GAZPACHO
Koude soep…. You love it or you hate it! Persoonlijk ben ik niet zo’n soepliefhebber maar koude soep vind ik heerlijk. Vooral op een zwoele zomeravond. Gazpacho of komkommersoep met garnaaltjes…. nomnomnom.
Tapasavondje
Afgelopen weekend had ik thuis een Zuid-Europees sfeertje gebouwd. Ik gaf een tapasfeestje. Het voor- en nagerecht was voor mijn conto en alle tapas er tussenin brachten de gasten mee. We hadden eten voor de hele straat! Heerlijk allemaal. Zoals Serranopakketjes van in sherry en honing ingekookte peertjes met Manchegokaas en Serranoham, Gamba’s en kip ik vele variaties, zalm, tapenadas, minihamburgertjes, mozzarella/tomaat prikkers, heerlijk Sangria etc…. Een geslaagd feestje.
Voorgerecht
Als voorgerecht had ik een plank met gerookte Spaanse ham, Chorizo, Manchego kaas, olijven en Gazpacho. Die laatste zet je smaakpapillen lekker op scherp. En het is ook nog eens makkelijk vooraf te maken. Ik laat je zien hoe ik mijn Gazpacho heb gemaakt.
Wat heb je nodig:
- 2 sneetjes witbrood
- 3-4 el rode wijn
- 500 g tomaten, ontveld en in stukken
- 1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken
- 1 rode paprika, zonder zaadlijsten en in stukken
- 1 flinke teen knoflook
- 50 ml olijfolie
- halve rode peper, zonder zaadjes
- zout en peper
- 2-3 el wijn- of sherryazijn
Benodigdheden; Keukenmachine of staafmixer, zeef.
Week het brood in de wijn. Doe het in wijn geweekte brood, de tomaten, komkommer, paprika, peper, knoflook en zout/peper naar smaak in de keukenmachine of een diepe schaal om te pureren met de staafmixer. Voeg de olie en de wijnazijn toe.
Proef!
Proef de soep en voeg het één of ander nog toe naar smaak. Let wel op want de smaken moeten nog goed intrekken. Als je de pitjes van de tomaat niet lekker vindt dan wrijf je de soep nog even door een zeef. Zet een paar uur in de koelkast om door en door koud te worden. Het lekkerst is het om de soep de ochtend of liever nog de avond voor het diner te maken.
Serveer in kleine kommetjes of glaasjes (teveel Gazpacho is niet lekker!). Met eventueel als garnituur: croutons, blokjes tomaat, komkommer, paprika en ui, grof gehakt hardgekookt ei of een prikker met een gamba.
Mocht je de Gazpacho gaan maken….. Stuur je mij dan een fotootje van jouw creatie?
Buen Apetito!