PUY LINZEN met KABELJAUW | ENJOY! The Good Life

PUY LINZEN met KABELJAUW

Dit is een gerecht met een Spaans tintje omdat er een heel verrassend ingrediënt in verwerkt is. Chorizoworst! Een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig en pittig van smaak is. De paprikapoeder die hierin verwerkt is zorgt niet alleen voor de kleur maar ook voor de pittige smaak.

PUY LINZEN met KABELJAUW | ENJOY! The Good Life

Chorizo Pamplona

De allerlekkerste chorizo worst vind ikzelf de chorizo Pamplona omdat die iets minder grof is. Deze heb ik in het gerecht verwerkt. Gewoon de plakjes die je als broodbeleg koopt. Ik heb ze in stukjes gesneden en in het gerecht verwerkt. Een perfecte combi met de ietwat vlakke smaak van de linzen en de Kabeljauw.

Het is een heerlijk gerechtje dat ook nog eens snel klaar is. Als je de linzen van te voren hebt voorgekookt tenminste…. En je kunt het ook van te voren klaarmaken. Voeg dan nog niet de kabeljauw toe. Dan kunnen de smaken nog beter tot hun recht komen. Als je het gerecht dan opwarmt kun je de kabeljauw mee warmen en gaar stoven.

PUY LINZEN met KABELJAUW | ENJOY! The Good Life

Le PUY linzen

De Puy Linzen zien te krijgen is nog wel even een dingetje. PUY linzen zijn kenmerkend om hun nootachtige smaak, kleine formaat en stevige structuur na het verwerken. Ze worden in de omgeving van Le Puy en Velay in de Franse Auvergne verbouwd.

Ik kocht de gedroogde DEPUIS linzen van Smaakt die ik op de BIO afdeling van de Appie vond. Deze moeten eerst vier uur weken in ruim koud water. En daarna kook je ze tot ze zacht zijn in ongeveer 45-60 minuten. Dan heb je een pan vol linzen die je heel makkelijk in kunt vriezen en zo altijd linzen in voorraad hebt die je zo kunt verwerken.

PUY LINZEN met KABELJAUW | ENJOY! The Good Life

“Neppers”

Achteraf gezien ben ik er met boter en suiker ingestonken want DEPUIS linzen zijn niet de originele Le PUY linzen. Overigens smaakte deze donkergroene linzen ook prima en bleven ook deze mooi heel tijdens het kookproces. Wil je toch voor ‘The Real Thing’ gaan dan heb ik die inmiddels ook gevonden. Het zijn de Le PUY linzen van Mahuna en verkrijgbaar in een pot van 325 gram (BIO afdeling AH) die niet voorgeweekt hoeven te worden en direct gaar gekookt worden in een half uurtje.

Natuurlijk kun je ook een blik linzen gebruiken van bijvoorbeeld Bonduelle maar ik heb geen idee of deze stevig blijven en je maaltijd niet veranderd in een enorme brij. Zelf gebruik ik alleen gedroogde linzen omdat ik het fijn vind om ze zelf te verwerken en ik dan weet wat er allemaal toegevoegd is. Maar ik ben dan ook een foodie ;)

PUY LINZEN met KABELJAUW | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • olijfolie
  • 100 gram Chorizo (Pamplona, broodbeleg in stukjes gesneden)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 blik tomaten blokjes (400 gram)
  • 300-350 gram voorgekookte Le PUY linzen of linzen uit blik (310 gram)
  • 350 gram kabeljauwfilet
  • paar takjes peterselie, fijngehakt

Verhit de olie in de pan en bak er de chorizo zachtjes in uit. Voeg de ui toe en bak die zachtjes mee. Voeg als de ui wat glazig gebakken is, de paprika toe en bak deze ook een paar minuten mee. Meng de tomaten erdoor en de linzen. Als je linzen uit blik gebruikt, spoel die dan eerst even af. Breng het geheel aan de kook.

Snijd de kabeljauwfilet in stukken en leg die tussen de linzen in de pan. Stoof de vis, met de deksel op de pan in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg peper en zout naar smaak toe en bestrooi met de peterselie. Serveer er eventueel vers gebakken stokbrood bij.

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! this tasty dish.

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>