Weer een favoriet van ons en onze gasten. De ‘maangedroogde’ tomaatjes van Nigella Lawson. Super makkelijk, vele variatie mogelijkheden en geschikt voor allerlei etentjes. Picknick, barbecue, als bijgerecht, lunch- of pastagerecht, buffet etc… En niet te vergeten…. Goddelijk! lekker.
Ik maak dit gerecht heel erg vaak en gebruik de tomaatjes op de volgende manieren:
- als bijgerecht met een buffelmozzarella gescheurd in stukjes erover en basilicum blaadjes.
- als bij- of lunchgerecht met een Egmonder bol (geitenkaas) er verkruimeld doorheen.
- als pasta saus, beetje versgeraspte Parmesan erover. Klaar!
- als basis voor een pastasaus. Uitje fruiten, rood pepertje (of tl. sambal), knoflook en gamba’s Tomaatjes toevoegen. Goede pasta koken en de saus erdoor roeren.
- als basis voor pastasaus. Uitje fruiten, knoflook, rode pesto (vers verkrijgbaar op de Beverwijkse Bazaar) en de tomaatjes. Door de pasta roeren en smullen maar.
Het is belangrijk om goede kleine tomaatjes te vinden. Meestal kom ik uit op de Amoroso tomaatjes die in verpakte trosjes van ongeveer 16/20 stuks verkocht worden. Deze zijn vol van smaak en geuren heerlijk. Ze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Ik neem twee verpakkingen.
Maldonzout is niet een voor de hand liggend ingrediënt maar als je er eenmaal mee gewerkt hebt wil je voor dit soort gerechten niet anders meer. Het zijn prachtige zoutvlokken. Verkrijgbaar bij de Jumbo. Niet goedkoop maar je doet er heel lang mee. Je kunt natuurlijk ook vers gemalen zout gebruiken.
- 500 gram kleine tomaatjes
- 2 tl. Maldonzout of 1 tl fijn tafelzout
- versgemalen peper
- 1/4 tl. suiker
- 1 tl. gedroogde tijm
- 2 eetlepels olijfolie
Maak dit gerecht de avond ervoor en laat de tomaatjes de hele nacht in de oven. Vandaar de naam ‘maangedroogd’.
Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht) of gasovenstand 7. Halveer de tomaatjes en als ze wat groter zijn in kwartjes. Zet ze met de snijkant naar boven in een ovenvaste schaal. Bestrooi ze met zout, peper, suiker en tijm en sprenkel de olie erover. Zet ze in de hete oven voor 15 min. en zet de oven daarna uit. Laat de deur dicht en laat de tomaten tot de volgende ochtend (of een hele dag) in de oven staan, zonder dat je de ovendeur opendoet.
Bron: Nigella Express.