Frittata met gerookte zalm en asperges
Een paar weken geleden schreef ik een recensie over het kookboek “Oprah’s favoriete gerechten” van Oprah Winfrey. Hier lees je de recensie terug. Het was best lastig om een keuze te maken uit zoveel heerlijke gerechten die in het boek staan. Maar één die er gelijk uitsprong, is deze frittata.
Wij eten al geruime tijd een stuk minder vlees. Niet heel bewust maar dat is er een beetje in geslopen. We eten nu meer vis, gerechten met ei, vleesvervangers of gewoon geen vlees. Dit gerecht past dus mooi in ons menu. Gerookte zalm en asperges gaan er hier in huize ENJOY! ook wel in.
En als ik Oprah mag geloven pakt dit gerecht ook nog eens heel gunstig uit volgens het puntensysteem van de Weight Watchers. Alle gerechten zijn Weight Watchers proof en onderaan elke recept wordt aangegeven hoeveel Smart Points het gerecht je kost. Niet dat ik mij daarmee bezig houd. Hoewel dat niet geheel onverstandig zou zijn. Maar mocht je dit afvalprogramma wel volgen, dan kun je wel heel veel lekkere gerechten maken en eten en je toch aan een gunstige puntentelling houden.
Ingrediënten (4-p):
- 1 bakje groene aspergetips
- 8 grote eieren
- 1,25 dl volle melk
- 100 gram zachte geitenkaas
- 2 tl extra vergine olijfolie
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 4 el Griekse yoghurt
- geraspte schil van een citroen
- 225 gram gerookte zalm
- 2 el fijngehakte verse dragon
- 2 tl truffelolie
- 15 gram fijngehakte bieslook
- zout en vers gemalen zwarte peper
Oprah is blijkbaar gek op truffel, want in heel veel van haar gerechten zit truffel verwerkt. In dit gerecht moet ook nog een theelepel vers gemalen truffel en truffelzout. Als je er van houdt en je hebt het in huis. Voeg het zeker toe. Ik vind truffel ook heerlijk maar bij mij valt het nooit zo goed dus ik eet het liever niet meer. En buiten dat, vind ik het wel een heel gedoe als je dit soort prijzige ingrediënten allemaal in huis moet halen. Zonder truffel smaakt dit gerecht ook heel erg lekker. Ik heb wel een beetje truffelolie gebruikt.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C. Breng een pan water aan de kook, voeg zout toe en kook hierin de asperges in ongeveer 3 minuten (afhankelijk van de dikte) beetgaar. Laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
Klop de eieren in een grote kom los met de melk en eventueel de truffel en truffelzout erdoor. Voeg anders zout en de gemalen zwarte peper toe. Verkruimel de geitenkaas erboven en klop deze er goed door tot het vermengd is met het eiermengsel.
Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag (ong. 25 cm doorsnee). Bak de sjalot in een paar minuten glazig. Voeg het eiermengsel toe en de dragon. Verdeel de asperges hier overheen. Bak het eiermengsel, zonder te roeren 5-7 minuten, tot de randen beginnen te stollen. Zet de pan in de oven en bak de frittata in 12-15 minuten tot de frittata gestold is.
Klop ondertussen de yoghurt, truffelolie, citroenrasp en wat zout in een kommetje door elkaar.
Haal de koekenpan uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Verdeel het yoghurtmengsel over de frittata of serveer het ‘on the side’ Verdeel de zalm erover en bestrooi met bieslook. Serveer de pan op een houten plank en snijd de frittata aan tafel in punten.
Wij aten er nog een salade bij van kropsla, gekookt ei, tomaat, avocado en een balsamico dressing met mosterd en honing.
Het recept komt uit het kookboek “Ophrah’s favoriete gerechten” van Oprah Winfrey. Hierin vind je allemaal heerlijke gerechten die ook nog eens passen in een Weight Watchers programma. Hier online verkrijgbaar voor € 22,99