MATCHA Green tea.
Op Pinterest zie ik de laatste tijd een groeiend aantal Pins voorbij komen van gifgroene thee, ijs en taart. Daar wilde ik wel eens wat meer over weten….
Het gaat hier om MATCHA thee. Matcha thee is één van de meest verfijnde en zeldzame theesoorten in Japan. Deze thee wordt ook bij de officiële Japanse theeceremonie gebruikt. Aanvankelijk was Matcha door Boeddhistische monniken als meditatiedrank vervaardigd. Het zou de levensduur verlengen. Het groene poeder werkt kalmerend, maar ook verkwikkend en stimulerend.
Deze exquise thee heeft inmiddels veel populariteit gewonnen en is vooral in de Verenigde Staten een ware hype. Grote ketens als Starbucks hebben Matcha Latte in hun assortiment en wist je dat je in Japan zelfs Matcha KitKat kunt krijgen???
Niet alleen wordt er thee van gezet maar het is ook heel geschikt om er chocolade, ijs, taart, lattes, smoothies en desserts van te maken. Er worden zelfs verzorgingsproducten van het groene goedje gemaakt.
Dit wilde ik zelf ook weleens uitproberen en ik bestelde een zakje van 50 gram MATCHA via internet. Het is belangrijk om te weten dat er veel verschillende kwaliteiten te verkrijgen zijn. Wil je de thee puur drinken dan is het van belang een Matcha van een heel goede kwaliteit te kopen anders is de thee extreem bitter. Ik heb iets er tussenin genomen. Voor deze kwaliteit betaalde ik € 17,75 incl. verzendkosten.
Allereerst heb ik er gewone thee van gezet. Je moet je wel even verdiepen in het gebruik van de Matcha. Meest ideale temperatuur van het water is 60 à 70 graden. Ik ben niet zo precies dat ik de temperatuur van het water op ga nemen maar laat het water na het koken zo’n 10 à 15 minuten staan in de waterkoker. Je hebt voor een kopje thee ongeveer een halve theelepel nodig.
Het poeder vermeng je met een beetje koud water zodat er een gladde substantie ontstaat. Officieel moet dat natuurlijk met een Bamboe klopper en dan is het ook nog van belang dat je niet te lang klopt anders wordt de thee nog bitterder dan hij al is. Dat heb ik niet allemaal aangeschaft anders wordt het wel een heel duur theetje. Ik heb het gewoon met een kleine garde geklopt of ik doe het even in de melkopschuimer.
Je moet echt wel wennen aan de thee. Althans ik wel. Het is namelijk best een beetje bitter. Je kunt de smaak een beetje sturen met honing of kaneel. Eigenlijk is het net als goede wijn. Je moet het leren drinken en dan is echt heel lekker. Niet een thee die je de hele dag door drinkt maar voor een verkwikkend kopje thee ergens aan het eind van de dag is hij TOP.
De MATCHA-latte is mijn favoriet….. Niet alleen ziet het er prachtig uit maar het is ook superlekker. Ik leg je uit hoe je het maakt……
Wat heb je nodig voor een MATCHA-latte:
- halve theelepel Matcha poeder
- 250ml melk, mijn Matcha maak ik met ongezoete amandelmelk
- honing
- water
Kook water zoals je dat gewend bent. Je hebt ongeveer 80 ml nodig. Doe een halve theelepel Matcha in een kommetje en vermeng dat met een beetje koud water tot er een groen papje ontstaat. Als het water heeft gekookt laat je het zo’n 10 minuten staan.
Ondertussen kook je de melk met wat honing naar smaak en klop het goed op zodat er lekker veel schuim ontstaat. Natuurlijk kan dat ook in de melkopschuimer. Neem een mooi hoog glas en vul die voor driekwart met de opgeschuimde melk. Voeg dan het theewater bij de Matcha en klop dit goed door.
Schenk dan de thee heel voorzichtig via een lepel bij de opgeschuimde melk. Je zult ziet dat de Matcha thee ergens in het midden een prachtig groen contrast in de witte melk maakt. Strooi er eventueel wat Matcha over als topping.
Ik ben benieuwd of jij Matcha thee al kent en wat je er van vindt….
Mijn Matcha thee bestelde ik bij MATCHA Factory. Dit is een overzichtelijke en leuke site met handige tips en recepten en…. gratis verzending! Houdt wel rekening met een levertijd van een week.
ENJOY! your tea.