Monchoutaart, gezonde stijl….
Als er bij ons een feestje te vieren is dan ontbreekt meestal de Monchoutaart met kersen niet. Als ik hem maak dan schrik ik elke keer weer van de enorme hoeveelheid suiker en vet dat daarin verwerkt moet worden. Een rol Digestive koekjes, een half pakje roomboter, twee pakjes monchou, een hele berg slagroom en suiker en als kers op de taart nog een topping van vlaaivulling uit blik die stijf staat van de suiker.
Maar eerlijk is eerlijk…. Hij is onweerstaanbaar lekker. Gelukkig eten we hem hooguit éénmaal per jaar en dan ook nog maar één punt. Daar moet je dan niet over miepen en gewoon van genieten. Maar het kan natuurlijk een heel stuk gezonder. De vraag is, is hij dan nog te pruimen?
Ik nam de proef op de som en maakte deze Monchoutaart zonder Monchou van Phood. De taartbodem gemaakt van havermout, i.p.v. de Monchou Griekse yoghurt en de topping van verse kersen. Klinkt goed toch?
INGREDIËNTEN
- 100 gram havermoutmeel (dit is fijngemalen havermout, zelf te maken in een keukenmachine, maar ook te koop bij supermarkten en bio-winkels)
- 2 el kokosolie
- 2 el honing
- 1 tl koekkruiden of kaneel
- snufje zout
- 250 gram Griekse yoghurt of magere kwark
- 2 el honing of 8 druppels vloeibare stevia
- 3 blaadjes gelatine
- 250 gram fruit naar keuze (vers of diepvries)
- 2 blaadjes gelatine
- 1 el honing
BEREIDINGSWIJZE:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Smelt in een kommetje in de magnetron de kokosolie en de honing. Voeg hieraan de havermout, koekkruiden en zout toe en roer totdat alles goed is gemengd. Bekleed de onderkant van de bakvorm met wat bakpapier en doe hier het havermoutmengsel in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Gaat dit een beetje lastig? Maak dan de lepel een beetje nat met wat warm water, dan gaat het een stuk makkelijker.
- Zet de bodem in de oven voor 15 minuutjes. Houd wel goed in de gaten dat ‘ie niet verbrand. Laat goed afkoelen.
- Leg de 3 blaadjes gelatine voor de vulling voor 5 minuten in wat water om te weken. Doe ondertussen de yoghurt (of kwark) met de honing in een kommetje en roer goed door.
- Doe nu in een pannetje een beetje water en de gelatineblaadjes, zodat de blaadjes goed onder water staan. Verwarm het water totdat het bijna kookt en haal dan van het vuur. Laat even afkoelen (3 minuutjes) en voeg het gelatinemengsel dan toe aan het yoghurtmengsel. Roer goed door. Het mengsel wordt nu best vloeibaar, dat hoort. Schenk de yoghurtvulling nu op de bodem. Het kan zijn dat je iets te veel van de yoghurtvulling hebt, zorg er in ieder geval voor dat je nog ongeveer een centimeter ruimte overhoudt binnen de springvorm voor de topping. Zet nu in de koelkast voor minimaal 3 uur, of totdat de yoghurtlaag hard is geworden.
- Let de twee overgebleven blaadjes gelatine voor 5 minuten in wat water om te weken. Was en ontpit/ontkroon ondertussen je fruit wanneer nodig (als je vers fruit gebruikt).
- Zet een pannetje op het vuur en doe hier je fruit in en breng aan de kook. Bij diepvriesfruit hoef je geen water toe te voegen, en bij vers fruit is het aanhangende water dat na het wassen overblijft voldoende. Zodra het fruit kookt doe je de honing erbij, zet je het vuur laag en laat je het 5 minuutjes onder af en toe roeren doorkoken.
- Lepel een beetje van het vrijgekomen vocht van het fruit uit het pannetje en doe dit in een kommetje. Knijp het gelatineblaadje een beetje uit en voeg toe aan het fruitsap. De blaadjes worden direct vloeibaar, roer dit even goed door. Voeg dit mengsel nu toe aan het pannetje met fruit en roer goed door. Laat 5 minuutjes afkoelen.
- Schep het fruitmengsel op de yoghurtlaag en laat voor 3 uurtjes opstijven in de koelkast.
TIP:
– De ingrediënten gebruik je misschien ook al tijdens je dagelijkse ontbijt. Deze gezonde variant van de Monchoutaart zou je dus ook gewoon als ontbijt kunnen eten 🙂
Conclusie:
Echte health freaks zullen deze taart zeker enorm kunnen waarderen. Hij is erg lekker maar als je zintuigen zijn ingesteld op een gewone Monchoutaart is het of je een klap in je gezicht krijgt. Verder staan gelatine blaadjes mij een beetje tegen. Althans de structuur van het eindresultaat. Als ik deze taart nog eens zou maken zou ik de Griekse yoghurt een paar uur laten uitlekken en zonder de gelatine gebruiken. Dat moet volgens mij ook goed genoeg opstijven. En dan vers fruit erop.
Op zoek naar andere taarten met fruit? Misschien is dit een idee?
♥ Appelkruimeltaart met bitterkoekjes
♥Banoffee taartjes met dulce de leche en banaan
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! your cake in the style you like most.
Pictures: @ENJOY! The Good Life