Gegrilde groenten uit de oven
Deze heerlijke schaal vol gegrilde groenten is wat momenteel met regelmaat uit de oven van ENJOY! komt. En het leuke is, dat het je alleen wat therapeutisch snijwerk kost en de oven doet het werk. Ondertussen ga jij lekker onderuit met een glaasje wijn en een tijdschrift. Je moet alleen even uit positie komen om de groenten af en toe om te scheppen.
Klinkt makkelijk toch?! Het snijwerk is overigens ook geen precisiewerkje. Je neemt een groot mes en hakt alle groenten in stukken. Als het allemaal niet al te netjes is, wordt je gerecht alleen maar bourgondischer.
No waste
Ook fijn om al je leftovers uit de koelkast op te maken. Eten weggooien vind ik echt verschrikkelijk. Zo’n beurs tomaatje, een gerimpelde paprika of een niet al te mooi champignonnetje…. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te gooien. Ze hebben zo hun best gedaan om prachtig mooi te worden en als ze dan een beetje verschrompelen voel ik hun pijn als ik geneigd ben ze weg te kieperen. Dus zolang ik denk, dat ik het zonder gevaar voor eigen leven nog kan eten, maak ik alles zoveel mogelijk op.
Variatie
Het is handig om meteen een flinke schaal met gegrilde groenten te maken omdat je het voor zoveel lekkere dingen kunt gebruiken. Als je eenmaal de groente klaar hebt, kan je er een aantal dagen van eten. Een ratatouille met parelcouscous, door de pasta, op Turks brood met een spread eronder en wat mozzarella on top of met een flinke bol Burrata als makkelijk gerecht op een zomerse dag.
Wat heb je nodig:
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- half doosje champignons
- 10 kleine trostomaatjes
- 1 rode of gele ui
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- 1 eetlepel gedroogde tijm of een paar takjes verse tijm
- olijfolie
- grof gemalen zwarte peper
- grof gemalen zeezout of Maldon zout
Heb je andere groenten die op moeten, zoals zoete- of gewone aardappel, pompoen, venkel etc. Het kan er allemaal bij.
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Neem een flinke ovenschaal of gebruik je bakplaat met een stuk bakpapier erop.
- Was de paprika, courgette en aubergine. Snijd de courgette en aubergine in grove stukken. Ontdoe de paprika van de zaadjes en zaadlijsten en snijd deze ook in stukken. Zo ook de ui.
- Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier of speciaal borsteltje en halveer ze.
- Doe alle groenten in de ovenschaal of op de bakplaat.
- Pers de drie tenen knoflook erover uit.
- Strooi er de peper, zout en tijm over. Als je verse tijm gebruikt rits je de blaadjes van de steeltjes af.
- Sprenkel ongeveer 3 eetlepels olijfolie over het groenten mengsel.
- Hussel alles goed door elkaar en zet het in de hete oven.
- Laat het totaal drie kwartier in de oven, maar zet elk kwartier de timer om de groenten even om te scheppen.
Dit gerecht maak ik altijd in een hete oven op 225°C (hetelucht) Echter, elke oven werkt net weer even anders. Als je na het eerste kwartier ziet dat de groenten veel te hard gaan of zwart worden dan zet je de oven lager op 200°C.
En als je dan die schaal lekkere gegrilde groenten hebt dan maak je daarmee weer de heerlijkste gerechten zoals:
Pasta met gegrilde groenten.
Je snijdt de groenten na het grillen wat fijner. Verwarm een grote (wok)pan en bakt heel even kort de gegrilde groenten zodat ze verwarmd zijn en voeg dan een blik tomatenblokjes toe. Kook ondertussen de pasta. Als die gaar is voeg je het bij de saus en hussel je alles goed door. Serveren met vers geraspte Parmesan en smullen maar.
Turks brood met gegrilde groenten.
Bak een Turks brood (Jumbo) af. Snijd het in kwarten en snijd het brood open. Besmeer de onderkant rijkelijk met Heks’nkaas, de gegrilde groenten (koud of warm) en plakken goede verse buffel mozzarella. YUM!
Gegrilde groenten met Burrata.
Leg de gegrilde groenten op een mooie schaal, doe er wat avocado bij en sprenkel er wat zelfgemaakte vinaigrette over. Het recept vind je hier.
Ratatouille met merguez worstjes en parelcouscous
Verwarm de gegrilde groenten en voeg er een flinke scheut sweet chili saus doorheen. Bak er de merguez worstjes bij en kook de parelcouscous. Snel en super makkelijk. Hier vind je het recept.
ENJOY! your grilled veggies.
Foto’s: ©ENJOY! The Good Life