Gisteren opende Nevel, Amsterdam officieel haar deuren en woensdagavond mocht ik ‘proefeten’ bij dit prachtige restaurant aan het IJ. De afgelopen dagen vulde het restaurant zich niet alleen met gasten die kwamen voor het lekkere eten maar die hun verblijf bij Nevel ook kritisch wilden bekijken.
Samen met een mede lekkerbek op naar Amsterdam. Ondanks dat Nevel prima te bereiken is met het openbaar vervoer, het restaurant ligt aan de Westerdoksdijk vlakbij het Centraal Station en het Paleis van Justitie, besloot ik toch maar dat we met de voiture gingen. Ik was weer eens laat en de stress van een stipt op tijd rijdende trein leek mij geen goed begin van ons uitstapje. Parkeren is geen enkel probleem want dat kan voor de deur op de kade. Je betaald op een doordeweekse avond 4,- euro per uur. Probeer wel strategisch te parkeren want als je denkt voor de deur van Nevel een prachtplek te hebben moet je een ware survival uitvoeren om over het hek te klimmen naar de voordeur. Als je aan één van de uiteinden van het hek parkeert kun je zo de kadeafrit aflopen naar de ingang. Anyway… kleine tip waar waarschijnlijk alleen blondies tegenaan lopen:)
Het terras is nog de nalatenschap van Envy en ligt er nog een beetje verloren bij. De planning is dat deze geheel gerestyled wordt en dat het in het voorjaar heerlijk toeven wordt aan het IJ. De entree oogt heel minimalistisch en kil. Maar als je daarna het restaurant betreed overvalt je gelijk een sfeer van luxe, stijl en gezelligheid. Mooi strak interieur met aan de ene kant het ‘podium’ met het uitzicht op een nevelachtig landschap met naaldbomen en aan de andere kant zie je de lichtjes van de panden aan de andere kant van het IJ en de boten langsvaren.
We werden in het Engels welkom geheten en ook onze tafeldame sprak alleen Engels. De menukaart zag er veelbelovend uit maar een onmogelijkheid om uit al dat lekkers een keuze te maken dus gingen wij voor het Chef’s menu van Ricardo van Ede. Samen met de menukaart kregen we ook een blocnote om die avond op en aanmerkingen te maken. Goed idee want er moesten die avond nog flink wat ‘puntjes op de i’ gezet worden. Niet qua eten, sfeer of inrichting maar de bediening liet flink te wensen over.
Om te beginnen kregen we een zakje brood op tafel geserveerd met daarbij een boter van varkensspek en een roomboter.
Jammer dat de drankjes maar niet opgenomen werden en dat de tafeldame ons niet goed begreep. Ons geduld werd aardig op de proef gesteld en eeeeeeeindelijk kwam daar dan ons eerste wijntje. Een heel fijne Malbec.
Het voorgerecht bestond uit een boterzachte gerookte zalm met rolletjes koolrabi, radijs en wasabi. Heel bijzondere combinatie en heel erg smakelijk.
De glazen waren al weer geruime tijd leeg en niemand die zich daarom bekommerde. Dus na een paar keer vragen mochten we dan eindelijk nog een glaasje Malbec (6,75 euro per glas) op tafel krijgen.
Het hertje als hoofdgerecht werd op een goed heet bord geserveerd. En deze was zo mals en zo goddelijk lekker! De hertenbout werd geserveerd in een jus met daarbij pompoen, gerookte aardappel en venkel. Heel, heel smakelijk!
Als nagerecht kregen wij rijstepap met butterscotch en pistachenootjes. Heel erg lekker maar persoonlijk lekker als ontbijt en veel te machtig bij het verfijnde voor en hoofdgerecht.
Het is zeker een aanrader om, als de kinderziektes eruit zijn, bij Nevel te gaan eten. Gelukkig niet alleen maar minpunten in ons boekje maar ook pluspunten zoals de ligging, de bediening van de managers die op de proefavond op de vloer waren, het fantastische eten en de sfeer en interieur. Al met al een geslaagde avond!
Restaurant Nevel, Westerdoksdijk 40, Amsterdam. Tel: 020 344 6409 website