Mijn tijdelijke leven als kluizenares | ENJOY! The Good Life

Mijn tijdelijke leven als kluizenares

Momenteel leef ik het leven van een kluizenaar. Of kluizenares in mijn geval. Mijn wereld draait om een paar vierkante meter. Nu al bijna drie maanden. En om eerlijk te zijn vind ik dat helemaal niet erg. Het kan niet anders, want ik kan geen kant op. Voor wie net intuned… ik heb mijn enkel heel ongelukkig gebroken, tijdens mijn verblijf in Griekenland. Ik wilde graag onderzoeken waarom de mensen zo oud worden op Ikaria. Ik ben niet ver gekomen, want na één dag werd ik al afgeserveerd. Gelukkig gaat het elke dag een stukje beter maar voorlopig ben ik nog aangewezen op mijn kluizenaarsbestaan.

Ommuurde vrouwen

Een kluizenaarsbestaan kennen we allemaal wel. Het doet mij denken aan ietwat viezige, stinkende mannetjes met baarden. Maar hoe zit dat met het leven van een kluizenares? Gelukkig hebben we daar Google voor en ik kwam terecht op een artikel over ommuurde vrouwen in een Middeleeuwse stad. Nou, dat dekt wel een beetje de lading. Enig verschil is dat deze vrouwen zich vrijwillig in lieten metselen en in hun ingemetselde onderkomen bleven tot de dood erop volgde. Als je het zo bekijkt heeft mijn leven toch nog uitzicht ;)

Voordat ze ingemetseld werden, werd er eerst een begrafenismis opgedragen en kregen zij de laatste sacramenten toegediend. (Dat is mijn geval ietwat overdreven). Met de insluiting in de kluis nam zij afscheid van het aardse leven. (Dat idee heb ik dan weer wel met regelmaat). Voor de (buiten)wereld was ze dood en kwam zij los te staan van haar lichaam en haar vrouwelijkheid. (Zo stellig zou ik niet willen zijn maar wel heb ik het idee dat de buitenwereld compleet aan mij voorbij gaat. En over mijn vrouwelijkheid zullen we het helemaal maar niet hebben).

Veranderingen

Als ik nu al eens ‘gelucht’ wordt dan zie je hoe dingen veranderen terwijl ik er helemaal niet bij bent geweest. Ineens is er een nieuwe verkeersdrempel gekomen, is een winkel van eigenaar verwisseld, heeft de supermarkt er ineens een nieuwe vleugel bijgekregen en het volkstuincomplex was de laatste keer dat ik er was een desolate vlakte en is nu een weelderig groene wereld met prachtige bloemen, fruit en groente. Waar was ik toen dat gebeurde….

Maria Magdalena

Een belangrijk voorbeeld van een kluizenares is Maria Magdalena. We hebben het hier dan wel over de middeleeuwen. Zij zou lange tijd in een berggrot geleefd hebben in totale afzondering en overgave aan God. Hallelujah, Maria Magdalena! Ik bedoel maar, daar hebben we niet zomaar een vrouw. Nu ben ik niet ‘van de kerk’ maar zat ik ooit wel op een Christelijke school. Ik lette nooit op bij godsdienstleer en heb dus geen idee wat Maria verder uitspookte. Ondanks dat klinkt het wel lekker dat ik mij, tijdens mijn tijdelijke ongemak als een Maria Magdalena kan wanen. Kijk, dat maakt de zaken natuurlijk weer even heel anders.

Kluizenaarsbestaan

Om eerlijk te zijn valt het kluizenaarsbestaan mij helemaal niet tegen. Ik kan mij er helemaal aan overgeven want alles wat ik zou willen kan op het moment niet en wat ik wel kan, kan precies op die vierkante meters waar ik verblijf. Omdat ik nergens heen kan, heb ik tijd en ruimte in mijn hoofd om de dingen te doen die ik altijd al eens wilde maar waar ik mijzelf de tijd niet voor gunde. Kleine dingen zoals een bepaalde serie op Netflix kijken, die ‘to do’ lijstjes eens afwerken, creatieve dingen uitvoeren en schrijven. Voor dat laatste heb ik nu eindelijk de rust gevonden. Het meeste zal nooit gepubliceerd worden. En dat is maar goed ook. Het ruimt wel lekker de ziel op.

Wordt vervolgd…

Intussen heb ik mij wat verder in Maria Magdalena verdiept. Of een vergelijking met haar nu zo’n gelukkige is…. Dat is  nog maar de vraag. De vrouw heeft een behoorlijke promiscue periode doorgemaakt dus laten we niet hopen dat er na deze fase van complete afzondering een omslag komt naar een losgeslagen bestaan. We gaan het beleven…. Ineens heb ik er nog een kluizenaarsopdracht bij. Het geheime leven van Maria Magdalena. Wordt misschien vervolgt…..

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Zondagse bedperikelen.... | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Zondagse bedperikelen

 

VERGROOTGLAS ERBIJ? | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Dateleed: “SAY WHAT?!”

 

Moderne familie | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Moderne familie

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday

Picture header: @MEIJNHOUT FOTOGRAFIE

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>