ORZO met gehaktballetjes
Dat ik de orzo ontdekt heb tijdens mijn verblijf op Samos zal je niet ontgaan zijn. Ik maakte al eerder dit heerlijke gerecht van deze als rijst uitziende pasta. Dat ik deze Italiaanse pastasoort ontdekte uitgerekend in Griekenland is niet zo gek want in de Zuid Europese landen is orzo geen onbekend ingrediënt. Bij ons is deze pasta helemaal niet zo vanzelfsprekend en ook niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Bij de appie is orzo te koop van De Cecco nr. 74 onder de naam riso.
Voorraad
In mijn voorraadkast heb ik altijd diverse pasta soorten. Linguini, penne en orzo mogen daarin nooit ontbreken. Als ik geen inspiratie heb om te koken, of behoefte heb, aan comfortfood dan grijp ik steevast naar pasta. Ook uien en blikken met blokjes tomaat heb ik op voorraad zodat er altijd een simpele pasta in elkaar gedraaid kan worden.
Deze orzo met gehaktballetjes is zo’n heerlijk familierecept. Dit recept komt uit het nieuwste kookboek van Nigella Lawson – Bij mij aan tafel. Maak vooral een grote hoeveelheid want leftovers zijn vaak nóg lekkerder en je kunt het ook prima invriezen.
Ingredienten voor 5-6 personen:
Voor de gehaktballetjes:
- 500 g rundergehakt
- 1 groot ei, losgeklopt
- 3 eetlepels fijngehakte blaadjes bladpeterselie, plus extra voor garnering
- 2 eetlepels gedroogd broodkruim/paneermeel
- 4 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor garnering
- 1½ theelepel zeezoutvlokken
- 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
Voor de saus:
- 2 eetlepels milde olijfolie
- 1 ui (ca. 150 g), gepeld en gesnipperd
- 2 eetlepels fijngehakte blaadjes bladpeterselie
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 4 eetlepels (60 ml) rode vermout of rode wijn
- 2 blikjes van 400 g tomatenblokjes
- 1½ theelepel zeezoutvlokken
- 275 g orzo pasta
Aan de slag:
Doe alle ingrediënten voor de gehakballetjes in een grote kom en meng ze voorzichtig met je handen. Meng niet te lang want dan worden de gehakballetjes compact van textuur en machtig.
Neem stukjes van het vleesmengsel en rol ze tussen je handpalmen tot gehakballetjes, qua grootte tussen een cherrytomaat en een walnoot in. Je moet ongeveer 30 balletjes krijgen.
Verhit de olie in een afsluitbare braadpan of pan met dikke bodem die groot genoeg is voor de gehaktballetjes en de pasta. Fruit de gesnipperde ui in ca. 10 minuten op matig vuur onder af en toe roeren goed gaar. Roer er dan de peterselie en oregano door en bak dit een minuutje al roerend mee. Voeg de vermout toe, laat alles een minuut zachtjes koken en voeg dan de tomatenblokjes toe. Vul een maatbeker met 1 liter koud water. Vul de lege blikjes voor de helft met het water, spoel de blikjes ermee schoon en giet ze leeg in de pan. Voeg ook het resterende water en het zout toe. Breng het tomatenmengsel aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de saus 10 minuten pruttelen.
Neem het deksel van de pan en leg de gehaktballetjes voorzichtig in de borrelende saus. Werk van buiten naar binnen. Breng de saus weer aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de gehaktballetjes 20 minuten pruttelen. Verwijder het deksel en doe de orzo in de pan. Roer voorzichtig en breng alles weer aan de kook. Laat de pasta in 10-15 minuten stevig pruttelen gaar worden. Je zult af en toe even voorzichtig moeten roeren om te voorkomen dat de orzo aan de bodem van de pan kleeft.
Serveer de pasta in ondiepe kommen, bestrooid met peterselie en zet de Parmezaanse kaas erbij.
Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #lekkersvanENJOY
Dit recept komt uit het nieuwste kookboek van Nigella Lawson’s “Bij mij aan tafel”. Nu in de boekhandel of hier online verkrijgbaar € 34,99
Op zoek naar meer recepten van Nigella?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!