Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

Kweek je eigen avocadoplant

Zelf een avocadoplant kweken? Ik laat je zien hoe simpel je dat doet. Je hebt er alleen maar eindeloos geduld en een avocado voor nodig. Die avocado peuzel je lekker op. Daar maak je bijvoorbeeld een poké bowl met zalm, dit lekkere lunchgerechtje of deze minipizza van broccoli met avocado en gorgonzola van. Gooi niet automatisch de pit weg maar bewaar hem dit keer.

Urban Jungle

Tot voor kort waren kamerplanten helemaal uit het interieur verdwenen maar nu zijn ze weer volop terug. Fancy trendnamen als ‘Urban Jungle’ voor een stijl die we in de de vorige eeuw ook als eens voorbij zagen gekomen. En juist die ‘oldschool’ plantjes als de pannenkoekplant, Sansevieria, cactus, Chinees lantaarnplaatje, vetplanten etc. zijn weer helemaal terug van weggeweest.

Pittig ding

In dit ‘botanische stijltje’ past de avocadoplant dan ook prima en aangezien ik wel toe ben aan een beetje groen in huis, ging ik de uitdaging aan om zelf zo’n plantje te kweken. Nu moet ik er wel bijzeggen dat ik al meerdere pogingen gewaagd heb maar dat die steeds mislukt zijn en de pit uiteindelijk weer een zwieper kreeg. Hup, de kliko in. Maar…. nu is het dan eindelijk gelukt. Ik heb een trucje gevonden waardoor de pit eindelijk gaat ontkiemen. Ik laat je zien hoe ik heb gedaan.

Aan de slag

Allereerst was je de pit van de avocado goed schoon zodat al het vruchtvlees van de pit afgewassen is en er een prachtige ‘houten’ pit overblijft. Op zich heeft die ook al een decoratieve waarde. Maar dat is een ander project 😉

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

Tijdens al mijn andere pogingen liet ik het ‘velletje’ om de pit zitten en dan wil de pit niet ontkiemen. Zo werkt het dus niet! Althans… bij mij niet.

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

Gegarandeerd succes zul je hebben als je het velletje of schilletje eraf peutert. Dat is even een rotklusje maar je wilt resultaat toch?

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

In de pit steek je aan de zijkant drie cocktailprikkels en je kunt op die manier de pit laten rusten op een klein glaasje. Vul het glaasje met water zodat de onderkant van de pit in het water hangt. Ververs het water regelmatig (om de paar dagen) en zet de ‘pitten’ op een zonnige plek. Schrik niet als de pit openbarst. En nu maar afwachten…. Het kan soms echt wel weken of zelfs maanden duren. Geduld is een schone zaak 😉

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

En als het goed is word je geduld beloond en groeit er een wortel uit de pit.

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

Zodra de pit flink geworteld is kun je de pit in de aarde planten. Zorg dat de pit nog een stukje boven de grond uitkomt en zet het weer op een zonnige plek in de vensterbank. Vergeet niet om regelmatig een beetje water te geven.

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

En weer is het afwachten. Na een tijdje verschijnt er een steeltje uit de pit en gaat je plantje groeien.

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

Met dit schatje als eindresultaat. Het is niet het allermooiste plantje dat ik ooit gezien heb maar ik koester hem als mijn baby want ik heb eigenlijk helemaal geen groene vingers als het op kamerplanten aankomt. En dit heb ik toch maar even gefikst. En wat doe je er dan vervolgens mee?…..

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

Je zorgt voor een paar leuke vriendjes, zoals het pannekoekplantje (Pilea) en een vetplantje. Doet er een paar kèkke potjes om, zet dat op een schaal of een brood-/borrelplank. En je struint je huis door om er nog wat ‘frutsels’ bij te verzamelen. Zoals ik een houten Mora paardje er leuk bij vond staan. Momenteel krijg je bij de Intratuin decoratieve posters gratis bij je aankoop. Zet die er ook bij en je hebt een leuk botanisch hoekje in huis. Helemaal hip 😉

Kweek je eigen avocadoplant | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer groen inspiratie? Misschien is dit een idee?

BUDGET SHOPLOG | ENJOY!The Good Life

 

 

♥  Budget shoplog 

 

Buitenleven volgens Søstrene Grene | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Buitenleven volgens Søstrene Grene

 

ENJOY! The Good Life - 2015

 

 

♥  De berenklauw

 

Meer interieurtips ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! something green.

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

 • Avatar
  Linda
  http://www.linlivin.nl

  Dus dat velletje is de gouden tip…. ik heb nu drie keer een poging gedaan, maar alledrie zijn ze op helemaal niets uitgelopen. De eerstvolgende keer ga ik toch proberen om dat velletje er af te peuteren, ik wil gewoon dat het me een keer lukt!! Thanks voor de tip!

  juli 13th, 2017 18:21
  Reply
  01
  • Avatar
   José

   Ik denk wel dat het velletje eraf pielen de gouden tip is. Want bij mij mislukte het namelijk ook steeds. Succes! Ben benieuwd naar jouw groene baby 😉

   juli 14th, 2017 8:19
   Reply
   02

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.