KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT | ENJOY! The Good Life

KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT

Vriendin C. en ik delen een passie voor lekker eten, koken en bakken. Onze gesprekken gaan doorgaans vaak over goddelijk eten, restaurants, kook en baktips en de heerlijkste taarten en ander zoetigheid. Zo ook deze middag waarin we de laatste details doorwhappen voor het boottochtje van vandaag.

Boottochtje

Met een bootje vol gezellige mensen varen wij vandaag door Amsterdam . Iedereen neemt wat lekkers mee en aangezien ik voornamelijk lekkerbekken om mij heen heb zal het meer om het eten en drinken draaien dan hetgeen er om de boot heen gebeurt.

Gek op kersen

Anyway…. Ik liet mij ontvallen dat ik nog iets met de kersen wilde doen die ik in grote hoeveelheden overal vandaan sleep omdat ik er gek op ben en een ingeboezemde angst heb dat ze zomaar ineens weer verdwenen zijn. Dat resulteert steevast in tal van kersen die in de kliko verdwijnen want de dieprode schatjes zijn snel aan bederf onderheven. Om dit te voorkomen kun je ze natuurlijk heel snel op eten maar leuker nog is het om er iets lekkers van te maken.

KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT | ENJOY! The Good LifeNa de gezonde kersen monchou taart die ik van de week al heb gedeeld met jullie had ik nog wel zin in een kersenbaksel. Vriendin C. opperde een Clafoutis en stuurde mij een ‘easy peasy’ recept door. Dit zag er zo simpel uit dat ik gelijk maar aan de slag ben gegaan.

Pitjes

Had ik laatst al eens als tip meegegeven dat je eerst een recept goed door moet lezen? Zelf val ik dus ook nog regelmatig in die valkuil. Het leek mij heel logisch de kersen met mijn superhandig kersenontpitter te lijf te gaan. Wat niemand houd van pitten in z’n overheerlijke taartje. Echter de Fransen doen het natuurlijk weer net even anders. Nadat ik alle kersen van hun hartje ontdaan heb lees ik de eerste regel van het recept. Was de kersen, verwijder het steeltje maar ontpit ze niet! Kak….

De pitjes terug frommelen zie ik niet als optie en omdat ik graag de dingen op mijn manier doe ga ik vrolijk verder met mijn Clafoutis. Mijn polderlandse variant op de Clafoutis (zonder pitten dus) bleek echter een schot in de roos. Hij zag er nog bourgondische uit omdat het sap een beetje uit de kersen was gelopen en je kunt ongegeneerd je taartje naar binnen schuiven zonder bang te zijn dat je je halve gebit kwijt bent….

KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT | ENJOY! The Good Life

Clafoutis

Een Clafoutis is een Frans nagerecht. Meestal wordt deze met kersen gemaakt. De kersen worden overgoten met een simpel beslag van eieren, bloem, melk en suiker. Het heeft eigenlijk veel weg van een hele dikke pannenkoek. Natuurlijk kun je hier eindeloos mee variëren. Zoet of hartig, wat je maar wilt. Als nagerecht extra lekker met een bolletje kaneelijs of een flinke klodder lobbige slagroom. Maar je kunt de Clafoutis natuurlijk ook prima als ontbijtje eten. En wil je nu een ‘healthy’ Clafoutis? Dan laat je de suiker weg of vervang je deze door een beetje honing.

Ingrediënten: (8 personen)

 • 250 gram kersen
 • 100 gram bloem
 • 3 eetlepels suiker
 • 2 eieren
 • 200 ml volle yoghurt
 • mespuntje zout
 • poedersuiker

KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT | ENJOY! The Good Life

Benodigdheden: 

Een ingevette taartvorm van 24 cm doorsnede. Het liefst een lage taartvorm. Maar ik gebruikte gewoon een springvorm omdat die toevallig makkelijk voor handen lag.

KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT | ENJOY! The Good Life

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200º C.
 2. Was de kersen, droog ze goed, verwijder de steeltjes en de pitten met een kersenontpitter. Als je een echt traditionele Clafoutis wilt maken laat je de pitten lekker zitten. Verdeel de kersen over de bodem van de ingevette bakvorm.
 3. Meng in een kom met de garde of een vork de bloem, de suiker en de eieren met een mespunt zout. Voeg de yoghurt langzaam, al roerend toe en maak een glad beslag. Ik kieperde overigens alles in deze volgorde in de  keukenmachine…
 4. Schenk het beslag over de kersen in de bakvorm.
 5. Bak de Clafoutis in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
 6. Laat de Clafoutis vervolgens wat afkoelen op een rooster en bestrooi hem met een flinke laag poedersuiker.
 7. Het lekkerste is het om hem lauwwarm op te eten.

KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT | ENJOY! The Good Life

ENJOY! your Clafoutis.

Pictures: @ENJOY! The Good Life

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.