Franse kaas uien sandwich close

Dit lunch gerecht kwam ik op het buitenlands blog Feasting at Home tegen. De prachtige foto’s op deze site laten mij nog net niet kwijlen….. De Franse kaas uien sandwich deed mij watertanden en dus zou dat mijn lunchtip voor deze week worden. De combinatie vond ik wel spannend.

franse kaas uien sandwich oerbrood

Gelukkig hoefde ik niet stad en land af voor allerlei ingrediënten. Alles kon ik in ons kneuterige durp krijgen. Bij de Jumbo haalde ik een vers gebakken en ongesneden Oerbrood en rode uien en bij mijn favoriete kaaswinkel een stukje Gruyére. Ik ben niet erg prijsbewust maar die kaas is behoorlijk prijzig. Ik had een veel te groot stuk gekocht. Je hebt maar een klein stukje nodig en het is handig als je het meteen laat raspen.

Franse kaas uien sandwich beleg

Ik maakte dit lunchgerecht voor mij en mijn kleine puberman. Ik zag zijn koppie al bedenkelijk gaan hangen toen hij zag dat ik uien ging snijden en vooral rode uien. Daar houdt hij niet van. Ik heb dus uiteindelijk één grote gele ui en één kleine rode ui gebruikt. Die bak je even op redelijk hoog vuur aan in een pan met een dikke bodem en in een klontje boter. Niet laten verbranden natuurlijk (ahum) en daarna op een heel laag vuurtje zo’n twintig minuten heel zachtjes laten pruttelen zodat ze heerlijk zacht en zoet worden. Op het eind vers gemalen zeezout en peper erover strooien. En eventueel afblussen met een scheutje Port of Sherry. Dat was ik vergeten, jammer. Eigenlijk is dit de basis voor een Franse uiensoep. Dus eigenlijk eet je een uiensoep sandwich…..

Franse kaas uien sandwich close

De enorme boterhammen besmeer je aan één kant dun met (room)boter. Dan draai je de bammen om en besmeerde ik de binnenkant heel dun met Dyon mosterd voor een pittige bite. En toen een heeeel dikke laag geraspte Gruyére. Daarna de berg gekarimeliseerde uien erboven op en weer een dikke laag Gruyére. De andere boterham met de mosterdkant op de kaas.

De pan die je hebt gebruikt om de uien te bakken veeg je even schoon met een keukenpapiertje. En dan leg je de mega sandwich met de beboterde kant in de pan en laat het even roosteren en daarna draai je hem om. Het is wel even gedoe om dit gevaarte om te draaien. Ik heb hem op een bord gedraaid en weer terug in de pan gedaan om de andere kant een gezellig kleurtje te laten krijgen.

Daarna leg je de sandwich in een overschaal en zet deze ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 175/180 graden. Tot de kaas helemaal gesmolten is.

En dan smullen. De kleine puberman was er inmiddels van doorgegaan dus zat ik met die enorme sandwich. Maar man! wat is dat lekker! Nadat ik het ene stuk ophad heb ik zonder nadenken het andere stuk ook opgegeten. Dat had ik noooooooit moeten doen want toen was ik een ‘beetje misselijk’. Deze sandwich is namelijk heeeeuuuuul machtig. Mijn cholesterol schoot meteen door het plafond vrees ik. Eet echt maar één helft hoe lekker hij ook is! En doe dit ook het liefst niet in het bijzijn van een gast (wees gewaarschuwd 🙂 want met die slierten ui en kaas is het geen gezellig aangezicht vrees ik.

Ingredienten:

 • 1 grote gele of rode ui in dunne ringen gesneden.
 • klontje boter om in te bakken en boter om de boterhammen aan de buitenkant mee te besmeren
 • snuf zeezout
 • vers gemalen peper (naar smaak)
 • scheut port of sherry (naar smaak)
 • 4 plakken oerbrood
 • geraspte Gruyére
 • Tijm of mosterd (naar smaak)

ENJOY! your french onion soup sandwich.

 

 • Avatar
  Marion
  http://mijnkladblog.nl/

  Oh my goodness, wat moet dit lekker zijn!!!!

  september 19th, 2014 11:42
  Reply
  01
 • Avatar
  Jenn
  http://jennnsfigments.com

  Oh dat ziet er super uit!

  september 19th, 2014 20:44
  Reply
  03
  • Avatar
   José

   En smaakt ook nog eens heul lekker 🙂

   september 21st, 2014 9:03
   Reply
   04

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.