Pizza van zoete aardappel
Omdat ik wat vaker de koolhydraten links wil laten liggen, ben ik regelmatig op zoek naar leuke alternatieven op traditionele gerechten. In dit geval was ik op zoek naar een pizza, maar dan anders. Tussen de recepten van HelloFresh vond ik dit recept voor een bloemkoolpizza. De bloemkool heeft mij al vaker verrast als alternatief op bijvoorbeeld couscous. Zo is dit recept voor bloemkoolcouscous een hit in huize ENJOY!
Je kunt natuurlijk eindeloos verder experimenteren met bieten, courgette, pompoen. Ik maakte een pizzabodem van zoete aardappel met een topping van champignons, mozzarella, pesto en rode ui. Een heel geslaagde combinatie!
Ingrediënten voor 1 pizza (3-4 personen)
- 2 geschilde zoete aardappels (± 500 gram)
- 2 eieren
- peper en zout
- 1 cup havermout (100 gram)
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
Voor de topping:
- 250 gram champignons in kwarten gesneden
- kleine ui gesnipperd
- teentje knoflook fijngehakt
- 3 eetlepels pesto naar smaak (hier vind je heerlijke zelfgemaakte pesto)
- 1 bol mozzarella in stukje geplukt
- ½ rode ui in halve maantjes gesneden
- klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel tijm
- olijfolie
Aan de slag:
Schil de zoete aardappel, snijd deze in stukken en kook deze in water voor 10 minuutjes. Giet daarna af en zet zonder deksel even weg om een beetje af te koelen.
Doe alle ingrediënten voor de pizzabodem in de keukenmachine zodat alles goed fijn en door elkaar gemixt wordt. Heb je geen keukenmachine? Geen punt, dan prak je de aardappels fijn met een vork of met een stampot stamper en roer alles goed door elkaar.
Bekleed de bakplaat met keukenpapier. Schep hier het mengsel op en leg er een vel keukenpapier bovenop om de pizza plat te drukken en te vormen. (Kan trouwens ook met de pannenlikker als het deeg niet teveel kleeft). Zorg dat je de pizza niet té plat maakt anders wordt het deeg heel erg hard. Ongeveer een halve centimeter dik. Verwijder het bovenste vel bakpapier. Bak de pizzabodem in 35 minuten in een oven van 175°C (hetelucht) af.
Veeg in de tussentijd de champignons schoon en snijd ze in kwarten, snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Fruit in een scheutje olijfolie de ui. Als deze mooi glazig is zet dan het vuur iets hoger en bak dan de champignons mooi bruin. Als laatste de knoflook eventjes meebakken en de tijm.
Haal de pizzabodem als hij klaar is uit de oven.
Schep het blikje tomatenpuree leeg op de bodem en verdeel dit met de bolle kant van een lepel over de hele pizzabodem.
Verdeel hierop het champignonmengsel, de rode ui maantjes, wat kloddertjes pesto en de stukjes mozzarella. Maak het af met peper, zout en wat druppels olijfolie naar smaak.
Schuif de pizza nog voor 5 minuten in de hete oven. Maak af met eventueel wat vers geraspte Parmesan en rucola.
Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #enjoythegoodlife
Op zoek naar meer recepten?
♥ Tonijnburger van Bart van Olphen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your pizza.
Foto’s: ©ENJOY! The Good Life