Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Oosterschelde kreeft seizoen geopend

Of ENJOY! het leuk zou vinden om bij de opening van het Oosterschelde kreeften seizoen aanwezig te zijn? YES, please! Wij van ENJOY! zijn gek op kreeft en willen graag meer weten van de Oosterschelde kreeft in het bijzonder. Dus voor de gelegenheid ging ik samen met onze vliegende reporter Lonneke van der Meij naar Vlissingen. De nacht voorafgaand aan het event mochten we in een geweldige duinlodge van Largo verblijven. Zo kunnen wij uitgerust en vol goede moed de volgende dag in Zierikzee inschepen aan boord van de Frisia.

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Eerlijk gezegd had ik een bourgondisch en kneuterig event verwacht aan boord van een klein vissersschip, met een select groepje pers. Groot was onze verbazing toen wij aankwamen en het een groter dan groots event bleek te zijn, helemaal in het teken van de Oosterschelde kreeft. Vergelijkbaar met de happening rond het eerste vaatje nieuwe haring.

Sportverslaggever Kees Jansma werd per heli ingevlogen om het seizoen officieel te openen. Daarna ging iedereen aan boord van zijn of haar schip en kozen de schepen één voor één het ruime sop.

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Op naar de Oosterschelde, waar de fuiken met de eerste kreeften binnengehaald werden. Onder het oog van toegestroomde pers te water en vanuit de lucht.

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

De eerste kreeft wordt aangeboden aan Kees Jansma om later door Ronald Koemand geveild te worden voor het goede doel “Support Casper”. Stichting Support Casper steunt het onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker.

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Lekkere hapjes in overvloed aan boord. Deze platte oesters konden de meisjes van ENJOY! ook erg waarderen.

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Wat maakt de Oosterschelde kreeft zo bijzonder?

De Oosterschelde kreeft is allereerst uniek vanwege zijn kleur. Nergens anders vind je een kreeft die donkerblauw, tot zwart van kleur is. Hij wordt alleen op een duurzame manier gevangen binnen het seizoen, dat loopt van eind maart tot 15 juli.

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

De Smaak

Als je van kreeft houdt dan zou ik zeker aanraden voor de Oosterschelde kreeft te gaan. Beter gaat het niet worden. Hoe verser, hoe lekkerder en dat kan in het seizoen in Zeeland. De kreeft wordt bij de aangesloten restaurant vrijwel direct na de vangst geserveerd en heeft een fijne en zachte smaak.

Na het vangen van de kreeft en de officiële ceremonie gaan wij aan tafel om deze lekkernij te proeven. Aan boord van de Frisia komt de tweede gevangen kreeft met al zijn vriendjes, vriendinnen en familieleden en deze gaat chef-kok Fred Verwei van restaurant Auberge des Moules in de combuis voor ons bereiden. Een amuse, een kreeftensoep, halve kreeft en kaasplateau toe. Wat heerlijk allemaal!

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Kreeft moet zwemmen.

Voor dit seizoen is er weer een kreeftenwijn geselecteerd. Afkomstig van het wijnhuis Lapostelle uit Chili. Een ‘dikke’ Chardonnay die lichtgeel van kleur is en een zeer expressieve aroma heeft. Je proeft en ruikt de sporen van tropisch fruit, bloemen en een vleugje eikenhout. Goddelijk wijntje!

Oosterschelde kreeft seizoen geopend | ENJOY! The Good Life

Voor de liefhebbers van bier is er Maximus Nautilus. Een sprankelend, ondergistend tarwebiertje dat tussen een Lager en een Witbier in zit. Het bier smaakt fris, heeft citrusaccenten en een natuurlijk zoetje dat perfect combineert met het kreeftenvlees.

Ook kreeft smikkelen?

In het seizoen serveren de 16 aangesloten en gerenommeerde restaurants in Zeeland speciale kreeftenmenu’s. Een driegangen kreeftmenu voor een vaste prijs van € 64,50 per persoon. Hier vind je de aangesloten restaurants. Wil je er een weekendje weg van maken? Dan kunnen wij je de heerlijke duinlodges van Largo zeker aanbevelen. Binnenkort meer over dit fijne plekje.

Ben jij ook gek op kreeft en/of seafood? Waar eet jij je favoriete schaal- en schelpdieren?

ENJOY! the lobster season.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life & Lonneke van der Meij.

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.