OPEN TUIN DAGEN AMSTERDAM | ENJOY! The Good Life

OPEN TUINEN DAGEN AMSTERDAM

Een jaarlijks terugkerend evenement in Amsterdam zijn de Open Tuinen Dagen. Niet zomaar tuinen…. maar de verborgen parels van de Amsterdamse grachtengordel. Heb je er ooit bij stil gestaan welke beeldschone tuinen er schuil gaan achter die statige grachtenpanden?

Grachtengordel

De grachtengordel is wel één van mijn favoriete plekken in Amsterdam. Zomaar op een bankje aan de gracht, beetje mijmeren hoe het leven zou zijn in die indrukwekkende panden. En eigenlijk had ik er nooit bij stil gestaan dat er achter die panden ook nog eens heel grote en beeldige tuinen schuil gingen. Lang geleden aangelegd en prachtig in tact gebleven. Met oude bomen, rozen en veel buxus.

Jaarlijks in het derde weekend van juni worden de “Open Tuinen Dagen” georganiseerd door Museum Van Loon. De tuinen zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek maar tijdens het evenement openen vijfentwintig grachtentuinen hun poorten.

OPEN TUINEN DAGEN AMSTERDAM | ENJOY! The Good Life

Binnenkijken

Wat ik extra leuk vind aan de Open Tuinen Dagen, is dat je ook een ‘sneakpeak’ krijgt van de grachtenpanden zelf. Want deze panden kennen geen ‘achterommetjes’ dus om de tuinen te kunnen bezoeken moet je door het grachtenpand heen. Wat weer leuke binnenkijkers oplevert.

Kijktuin

In een ver verleden werden tuinen vooral aangelegd als kijktuin. De bewoner’s verbleven in de zomer immers op hun buitenplaatsen waar écht geleefd werd in de tuin. Waar kinderen mochten spelen op de gazons, een picknick werd gehouden. In de stad echter diende de tuin alleen als beeldig plaatje vanaf de bel-etage. Alles perfect onderhouden en voorzien van theehuisjes, rozenprieeltjes en beeldende kunst.

Wil je Amsterdam eens van een andere kant bekijken? Ben je tuinliefhebber of heb je zin in een leuke wandeling langs deze groene oases van rust midden in de hectiek van de stad? Dan kan ik je zeker een bezoek aan de “Open Tuinen Dagen” aanraden.

OPEN TUIN DAGEN AMSTERDAM | ENJOY! The Good Life

Natuurlijk kun je alle vijfentwintig tuinen aandoen. Dan ben je echt wel even zoet. Want niet alleen bewonder je de tuinen maar in elke tuin is ook wel iets te beleven. Op culinair, cultureel, muzikaal of creatief gebied. Maar je kunt ook net als ik een aantal tuinen bezoeken en daarna dwalen door Amsterdam, fijn lunchen bij bijvoorbeeld Buffet van Odette en nog een bezoekje brengen aan het FOAM museum. Voor ieder wat wils.

ENJOY! The Secret Gardens of Amsterdam.

Foto’s: @ENJOY! The Good Life

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.