ENJOY! The Good Life

Wilde zalmeitjes

Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar je dit zou kunnen kopen. Ik gebruik graag de grote wilde zalmeitjes. Ik ben gek op deze zilte, knapperige eitjes van de wilde Alaska zalm. Je kunt een potje van 50 gram gewoon bij Albert Heijn kopen. De zalmeitjes zijn overigens ook heerlijk op een blini met zure room.

SMØRREBRØD MET GARNALEN | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 3 grote plakken roggebrood (bijvoorbeeld van Bolletje)
  • mayonaise
  • halve citroen
  • peper en zout
  • potje wilde zalmeitjes (AH)
  • rucola
  • 2 hardgekookte eieren in plakjes
  • 6-8 kleine honingtomaatjes gehalveerd
  • dille
  • 150 gram gekookte, gepelde garnalen

Bereiden:

  • Besmeer het roggebrood dun met mayonaise. Beleg daarna met rucola, de gehalveerde tomaatjes, eiplakjes, garnalen, peper en zout.
  • Vermeng wat sap van de citroen met een beetje mayonaise. En doe twee flinke theelepels hiervan als topping op de garnalen.
  • Leg op de citroenmayonaise een theelepel van de zalmeitjes en garneer het met dille. YUM!!

7 cadeautips voor onder de kerstboom | ENJOY! The Good Life

 

Ben je benieuwd naar de Scandinavische keuken? Yvon Jaspers schreef een prachtig kookboek “De keukentafel van het Noorden” Nu in de boekhandel of hier online verkrijgbaar € 24,99

Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via InstagramTwitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #lekkersvanENJOY

Op zoek naar meer lunchgerechten? 

LUNCHTIME: Avocado, ei toast | ENJOY! The Good Life

 

 ♥  LUNCHTIME: Avocado, ei toast

 

Franse kaas uien sandwich close

 

 

♥  Franse kaas, uien sandwich

 

Rode bieten haringsalade | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Haring, biet salade

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your lunch.

Foto’s: ©ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.