SEMLOR, het klassieke recept voor ‘fat teusday’
Vandaag is het ‘fettisdagen‘ in Zweden. De dag voordat de christelijke vastenperiode begint. Hoewel het vasten vandaag de dag niet meer zo leeft, houden Zweden wel van tradities. En één heel lekkere is dat er vandaag, op Fat Teusday, volop Semlor gegeten wordt. Als je Scandinavische bloggers en/of Instagrammers volgt, heb je ze vast al voorbij zien komen.
Elk jaar neem ik mij voor dat eens zelf te gaan maken. Dit jaar ben ik het eindelijk eens niet vergeten. Afgelopen weekend dook ik de keuken in om mijn eigen Semla (meervoud van Semlor) te maken. Een leuk klusje en een goed excuus om hier bij ENJOY! de Fika in te voeren met deze heerlijke lekkernij.
Waar eet je de lekkerste?
Tegenwoordig wordt de Semlor niet meer alleen traditie getrouw op de ‘Vette Dinsdag’ gegeten. Je vindt ze bij Zweedse bakkerijen tussen Kerst en Pasen. Ben je in deze periode in Stockholm? Volgens chefkok Magnus Nilsson van restaurant Fäviken, eet je de lekkerste Semlor bij Bageri Petrus. In Nederland zijn ook een aantal restaurants en bakkerijen waar je de Semlor kunt eten. Waaronder Selma’s in Amsterdam.
Ingrediënten: (voor 15 grote of 25 kleine semlor)
Voor het ‘broodje’
- 100 gram boter
- 300 ml volle melk
- 50 gram verse gist
- 1 tl kardemom
- ½ tl zout
- 85 gram suiker
- 500-550 gram bloem
- 1 ei, geklopt om te bestrijken
Vulling
200 g amandelspijs kant en klaar of je maakt het simpel zelf
300 ml slagroom
Decoratie
poedersuiker
Aan de slag:
Smelt de boter en voeg de melk toe. Verwarm tot 37°C. (Dit heb ik een beetje op gevoel gedaan) Verkruimel de gist in een kom en voeg de kardemom toe. Voeg het melk-botermengsel toe en roer tot de gist is opgelost. Roer het zout, de suiker en bloem erdoor (laat wat bloem achterwege en bewaar voor later. Kneed het deeg 15 minuten, met de hand of met een mixer met deeghaken. Laat 40 minuten onder een theedoek rijzen.
Snijd het deeg in stukken, rol er bolletjes van (15 grote, 25 kleine) en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat de deegbolletjes nog een uur rijzen onder een theedoek.
Verwarm de oven voor op 225°C. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte ei en bak ze (afhankelijk van je oven) 8-10 minuten als je grote bollen hebt gemaakt en 5-7 minuten als je kleine bolletjes hebt gemaakt. Laat afkoelen.
Ik vond de Semlor nog wat bleek en heb ze wat langer in de oven gezet. Helaas niet goed opgelet en daardoor zijn mijn Semlor ietwat donker gekleurd. Ze smaakten er niet minder om overigens.
Klop de slagroom (met naar smaak een eetlepel suiker). Snijd het bovenste topje van de gebakken ‘broodjes’. Spuit met een spuitzak een laagje amandelspijs op de onderste helft van het broodje. Spuit hierboven op een flinke dot slagroom, leg het kapje erop en bestrooi met wat poedersuiker.
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥
Op zoek naar meer recepten uit Zweden?
Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes
Kladdkaka, een Zweedse lekkernij
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your Fat Teusday.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life