Lekkers uit de Syrische keuken
De Libanese en Syrische keuken waren tot voor kort onbekend terrein voor mij. Totdat ik de Syrische Khola (spreek uit Gaula) ontmoette en zij in de keuken van ENJOY! een heerlijke Syrische maaltijd maakte. Wat hebben wij die avond zitten smullen!
A Beautiful Mess
Samen met Khola en Martha bracht ik een tijdje terug ook een bezoek aan A Beautiful Mess in de voormalige Amsterdamse Bijlmerbajes. Een restaurant waar je kunt genieten van de smaken, geuren en gerechten uit het Midden-Oosten. Dit restaurant helpt vluchtelingen en nieuwkomers aan werkervaring en mogelijk een baan. Wij hebben hier heerlijk gegeten. Voor Khola was het een stukje thuiskomen en Martha en ik hebben er ‘finger licking’ lekker gegeten.
Na al die inspiratie wilde ik toch ook zelf eens gerechten gaan maken uit de Syrische keuken. Overigens worden deze gerechten niet alleen in Syrië gegeten, maar ook in Libanon, Irak en omliggende landen in het Midden-Oosten. Het zijn overwegend lichte gerechten waar veel citroen en heerlijke kruiden zoals peterselie, koriander en munt in gebruikt worden.
Ik deel graag drie receptjes met je waar je goed mee kunt combineren en die je prima samen kunt eten met wat Libanees platbrood of Turks brood. Ze zijn geschikt als bijgerecht, voorgerecht, voor de lunch, bij de bbq, een picknick of bij de borrel. Je kunt er alle kanten mee op. Ik eet het ook in combinatie met hummus en/of wat gegrilde groenten als paprika, courgette en tomaatjes.
Tabouleh
Dit is een heerlijke kruidige, friszure salade gemaakt van bulgur. Bulgur is een graanproduct dat bestaat uit verschillende soorten tarwe, maar meestal uit durum (harde tarwe). Het is heel makkelijk en snel te bereiden. En je kunt er eindeloos mee variëren. Superlekker als bijgerecht, voorgerecht, vegetarische maaltijd of lunch.
Ingrediënten voor bijgerecht (3p) of als lunchgerecht (2p)
- 75 gram gekookte bulghur
- 3 (biologische) trostomaten – in heel fijne blokjes gesneden
- bosje munt – heel fijn gehakt
- bosje peterselie – heel fijn gehakt
- sap van 1 (biologische) citroen
- 1 rode ui – heel fijn gesnipperd
- 3 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Kook de bulghur zoals aangegeven is op de verpakking (10 minuutjes koken, afgieten) en af laten koelen.
Snijd de tomaten in heel fijne blokjes, snipper de rode ui heel fijn en hak ook de kruiden (incl. steeltjes) heel fijn.
Meng alle ingrediënten in een kom, pers de citroen hierboven uit, voeg de kruiden toe en de olijfolie en roer alles goed door elkaar. En klaar is je heerlijke salade.
Baba Ganoush
Baba Ganoush lijkt op een hummus, maar in plaats van kikkererwten purée is dit gemaakt van aubergines. Superlekker en 100% vegetarisch.
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 1 grote teen knoflook, uitgeperst
- sap van 1 grote (biologische) citroen
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 50 gram tahini (sesampasta)
- 1½ theelepel komijnpoeder
- zout en peper
- optioneel: paar blaadjes gehakte munt als garnering
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op de bakplaat. Bak de aubergines een uur in de oven en keer ze halverwege een keer om. Laat de aubergines daarna afkoelen. Snijd ze dan in de lengte door en lepel het vruchtvlees uit de schil.
Pureer het vruchtvlees heel kort in de keukenmachine of prak het fijn in een kom. Voeg hier de knoflook, citroensap, tahini en olijfolie aan toe. Spatel alles goed door elkaar en breng op smaak met de komijn en peper en zout. Bestrooi eventueel met een beetje fijngehakte munt.
Als je de Baba Ganoush van te voren klaar maakt of nog een paar dagen wilt bewaren, schep het dan in een steriele pot die je af kunt sluiten. Giet daar een dun laagje olijfolie op om af te sluiten.
Labneh
Ingrediënten
- 500 gram hangop
- 1 eetlepel za’atar
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- zeezout
Hangop maak je heel makkelijk zelf door een liter volle yoghurt te vermengen met een mespuntje zout. Zet een vergiet op een schaal. Leg in de vergiet een schone theedoek. Spoel die ook nog even uit met water om te voorkomen dat er nog wasmiddel resten inzitten. Giet in de theedoek de yoghurt en vouw de theedoek dicht. Zet het voor minimaal een nacht weg in de koelkast en klaar is je hangop.
Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit een wilde soort oregano die na het drogen wordt fijngemalen en vermengd wordt met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar koop je gewoon in de betere supermarkt.
Schep de hangop vanuit de theedoek in een schaal. Roer het nog even goed door. Breng op smaak met zeezout, za’atar en olijfolie.