PECORINO WIJN uit ABRUZZO
Aanvankelijk had ik vandaag een blogpost gepland over zelfgebakken brood. Maar het is zo zomers warm dat een koud wit wijntje mij een beter idee leek. Persoonlijk ben ik een echte rode wijn drinker en drink slechts een enkele keer een witte wijn.
Abruzzo
Echter, tijdens mijn bezoek aan mijn lieve ‘cadeaudochter’ die een tijdje in Abruzzo, Italië woonde, kwam ik hem voor het eerst tegen…. Geen goddelijke Italiaanse prins maar deze heel fijne, volle witte wijn. De Pecorino, uit de provincie Chieti in de regio Abruzzo.
Schapen
De meeste mensen kennen de Italiaanse schapenkaas Pecorino wel, maar de Pecorino wijn is minder bekend. En even leek het er ook op dat de druif helemaal uit de wijngaarden zou verdwijnen tot er in de jaren ’80 nog ergens een wijnstruikje gevonden werd.
Nu is de wijn is weer helemaal terug. En de druivenplanten worden weer volop aangeplant als regionaal alternatief voor de alom bekende Chardonnay en Trebbiano.
De druif wordt ook wel de ‘schapendruif’ genoemd omdat deze op dezelfde hellingen groeit als waar de schapen grazen en de schapen maar al te graag van de druiven snoepen. Ik geef ze geen ongelijk….
Krachtig
De druif geeft een krachtige wijn maar heeft een zachte nasmaak. Perfect bij een stevige pastamaaltijd, risotto of visgerecht maar natuurlijk ook bij een stukje Pecorino.
Liefde bezegeld
Later kwam ik de wijn weer tegen tijdens onze kookworkshop in Rome en was de liefde tussen ons bezegeld. Terug in Nederland ben ik meteen op zoek gegaan naar de wijn en vond hem uiteindelijk, na enig speurwerk, bij de grotere filialen van Albert Heijn. Afkomstig van Tenuta Ulisse, een wijnhuis midden in Chieti. De wijn heeft een prachtige heldergele kleur en een fruitig aroma van citrus, perzik en exotisch fruit zoals papaya.
Deze Pecorino is bij de grotere filialen van Albert Heijn verkrijgbaar en ook online voor € 9,99.
ENJOY! your Pecorino