Meringue met lemoncurd
Dit meringuebakje gevuld met lemoncurd is de ultieme lekkernij voor de paasdagen. Hoewel ik zelf meestal niet verder kom dan wat chocolade eitjes en een lekker paasontbijtje met vooruit dan…. een spijsbrood, wilde ik dit jaar toch iets speciaals maken voor de komende dagen. Deze kleine gebakjes brengen ons zeker in de paasmood.
Guilty Pleasure
Meringue en Pavlova’s zijn mijn guilty pleasures. Buiten dat het supersimpel te maken is heb je de ingrediënten vaak gewoon in huis. Je hoeft er dus niet weer van alles en nog wat voor aan te schaffen.
Deze meringuebakjes heb ik nu gevuld met zelfgemaakte lemoncurd maar je zou ze ook kunnen vullen met slagroom, rode vruchten en chocoladeschaafsel…. Met de bakjes als basis kun je alle kanten op.
Meringuebakjes
- 2 eiwitten
- 100 gram witte basterdsuiker
Verwarm de oven voor op 100 graden. Zorg dat de kom en gardes vetvrij zijn. Splits de eieren. Klop de eiwitten op een hoge stand totdat er wit schuim ontstaat. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe en blijf doorkloppen tot er een piekig schuim ontstaat.
Doe het eiwitschuim in de spuitzak en spuit in een gevulde cirkel de bodem met daarop, langs de buitenste rand, een ring gespoten. Zet de bakjes in de oven en bak ze een uur op 100 graden en dan nog een uur op 75 graden. Mijn oven kan niet op 90 graden maar als jouw oven dat wel kan zou dat perfect zijn voor 2 uur.
Lemoncurd
- 2 biologische citroenen
- 125 gram suiker
- 200 gram boter
- 2 eieren
Gebruik biologische citroenen omdat je de schil van de citroenen gaat gebruiken. Rasp de schil van de beide citroenen en pers ze uit. Zeef het sap en zorg dat de pitjes uit het sap zijn.
Doe de boter, suiker en het citroenrasp in een schaal die op een pan met water geplaatst kan worden (au bain marie) Smelt en roer de ingrediënten rustig door elkaar. Als alles gesmolten is en goed vermengd voeg dan het citroensap en de losgeklopte eieren toe. Blijf dat heel rustig doorroeren tot er een mooie gele saus ontstaat. Blijf af en toe roeren tot het de dikte van vla heeft. Dit kan wel 20 minuten duren.
Giet de saus in een lage schaal om hem af te laten koelen. Leg er een laagje huishoudfolie op om te voorkomen dat er een ‘vel’ opkomt. Doe de Lemoncurd dan in een afsluitbare pot. Zo kun je de lemoncurd wel twee weken in de koelkast goedhouden.
Vul de merinquebakjes met een lepeltje van de Lemoncurd. En klaar is je feestelijke Paasgebakje.
ENJOY! your Easter