Jamie’s spinazietaart met feta
Eén van mijn favoriete kookboeken is “30 minuten” van Jamie Oliver. Dit is één van de weinige kookboeken waar ik al veel heerlijke gerechten uit gemaakt heb. Helaas is geen van alle mij ooit gelukt in 30 minuten te bereiden maar dat mag de pret niet drukken. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende gerechten die je binnen niet al te lange tijd op tafel tovert. En niet alleen zien de meeste er heel feestelijk uit, ze zijn ook nog eens goddelijk lekker!
Mislukking
Deze spinazietaart van Jamie had ik al eens eerder gemaakt. Toen was hij jammerlijk mislukt omdat ik blijkbaar het recept niet goed gelezen had. Er zat nog teveel vocht in de spinazie, waardoor het filodeeg niet mooi gaarde en het eindresultaat een drabbige toestand werd.
24Kitchen
Op 24Kitchen zijn regelmatig afleveringen van Jamie’s 30 minuten te zien waarin hij de gerechten uit het boek maakt en deze spinazietaart kwam voorbij. Het zag er zo simpel uit dat ik het heel knap van mijzelf vond dat ik het kon laten mislukken. Dus werd ik uitgedaagd om een nieuwe poging te wagen. Met succes want dit keer lukte hij!
In de pan
Het geheim zit hem in de taart met pan en al in de oven zetten. Eerder had ik hem in een springvorm gemaakt, die je niet nog even op het gas kan zetten om de bodem een aanzetje te geven. En dit keer zorgde ik ervoor dat de spinazie heel goed uitgelekt was.
Rustiek
Een heerlijk rustiek gerecht dat je met veel succes je gasten voor kunt schuiven. Beetje salade erbij, lekker wijntje en klaar. Hij is ook prima van te voren klaar te maken. Dan hoeft de taart alleen even in de oven opgewarmd te worden. En heb je een picknick of een buffet? Koud is hij ook heel lekker.
Ingrediënten:
- 400 gram gewassen spinazie
- 300 gram feta kaas
- 100 gram pijnboom pitjes (geroosterd)
- 50 gram pittige geraspte kaas
- 5 eieren
- 1 citroen
- 1 el gedroogde oregano
- pakje filodeeg
- 1 tl.nootmuskaat
- cayennepeper
- olijfolie
Wat heb je nodig:
- bakpapier
- lage, (koeken)pan die in de oven kan
- koekenpan voor het roosteren van de pijnboom pitjes en het bakken van de spinazie
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 200ºC en haal de filodeeg uit de vriezer.
- Rooster de pijnboom pitjes in een droge, oven bestendige koekenpan
- Breek de eieren in een beslagkom en kruimel er de feta bij. Rasp er de kaas over en doe er wat peper, oregano, geraspte schil van een citroen en een scheutje olijfolie bij. Als de pijnboom pitjes mooi goudbruin geroosterd zijn kunnen die ook bij het mengsel en roer alles goed door elkaar.
- Zet de koekenpan met een beetje olijfolie op het vuur en bak hierin de spinazie tot die helemaal geslonken is en laat de spinazie in een vergiet goed uitlekken en druk eventueel het vocht er met een pollepel uit.
- Pak een flink stuk bakpapier van ongeveer 50 cm. Maak hier een prop van en doe die even onder de kraan. Knijp de prop bakpapier goed uit zodat het meeste vocht eruit is. Vouw het papier open en leg het op je werkblad. Kwast de bovenkant in met wat olijfolie en leg er vier plakken filodeeg in een vierkant op, die het papier volledig bedekken. In het midden overlappen ze elkaar. Kwast het deeg in met olijfolie, strooi er wat zout, peper en cayennepeper over en herhaal dit nog een keer of naar gelang je filodeeg hebt. Het maakt niet uit als het deeg hier en daar een beetje scheurt.
- Doe de spinazie bij het eiermengsel en voeg hierbij de nootmuskaat. Roer alles goed door. Schuif het stuk bakpapier met het filodeeg vanaf het werkblad in de koekenpan zodat de randen er overheen hangen. Druk het papier en deeg goed aan in de pan.
- Giet het eiermengsel in de pan op het deeg en spreid het gelijkmatig uit. Vouw het deeg losjes over de vulling heen. Zet de pan nog een paar minuten op matig vuur om de bodem aan te zetten en zet hem vervolgens 25 minuten in de hete oven.
- Mocht je het idee hebben dat de vulling nog niet gaar is of dat het deeg niet mooi bruin is dan laat je het nog iets langer in de oven.
Op zoek naar meer recepten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!